Foruminlägg av Eva Johansson

< < < 1 2 > > >
#1
10 juni 2009 kl 13:56
Gilla
Hej!
Jag har precis satt mig in i programmet för tjejmilen (att klara milen på 60 minuter). Mitt mål är att springa/jogga milen på Kretsloppet i Borås helst utan att behöva gå under loppet och gärna klara det på 60 minuter. Loppet går den 5 september, men om jag ska hoppa på programmet för tjejmilen innebär det att jag påbörjar programmet under vecka 9 (hela programmet är på 20 veckor). Min fråga är om det är ett rimligt mål att dels hoppa in i mitten av ett träningsprogram samt om det är realistiskt att jag kommer kunna nå milen på 60 minuter?

Jag har aldrig sprungit en mil men har börjat löpträna ute under våren och springer nu som snabbast 5 km på 5.21. Jag är 33 år och har sedan drygt ca ett år tillbaka tränat styrketräning och löpträning på löpband. Innan dess har det varit ett lååångt träningsuppehåll (ca 10 år).

Ni som har erfarenhet; tror ni det är rimliga mål jag har med tanke på ålder och träningsbakgrund?

mvh Eva
#2
10 juni 2009 kl 20:51
Gilla
Tack för svaren! Låter hoppfullt, men vad är modellen för att orka vara uthållig? Tror ni att det kommer bara man följer träningsprogrammet?

5,21min per km är ju på en 5 km:are, det tempot orkar jag ju aaldrig hålla i en mil.
#3
14 juni 2009 kl 22:31
Gilla
Grattis Johanna! Det är bara att köra på och det är grymt motiverande att fortsätta när man ser att det händer grejer med kroppen.

Anna: Jag är lika lång som du och väger 57-58 kg. För ett år sedan kombinerade jag löpning och styrketräning en hel del och körde dessa pass på morgonen, ca 4-5 ggr i veckan. Jag gick ganska snabbt ner till 54-55 kg. Naturligtvis så tänkte jag på vad jag åt, mycket lax, kyckling, bulgur och quinoa. Jag tror du kan lyckas gå ner 4-5 kg på 10 veckor utan allt för stora problem, det svåra är att hålla kvar vikten sen ;)
Lycka till!
#4
18 juni 2009 kl 22:49
Gilla
Hej kompis!
Ett tips som du har fått är ju att springa med en träningskompis - vi kanske ska ta en runda ihop någon dag? :)
#5
19 juni 2009 kl 09:30 Redigerad 19 juni 2009 kl 09:32
Gilla
Hej
Jag började löpträna ute i maj i år, har tidigare joggat lite på löpband men inga längre sträckor. Jag har som mål att springa milen utan att stanna i början på september och en bonus är om jag springer den på under en timme. Men jag är absolut nybörjare och har aldrig sprungit en mil.

Den vanligaste sträckan jag brukar ta är 5 km:aren (mycket pga praktiska skäl) och jag har märkt att jag inte kan låta bli att försöka springa snabbare och snabbare. Jag förstår ju att jag måste lägga in fler längre pass, men det räcker att jag ökar med två km så känner jag av träningen i benen ett par dagar efteråt. Är livrädd för att skada mig och inte kunna träna och har nog undermedvetet undvikit de längre passen. Jag vet inte riktigt vad som är skonsammast för benen, men det känns som om kroppen i alla fall har vant sig vid 5:an och protesterar om jag springer längre.

Ni som kan det här; räcker det att försöka lägga in ett lite längre pass i veckan och fortsätta försöka springa "snabbt" (snabbt för mig alltså ;) övriga pass eller ska jag försöka lägga undan klockan för ett par veckor och köra fler långa pass än korta? Ska tillägga att jag tycker det är svårt att springa långsamt och det känns inte bra mentalt när minuttiden per km blir långsammare än den jag brukar ha. Kanske borde lägga bort klockan helt för att kunna släppa prestationskravet?
#6
19 juni 2009 kl 11:38
Gilla
Tack för svaret! Var precis ute nu och tog en liiite längre sträcka, 6,7 km, och ganska så omgående efter 5 km så fick jag ont i knäna och började känna av benhinnorna.

Sprang så långsamt jag kunde. Jag är jätterädd att få benhinneinflammation, men ska fösöka vila några dagar och sen känna på ett lite längre pass igen. Annars så vet jag inte riktigt hur jag ska gå tillväga om benen inte klarar av längre sträckor.
#7
19 juni 2009 kl 12:18
Gilla
jag kan varken skriva in länken eller redigera anv.info. längre. Vad beror detta på?
#8
19 juni 2009 kl 12:28
Gilla
Glöm mitt inlägg - har löst det nu :)
#9
19 juni 2009 kl 16:53
Gilla
Ja Maria, det så klart at benen klarar mer. Jag var nog inte tydlig där, jag tänker att de inte klarar att öka sträckan för snabbt. Det är nog som du säger; att öka sträckan långsamt och att smyga in ökningarna är nog modellen.

Man blir lätt otålig och stressad när man har ett mål och ett slutdatum ;)
#10
9 april 2010 kl 23:58
Gilla
Tråden är kanske död, men ändå;

Har för första gången i mitt liv sprungit över en mil, närmare bestämt 11,4 km ungefär :) Har i regel svårt för att vara nöjd med min egen prestation och tycker att jag alltid kunde ha gett liite till, men idag är jag faktiskt nöjd. Inte med minut/km - tiden, eftersom mööördarbacken på denna rundan ställde till det lite, men prestationen i sig var faktiskt grym! Det är sällan eller aldrig jag säger detta; JAG ÄR NÖJD MED MIN PRESTATION!!

Tack alla för en inspirerande tråd!
#11
18 april 2010 kl 09:19
Gilla
Jag blir nästan rörd över andras och min egen prestation och denna tråd var precis vad jag behövde läsa idag. Har planerat att köra ett långpass i eftermiddag, som för mig innebär att springa milen, och kan inte tänka på annat än att göra en bra tid och en bra prestation. Tråden känns som balsam för själen och tar bort udden av den värsta prestationsångesten.

Har så grymt svårt att vara nöjd med min egen prestation och glömmer att se alla framsteg och den utveckling som har skett.
#12
18 april 2010 kl 17:20
Gilla
YEEES!! Milen under en timme; närmare bestämt 59 minuter!!

Andra gången i mitt liv jag springer en mil och sätter målet som jag hade satt upp till september!

Frågan är om jag ska nöja mig med detta mål även i september eller om jag ska höja ribban lite??
#13
20 april 2010 kl 20:56
Gilla
Jag testade också tre-tre andningen, men det kändes mest som om jag blev andfådd av själva andningen då den kändes onaturlig. Det som faller sig mest naturligt för mig är inandning på två steg och utandning på tre. Springer jag för fort då? Orkar ändå 10 km i detta tempo och är inte nämnvärt rutinerad på det här med löpning...
#14
21 april 2010 kl 15:00
Gilla
Mårten; ursäkta en novis, men vad innebär kvalitetspass för dig?

mvh Eva
#15
23 april 2010 kl 10:30
Gilla
http://sok-knallen.se/

Är inte själv medlem, men funderar på att bli...
#16
25 april 2010 kl 18:11
Gilla
Har nyss köpt nya skor. Det blev ett par Nike structure triax 13 eftersom det var det pronationsstödet jag behövde och den kändes bäst på foten. Eftersom det tydligen bara görs en modell varje år i det märket så fick jag ta dem som fanns, trots att jag tyckte de var lite tråkiga i färgen. Nu när jag har kolla in en del skotest i media så ser jag att den modell som har testats är grå/blå medan min modell är vit/röd. Har jag fått en gammal modell?

Färgen är väl inte det viktigaste men det vore ju tråkigt att inte få det senaste när man betalar så mycket. Vad jag förstår så är tillverkningsåret viktigt för skons kvalitet?
#17
25 april 2010 kl 21:32
Gilla
Japp det är den. Så det verkar som jag har fått årets modell men att man i butiken inte har tagit in båda färgerna...

Försäljaren hade väl inte riktigt koll kanske...trist...
#18
1 juni 2010 kl 15:20
Gilla
Har förbättrat mitt pers på 5 km från 5:15 min/km till heela 5:13 min/km :) . Känner mig nöjd för att vara en oerfaren motionär med inte så många km:ar i bagaget...
#19
3 juni 2010 kl 09:52
Gilla
Någon som vet om de har lagt ut resultatlistorna på hemsidan än? När jag försöker gå in där får jag problem med sidan.

#20
21 juni 2010 kl 20:53
Gilla
Är inte särkilt förkyld, men har en enveten rethosta kvar. Har vilat i över en vecka och vill komma ut nu! Hur hade ni gjort?
< < < 1 2 > > >