Löpning Övrigt 32 inlägg 1977 visningar

Besvärligt med kyla

#1
15 september 2010 - 23:08
Gilla
Hej!
Under vår och sommar har jag inte alls kännt något problem med att springa, oftast perfekt väder då. Men nu verkar det plötsligt vända, det blir både kallare och mörkare ute. Det gör att jag inte alls kan kan gå ut och springa lika sent som jag gjorde tidigare, det blir inte bara mörkt, det blir också obehagligt kallt tycker jag. Det blir svårare att springa när det är kallt p.g.a. att man lätt blir sjuk. Jag upplever det som att det går tyngre att andas, och man blir lätt förkyld och besvär efter träning.
Inte alls samma som tidigare.

Dessa nackdelar gör att man inte blir lika motiverad till att träna nu. Förut kunde jag träna hur mycket som helst utan att känna obehag. Men inte nu längre. Hur gör ni? Går ni gärna ut och springer utan problem? Eller använder ni andra träningskläder dessa tider som gör det lika behagligt att springa nu som när man springer i det varma på sommarn?

Eller springer ni inte alls och har gått över till andra träningsaktiviteter som är mer lämpade för kyla? ..löpband är ju ett sätt

Det är inte jätte jätte kallt och besvärligt att springa just nu men det närmar sig vintern och då behöver jag tips för att inte helt lägga av..

Jag är tacksam om ni delade med er av era metoder! :)
//Morgan
< < < 1 2 > > >
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
15 september 2010 kl 23:17
Gilla
Synd att dom lagt ner lumpen... Där fick ungdomar som inte lärt sej att kyla är något man måste hantera lära sej just det.

Annars är löpband ett bra alternativ. Där är det alltid varmt.

Ska du springa ute så finns det kläder i alla möjliga material som gör att det iinte blir så kallt att springa ute. Problemet är egentligen underlaget om det är is och snö samt uppskyfflade snömassor.

Underställ i polyester, fleece, vantar och "rånarhuva" så kan du springa ute om det är kallt men inte halt. Löpband så slipper du kyla och en massa tvätt. Broddar är värdelöst tycker jag (om du inte ska pulsa i snö)

Lycka till med vinterträningen
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#3
15 september 2010 kl 23:26
Gilla
Hösten är väl en av de skönaste årstiderna för löpning. Luften känns mycket klarare och man slipper dra i sig knott och flugor. Jag älskar att springa när det är mörkt för man känner sig så mycket snabbare på något sätt. Angående klädvalet så finns det flera trådar på forumet som handlar om vilka kläder som funkar vid kyla (Lagerprincipen gäller även vid löpning.) Jag brukar själv köra med knälånga tights och en långärmad funktionströja (typ Craft) så länge temperaturen håller sig runt tio plusgrader (Glöm inte reflexvästen.)
Patricia M
1990 • Partille
#4
16 september 2010 kl 09:21
Gilla
Finns det inte också någon sort andningsmask/filter man kan använda på vinterhalvåret? Någon som vet mer om det? Eftersom man andas genom munnen vid ansträngning o luften inte värms upp på vägen ner (sen e väl luften torrare också?) kan det kännas tyngre och/eller irritera luftvägar, man kan få hosta o.s.v
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#5
16 september 2010 kl 09:52
Gilla
Jo, det finns såna hjälpmedel.
Men annars är det mest en vanesak att springa i kyla. Går jag ut och springer i 0-gradigt och är ovan att springa i den temperaturen så blir det jobbigt för andningen. Har jag dock tränat hela tiden när temperaturen sjunkit så är det inga problem att springa i -10/-15 grader heller när det gäller andningen.
Mattias
1974 • Borås
#6
16 september 2010 kl 10:01
Gilla
Hur man känner av kylan när man springer är såklart individuellt. Men man blir inte lättare förkyld eller sjuk av kyla! Det är en gammal myt som är extremt svår att slå ihjäl. Så av den anledningen ska man inte låta bli att springa när det är kallt.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/myter-och-folktro/mytersnuva-knappast-vadrets-fel/

Däremot kan säkert den kalla luften irritera luftvägar, mm.
Sofia edlund
1990 • luleå
#7
16 september 2010 kl 11:29
Gilla
jag har själv dock inga problem under hösten men under vintern förra året blev det inte många pass.

Patricia: kan tänka mig att du tänker på airtrim : har själv köpt en för ganska precis 400 kostar det , är det denna du tänker på ? -> http://www.airtrim.se/
Den värmer iaf upp luften, sen finns det ju lungplus men då måste du ha en sak i munnen hela tiden!! har dock inte provat airtrim utan beställde den för någon vecka sen men kommer då lätt ta på mig den när det börjar bli över 8 minus!
1981 • Linköping
#8
16 september 2010 kl 11:34
Gilla
Mattias: man blir visst sjuk av kyla.

När du blir kall så drar blodkärlen ihop sig. Det gör att de vita blodkropparna inte ligger lika ytligt och därför sämre kan försvara kroppen mot ovälkommet ont. Faktiskt så är det så att om du fryser om fötterna så drar även blodkärlen i näsan ihop sig och det är främst där som bacilluskerna/virus kan komma in.

Givetvis har jag inte hittat på detta själv utan hörde det på ett radioprogram. Jag har en länk, men tyvärr verkar den inte längre fungera.


1978 • Gävle
#9
16 september 2010 kl 11:40
Gilla
Jag har inga problem med att springa i -23C eller ännu kallare, men vid den temperaturen kör jag bara lågintensiv träning. Det är enorm skillnad för luftrören mellan att köra lågintensiv jogg eller mjölksyrestinna intervaller.
Och när det gäller kroppen så är det heller inga problem bara man har bra kläder. Det ska vara såna som transporterar ut svetten från kroppen.
Det är nästan svårare att klä sig rätt vid -2C än vid -16C eftersom varje lager gör större skillnad i temperatur vid -2C.
Det största problemet i kyla har jag tyckt varit ögonen. Det blir frost på ögonfransarna och när man kommer in och ögonen tinar så gör det jätteont. Men nu har jag köpt sportglasögon med transparenta linser, så det ska nog bli bättre det med.
Broddar funkar grymt bra om det bara är heltäckande snö och den är plogad så den blir kompakt.
Mattias
1974 • Borås
#10
16 september 2010 kl 13:00
Gilla
Karin: Det vill jag gärna se belägg för. Alla rapporter jag hittat än så länge visar inte att man blir lättare sjuk för att man blir kall. Enligt Smittskyddsinstitutet ska man vara kraftigt nedkyld, nästintill medveslöshet, för att immunförsvaret ska påverkas negativt.
Patricia M
1990 • Partille
#11
16 september 2010 kl 13:57
Gilla
Sofia: Jag hade bara läst om liknande tidigare men detta var den första konkreta länken el förslaget jag fått. Man kmr se galen ut om man springer med en sån här men det e nog betydligt bättre!
2006 • Alingsås
#12
16 september 2010 kl 14:02
Gilla
Patricia: Den andra modellen som Sofia nämner ser ut så här http://www.letro.se/aspshop/shopfiles/shopartinfo_mer.ASP?ProdId=18148 och man har den alltså i munnen.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#13
16 september 2010 kl 14:21
Gilla
Att man inte blir sjuk av kyla det trodde jag att alla visste om i dessa upplysta tider. Gammal myt ju...
2006 • Alingsås
#14
16 september 2010 kl 14:32
Gilla
Mattias länk ovan verkar ha tappat några tecken så korrekt adress är i förkortat format http://tiny.cc/vz6sf
Kajsa B
1987 • Göteborg
#15
16 september 2010 kl 21:01
Gilla
Jag ogillar halka, annars springer jag oavsett väder. tycker vädret nu är otroligt lätt att andas i. har ännu inte upptäckt något för kallt för att träna i. Möjligtvis gör jag som linus och drar ner intensitet om det letar sig under -10.
Rätt kläder gör det till en njutning. bomull finns inte som val av material. vindtätt som kan andas är det som gäller ytterst. Tjocklek där under beror på hur kallt det är.

Karin - Förutsättningen för att bli sjuk är dock att du har någon bakterie eller virus i dig som kan göra dig sjuk. Immunförsvaret blir sämre direkt efter träning med, så har man det i sig kan det mycket väl göra en sjuk bara av att man springer, oavsett temperatur.
Sofia edlund
1990 • luleå
#16
16 september 2010 kl 21:58
Gilla
har någon tips på typ lager 2 när det är ca 25 minus ute ? =)
underställ (helly hansen)nått mellan sen tunn vind tät jacka.. samma där ner till också underställ,"vanliga tights typ adidas inte så tjocka" räcker det när de är typ - 28 ? :P

alltså tips på lager 2? det är väl inte bra om det är för tjockt heller?
ska det vara flecce eller polyester?
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#17
16 september 2010 kl 22:10
Gilla
Jag har inte något emot kylan, det som bekymrar mig är mörkret. För trots pannlampa känns vissa rundor för mörka och "kusliga" när det är som mörkast. (Vissa av rundorna blir också alldeles för täckta av snö under några månader). Men det finns ställen där det går å springa ändå, och när det är möjligt kan man springa på dygnets ljusa timmar, även om inte det går precis när man vill :)

Du kan få ont i luftvägarna, exempelvis halsen, vid träning i kyla, men jag skulle inte säga att man lättare blir sjuk för det.

När det är som kallast brukar jag underst ha ett funktionslinne/t-shirt, därefter har jag en värmetröja från Craft. Tror det står Layer 2 på den till och med. Sedan har jag en vindlöparjacka från Soc. Fleecemössa när det är riktigt kallt, och så vantar. Och så långa löpartights på benen. Man fryser som en hund när man går utanför dörren men på några minuter är man ju uppvärmd.

Jag är en sån där en som hellre tar 20-25 minusgrader än 20-25 plus :)

Och glöm inte reflexvästen!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#18
17 september 2010 kl 14:00
Gilla
Ni norrifrån borde ju åka skidor istället för att springa på vintern. Roligare och mindre risk för skador. Alternativt att ni åker skidor som komplement för att minska skaderisken.
Patricia M
1990 • Partille
#19
17 september 2010 kl 14:38
Gilla
Jonas: Tack! Har du provat den? Kan det inte bli jobbigt att ha den i munnen hela tiden, och behöver man inte bita eller "knipa ihop" läpparna för att hålla den på plats?
Jenny
1979 • mölndal
#20
17 september 2010 kl 16:47
Gilla
Vad är optimalt nu på hösten då när det ofta regnar och är lite småkallt?
Jag har en tunn typ vindjacka från craft - räcker det med en funktions t-shirt under det? Känns som att jag kommer frysa då när det kalla regnet tränger igenom kläderna efter typ 5 minuter...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.