Foruminlägg av Mona Edlund

#1
29 september 2010 kl 14:28
Gilla
Hej Allihopa
Jag tycker det är viktigt att göra ett inlägg här angående yoga. PROVA dig fram vad som passar dig själv bäst. Prata med din yogalärare/instruktör innan passet och kanske också efter om din upplevelse. Berätta om eventuella skador eller andra problem du har.Fråga om du inte förstår syften od med övningar.
Friskis och svettis har en bra yoga som utvecklats under tid av erfarna personer och fn finns både yoga 1 och 2 på fler platser i landet.

Yoga är inte bara att göra rörelser. Det handlar också om att kunna andas på ett bra sätt i alla övningar och ställningar. Framförallt handlar yoga inte om att prestera, det handlar om att göra rörelser/ställningar och andas i detta utifrån sina egna förutsättningar. Då menar jag att vi alla har olika begräsningar som vi bör vara lyhörda inför. Det handlar också om att kunna fokusera på nuet och att kunna släppa tankar på det som varit och det som ligger i framtiden. Man kan säga att det är en medveten närvaro i rörelse.
Ordet yoga kan beskrivas som, förening av kropp själ och sinne.

Visst kan jag bli en bättre löpare när jag blir mer medveten om min kropp, min andning och dessutom kan fokusera mera. Dessutom kan en följd bli att jag hushåller med min energi på ett bättre sätt.(troligast blir det så med regelbunden yoga)

Nog om detta
Från en tidigare träningstok med bakgrund inom längdåkning, numera lugnare och starkare till både kropp och själ!!!!!!!!!!!!! trots 47 års ålder
#2
30 september 2010 kl 14:29
Gilla
Hej igen

Intressant att följa alla inlägg om yoga. Min erfarenhet av yoga, både som utövare och yogalärare är följande. Personligheten kommer fram väldigt tydligt i yogan. Det visar sig genom att en person som går in i yogan med prestation och genom att kämpa sig in i ställningar och rörelser har större risk att skada sig.
Detta uppfattar jag beror på att denna person inte är van att lyssna på kroppens begränsningar och kroppens signaler som den då sänder ut.
Detta tror jag gäller allt fysiskt utövande, även löpning. Därför vet jag för egen del och tror även att andra skulle vara hjälpt av yogan, att hitta sin begränsning istället för att pressa kroppen och då skada sig genom det motstånd som uppstår.
Naturligtvis finns det både bra och mindre bra yogalärare/instruktörer på alla ställen. Är du osäker ska du fråga din lärare/instruktör om dess utbildningsbakgrund och intention med yogan.
Vill du göra en djupdykning i yogans värld, både fysiskt, mentalt och andligt är kundaliniyogan ett tips!!!

Må så gott alllihopa oavsett om ni sticker ut och löper eller går till yogamattan en stund./Mona