Löpning Kläder, Skor & Prylar 2 inlägg 770 visningar

Nya skor?

1978 • Billesholm
#1
16 oktober 2013 - 10:56
Gilla
Som rubriken lyder har jag ett par nya skor i tankarna!
Jag sprang mina första km i juni och köpte ett par adidas skor
för 399kr på intersport. tänkte länka till modellen men dom vågar nog inte visa den på sin hemsida..:)
Nu till frågan, Hur stor skillnad är det med ett par "riktiga" skor i 1500kr klassen?
jag springer 3-3,5 mil/vecka och väger 83kg
hjäp mig:)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
16 oktober 2013 kl 13:54
1 Gilla
"Riktiga" skor behöver inte alls vara bättre för just dig. Vad som är bra beror på hur du springer. Men det är bra att växla mellan olika modeller, då blir inte fötterna belastade på samma sätt jämt.

Förmodligen är dina 399-kronorsskor neutrala, har du klarat dig utan löpskador hittills så fortsätt med neutrala skor (vad skoförsäljarna än säger), en måttlig pronation är normalt och ska inte motverkas.

En skiljelinje är om man landar på hälen (och vill fortsätta med det) eller mitt på foten (eller framtill) och sätter ner hälen ögonblicket efter. Det kan vara svårt att känna själv tiden mellan första nedslag och hela foten i backen är väldigt kort. Jag brukar rekommendera att ta ett varv runt en mjuk löparbana eller gräsplan barofta eller med bara ett par sockor, då landar man automatiskt mitt/framtill på foten annars gör det ont i hälen. Känns det bra så bör man leta skor utan för tjock häl (men notera att då måste man fortsätta springa så, omställningen får inte heller bli för plötslig). Känns det obekvämt så landar man nog på hälen annars och bör ha en väldämpad häl. Vanligtvis blir det då oftast lite klacksko över den. Det finns många trådar om skoval här på jogg, du kan ju snegla lite.

Så länge du inte får ont nånstans av att du springer så duger det du har bra. Men det är väl, nu eller snart, rea på löparskor så du kan ju passa på. Lättare skor kan kännas skönare att springa i för att det går något fortare, men vanligtvis betyder det att du inte bör landa på hälen, detta för att skona knän och höfter (i stället tar det på bl a hälsenan men med tålamod kan den tränas att bli starkare).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.