Löpning Tävlingar & Motionslopp 15 inlägg 11447 visningar

personliga startavgifter skattepliktiga för anställda

1970 • Ljungbyhed
#1
1 mars 2012 - 17:18
Gilla
Jag har några funderingar kring motion och friskvård på företag.

Enligt skatteverket så är en motionsförmån skattefri om det är fråga om enklare motionsidrott. Exempel på detta är gymnastik, yoga, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter, simning, motionsdans och olika lagidrotter. Motionslopp med lagtävlingar är också skattefria om företaget vill anmäla ett lag. Vad jag förstår så är dessa väldigt sällsynta

Icke skattefria motionsförmåner kan vara exklusiva sporter som kräver dyra redskap och kringutrustning. Exempel på detta är golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.

Andra exempel på icke skattefria motionsförmåner för de anställda är personliga startavgifter i motionslopp. T ex Lidingöloppet, Stockholm maraton, Tjejmilen, Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Vasaloppet.

Min fråga är varför det är så svårt för företag att kunna subventionera löpning, cykling och längdskidor. Träningen är helt kostnadsfri så moroten för den anställde blir i så fall om startavgiften betalas av arbetsgivaren. Detta är i och för sig tillåtet för företaget men då ska den anställde förmånsbeskattas och företaget ska betala social avgifter för anmälningsavgiften och avgiften är inte avdragsgill vid skatteberäkningen. Därför avstår företaget att betala personliga startavgifter.

Jag tycket att bland annat skatteverkets regler slår helt fel. Löpning, längdskidåkning och cykling är alla motionsformer som är väldigt bra för hälsan. Jämför med curling, bowling och bågskytte som är skattefria motionsformer.

Dessutom ingår inte några förmåner i loppen förutom vatten, saft och kanske en banan.

Jag samtycker dock med skatteverket att de privata omkostnaderna minskar om företaget betalar startavgiften och därför ska vara skattepliktigt men detta gäller ju även gymkort och andra årskort till simning, bowling, gymnastik.

Jag förstår även att motionera är något jag själv ska ansvara för men jag tycker att om företaget vill subventionera de anställdas motionsaktiviteter så ska den anställde få använda detta till startavgifter också.

Jag kanske endast är intresserad av motionsaktiviteter utomhus som jag kan utöva när det passar mig (cykling, längdskidor, löpning).

En annan är intresserad av styrketräning och får bidrag till detta med exempelvis 3000 kr. Skillnaden mellan dessa är att den som gillar styrketräning blir subventionerad och den som gillar löpning inte blir subventionerad. Var är moroten för löparen?

Kan någon förklara logiken kring detta?
Johan
1963 • LINKÖPING
#2
1 mars 2012 kl 17:41
Gilla
Nej, inte lätt hitta logik, men en gemensam nämnare för löpning, cykling och längdskidor. är att de alla egentligen från början är transportförfaranden. Om det har med reglerna o göra skulle inte förvåna mig, kanske tom på nåt bakvänt sätt hänger ihop med reseavdragsreglementet.
:)

Per K
1974 • Västerås
#3
1 mars 2012 kl 17:42
Gilla
Håller med dig... å andra sidan är det ju lite spännande att höra hur företagen brukar tolka reglerna =)
1965 • Eksjö
#4
1 mars 2012 kl 18:12
Gilla
Det har förmodligen åtminstone delvis med företagsförsäkringar kopplade till kollektivavtal att göra, om du trillar av löpbandet på firmans gym så finns någon form av försäkring eftersom platsen och tiden är "godkänd", samma om du tappar ett bowlingklot på tårna under timme som hyrts av företaget i lokal som i sig själv har försäkringar, troligen finns också i bägge fallen vittnen till att olyckan i så fall skett på arbetstid.

Om du däremot snubblar över en trädrot i skogen på "arbetstid" och skadar dig så illa att du behöver rehabilitering så finns bara ditt eget ord på att det gick till på det sättet, vad försäkringsbolag som skall betala ut i sådana fall tycker om sådant, eller i nästa led vad arbetsgivare tycker om att få stå för den kostnaden helt och hållet själva när försökringsbolag blåser dem och inte betalar, that goes without saying som en jänkare skulle ha sagt.

Vad gäller startavgift för enskilda lopp så är det ju uppenbarligen "regelbunden" motionsverksamhet som är tänkt att premieras ur skattesynpunkt. Må så vara att förberedelserna/uppbyggnaden kräver regelbundenhet, det inser ju åtminstone vi som själva är löpare, men om det är själva loppet som du vill ha finansierat så är ju inte det i sig en regelbundenhet. Att hyra en bågskyttelokal en gång i veckan är en regelbunden avgift, att betala startavgiften för Stockholm marathon en gång om året är inte en regelbunden avgift (i alla fall inte i den mening som avses med regelbunden här).
Andreas
1981 • Hyllinge
#5
1 mars 2012 kl 18:53
Gilla
Vänta nu... enligt SKV är anmälningsavgifter som sker via gruppanmälningar numera avdragsgilla, även om något "lag" inte finns som tävlingsalternativ. Med andra ord är helt ok att anmäla en grupp till tex Göteborgsvarvet utan att det sker förmånsbeskattning för den anställde.

Nedan hämtat från SKV:

'Startavgifter m.m.
Kontanta utlägg i form av entréavgifter till idrottsevenemang, individuella startavgifter i tävlingar och medlemsavgifter i idrottsföreningar av olika slag är skattepliktiga om arbetsgivaren betalar dem.

Om arbetsgivaren betalar avgifter för anmälan av lag till motionslopp eller idrottsarrangemang som avser motion av enklare slag uppkommer inte någon skattepliktig förmån för deltagarna. En av arbetsgivaren gjord gruppanmälan till motionsevenemang kan godtas även om evenemanget saknar en särskild tävlingsklass för lag, förutsatt att motionen är av enklare slag (löpning, cykel, skidåkning m.m.) och att erbjudandet om deltagande riktar sig till alla anställda.'

@Peter: ditt resonemang är föga troligt. Att det skulle ha med företagsförsäkringar verkar långsökt. SKV tar inte hänsyn till vilka försäkringar arbetsplatsen har när det gäller frågan om det ska vara en skattemässig förmån eller ej...
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
1 mars 2012 kl 18:56
Gilla
Som jag förstått det går "brytpunkten" just mellan startavgifter för ett lag och enskilda anställda. Se här:
http://www.skatteverket.se/infotext/artiklar/04/motion.4.18e1b10334ebe8bc80004376.html

"Kontanta utlägg i form av entréavgifter till idrottsevenemang, personliga startavgifter i tävlingar och medlemsavgifter i föreningar av olika slag är skattepliktiga om arbetsgivaren betalar dem. Om arbetsgivaren däremot betalar avgifter för anmälan av lag till tävlingar uppkommer ingen skattepliktig förmån för deltagarna (Skatteverkets ställningstagande 2005-04-27, dnr 130 205744-05/111 och 2006-04-28, dnr 131 233 241-06/111)."

Logiken kan jag tyvärr inte hjälpa till med. Det är svårt att sätta orden logik och Skatteverket i samma mening. Staten gillar korpfotboll och ogillar ensamföretagare :-(.
Andreas
1981 • Hyllinge
#7
1 mars 2012 kl 18:58
Gilla
@ Micke: De har gjort tillägg i sin skrivelse från 2012.... se ovan
Micke Larsson
1971 • Norge
#8
1 mars 2012 kl 19:16
Gilla
Andreas: Jag har svårt att se hur det ska hjälpa mig som en egenföretagare. Min startavgift i ett motionslopp kan väl omöjligt ses som en "gruppanmälan" :-).
Ulf Olovsson
1975 • Sundbyberg
#9
1 mars 2012 kl 19:26
Gilla
En skillnad är att löparen har gratis tillgång till sin "gymlokal" (omgivningen) medan gymmaren mfl måste betala för tillgången till sin lokal. Väl i lokalen är spelplanen jämn.

För den som är mer intresserad än jag är, så skriver Skatteverket om de av riksdagen mfl beslutade regler om personalvårdsförmåner i handledningen som du når via denna länk. Se avsnitt 17.2.10 och framåt i del I. http://www.skatteverket.se/rattsinformation/handledningarhandbocker/beskattningavinkomstskv301/beskattningavinkomst/2011

Av ställningstagandet nedan framgår "I prop.1987/88:52 sid. 54 anges att personliga startavgifter i tävlingar är skattepliktiga om arbetsgivaren betalar dem." http://www.skatteverket.se/rattsinformation/stallningstaganden/arkiv/ar/2005/stallningstaganden2005/13020574405111.5.5c13cb6b1198121ee8580001053.html
1985 • Göteborg
#10
1 mars 2012 kl 19:55
Gilla
Utan att vara alltför påläst tolkar jag det som om att syftet med skattefira motionsförmåner är att främja regelbunden motion genom att göra det lite billigare. Löpning är ju gratis, så där finns ju inte så mycket att subventionera
1965 • Eksjö
#11
1 mars 2012 kl 20:03
Gilla
@ Micke - I rest my case, din poäng om staten, skatter och logik är obemötbar... ;-)
1977 • Varberg
#12
1 mars 2012 kl 21:57
Gilla
Eller så får ni göra som vi, vi hyrde in Ted Ås och körde inspirationssnack och löpskolning på en konferans. Då kunde företaget betala och våra anställda blev inspirerade att ut och löpa. Anmälningsavgifter är ju ändå ganska billigt så bättre att låta företaget betala för något som man inte hade gjort privat och som även gagnar företaget på sikt.
Micke Larsson
1971 • Norge
#13
1 mars 2012 kl 22:03 Redigerad 1 mars 2012 kl 22:03
Gilla
Peter A, tyvärr är det nog så.
1970 • Ljungbyhed
#14
2 mars 2012 kl 08:43
Gilla
Tack för alla svar. Jag hade tydligen fel om att startavgifter till motionslopp för cykling, längdskidor och löpning skulle vara skattepliktiga om företaget betalade dessa via en gruppanmälan.
Andreas upplyste mig om detta tidigare i tråden att skatteverket har uppdaterat sina regler 2012 om detta.

Se följande länk: http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2011/meddelanden2011/skvm201125.5.71004e4c133e23bf6db80006307.html

"Startavgifter m.m.
Kontanta utlägg i form av entréavgifter till idrottsevenemang, individuella startavgifter i tävlingar och medlemsavgifter i idrottsföreningar av olika slag är skattepliktiga om arbetsgivaren betalar dem.

Om arbetsgivaren betalar avgifter för anmälan av lag till motionslopp eller idrottsarrangemang som avser motion av enklare slag uppkommer inte någon skattepliktig förmån för deltagarna. En av arbetsgivaren gjord gruppanmälan till motionsevenemang kan godtas även om evenemanget saknar en särskild tävlingsklass för lag, förutsatt att motionen är av enklare slag (löpning, cykel, skidåkning m.m.) och att erbjudandet om deltagande riktar sig till alla anställda.

Om ett motionsevenemang som anges ovan medför resor och/eller övernattning bör de anställda beskattas i den delen om arbetsgivaren svarar för kostnaderna. Se vidare Skatteverket 2005-04-27, dnr 130 205744-05/111 och 2006-04-28, dnr 131 233241-06/111. "

Sköna besked för alla motionärer och företag.
jonas hallgren
1971 • Knivsta
#15
2 mars 2012 kl 09:03
Gilla
Notera i Rickards citat ovan att anmälningsavgifter till t ex Tjejmilen, Vår Ruset och andra könssegregerade tävlingar inte är skattebefriade eftersom "förutsatt att [...] erbjudandet om deltagande riktar sig till alla anställda."
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.