Foruminlägg av Mats Hedberg

#1
29 juli 2010 kl 09:50
Gilla
Ämnet överträning hanteras superbra i boken "Body, Mind and sport" skriven av John Douillard där han hanterar överträning, Andning, mat, meditation etc. Han fokuserar mycket på att lyssna på kroppen med hjälp av andning och puls

Kan varmt rekommendera den, efter att ha läst boken bytte jag stil och springer numera barfota med VFF, andas enbart genom näsan och kör många lågpuls pass .. en helt otrolig skillnad i hur träningen upplevs! Numera är det lätt, kul och lustfyllt att träna och man vill ut varje dag.

Jag är själv otroligt tävlingsinriktad men börjar man införa nya parametrar som att försöka köra ett pass med så låg puls som möjligt så försvinner hetsen av att enbart springa fort.

Lycka till
/M
#2
26 september 2010 kl 16:14
Gilla
Jag sprang mitt första LL från startgrupp 8 och det var trångt hela vägen. Jag tror arrangörerna skulle tjäna på att sprida ut loppet lite mer .. kanske ha 20 minuter mellan startgrupperna

Förutom köttproppen i uppförsbackar och i smala partier så måste man ändå ge arrangörerna en stor eloge till ett väldigt välarrangarerat evenemang!

Hoppas att Enervit kommer tillbaks nästa år då Powerrade inte var någon höjdare. smakade blask och gav inte så mycket krut i benen
#3
28 september 2010 kl 13:33
Gilla
Jag sprang mitt första LL (3.02) och använde mina kära 5 fingers. Det funkade kanon och hade efter loppet endast muskelvärk .. ingen ledvärk alls vilket är helt unikt för mig på lopp över 15 K

Jag såg inga andra med alternativa dojor under loppet men vet att ni fanns där .. vad var era erfarenheter av loppet och hur gick det?
#4
28 september 2010 kl 22:49
Gilla
Tackar! För mig är Five fingers enda alternativet .. kan inte tänka mig att springa i skor igen.

Jag har nu ungefär 50 mil i five fingers sedan början av maj i år. Jag började lite lugnt men kom rätt snabbt upp i sträckor på runt en mil. har märkt att tåhävningar gör stor skillnad på stabilitet och styrka runt foten så med dem som komplement går det rätt så lätt att ställa om till fiver fingers.

Ledvärk fick mina polare som sprang LL .. knän och höfter som tog stryk

Grym tid Mikael!! Vad tycker du om att alternera mellan five fingers och vanliga skor? jag tycker löpar dojor känns klumpiga och tunga numera
#5
28 september 2010 kl 22:53
1 Gilla
Jag hoppas Enervit kommer tillbaka till Lidingö loppet för Powerade gjorde varken från eller till .. kunde lika gärna druckit vatten!
#6
29 september 2010 kl 16:44
Gilla
Intressant diskussion. Jag bygger mina inlägg på mina erfarenheter och har svårt att springa lätt med normala skor .. steget blir mer häl i först och det går tyngre.

Jag skulle gärna springa helt barfota och kommer att börja testa lite smått snart .. mina farhågor är att skada fötterna och bygga upp för mycket elefanthud. Någon som har erfarenhet om vad barfota löpning gör mot fötterna?

Five Fingers ger mig skydd för fötterna och dessutom ett lätt framfota steg.
#7
29 september 2010 kl 18:51
Gilla
Hej K-G

Jag förstod att du skulle svara .. förstår att du springer rätt mycket barfota men hur gör man för att börja springa barfota? Är det mycket slit att härda fötterna? Finns det sedan en chans att fortfarande få ner dem i vanliga skor?

Hur funkar det med kyla och året runt träning?
Hur funkar det med glas och skräp på vägen .. blir det skador på fötterna?

Nyfiken att testa på det dock :-)
#8
30 september 2010 kl 13:06
Gilla
@ Peter Andersson

Jag har noterat samma sak med träningsvärk .. jag får träningsvärk på baksida lår och vader när jag springer med VFF och på lårens framsida om jag springer med skor --> Måste bero på att man springer totalt annorlunda i skor jämfört med VFF

@ K-G Tack för tipsen .. ska prova helt barfota snart!

Måste säga att ju mer jag experimenterar och prövar desstu mer inser man hur komplicerad kroppen är och hur den reagerar på olika sätt för det vi utsätter den för .. Mitt general tips till alla är att börja eperimentera med löpning .. för mig började det med att jag tog av mig skorna och sprang 2 K barfota på ett löpband i Denver :-)

#9
1 oktober 2010 kl 10:37
Gilla
Kan rekommendera varmt att andas enbart genom näsan .. då sänker du pulsen, får ner varm luft djupare i lungorna vilket gör syreupptagningen bättre.

Med lite träning kan man andas genom näsan även under intervall träning. Jag kan ha puls 160 - 170 kortare stunder och fortfarande hålla näsandning.

Det get också en mer meditativ upplevelse i löpningen
#10
2 oktober 2010 kl 10:27
Gilla
Prylen alla löpare måste ha är förstås Garmin 305 .. se puls, hastighet etc direkt i klockan.
#11
2 oktober 2010 kl 10:29
Gilla
ah såg att han redan hade en sådan .. hmmm boka in honom på en löparklinik om typ pose eller liknande
#12
2 oktober 2010 kl 10:39
Gilla
Efter att ha läst den här mycket intressanta diskussionen tycker jag följande. En hund oavsett storlek stoppar nog alla typer av överfall .. även om det är en liten hund

Vi kanske har nåt dit hän i samhället att tjejer måste ha en pepparsprej med sig men jag tror också att det bästa tjejer kan göra för att få bort sin rädsla är att gå en självförsvars kurs och även öva hur man använder pepparsprej eller vad man nu har för att skydda sig så man vet att man klarar sig om det värsta skulle hända

Tycker väl också att tjejer kanske ibland skulle vara lite mindre paranoida .. Jag har mycket svårt att tro att någon springer ut och joggar för att överfalla, prata trevligt med någon för att sedan tvärvända.
#13
4 oktober 2010 kl 17:12
Gilla
ta hellre fler korta snabba steg än längre och långsammare .. dvs hög kadens är bra!