Löpning Tävlingar & Motionslopp / Athens Classic Marathon 6 inlägg 5700 visningar

Athen Marathon rekommenderas

1957 • Vä Frölunda
#1
13 november 2014 - 15:52
3 Gilla
Hemkommen från Athen Marathon (9/11), en fantastisk upplevelse jag rekommenderar av flera anledningar:

Mycket bra organisation, allt flöt perfekt. Tidig uppstigning och transportbussar för alla deltagare från Athen centrum till Marathonslätten där starten stod i ett speciellt byggt startplatskomplex där. Startgrupperna släpptes med korta intervall och det funkade väl. Ordning och reda efter loppet också.
Under loppet är det täta vätskekontroller (varje 2.5 km vatten och varje 5 km sportdryck) och gel och ibland banan serveras relativt tidigt (15 km). Zorbamusik här och där.

Fin och högtidlig inramning. Innan loppet något högtidligt tal (antagligen om det berömda slaget 490 f.kr), zorbamusik och feststämning. Några km efter start vek vi av och gjorde ett kvartsvarv kring de stupade athenarnas gravhög. Målgången skedde på den tvåtusentrehundra år gamla Panathinaikstadion (renoverad på 1800-talet), byggd i marmor. Där hölls ju för övrigt de första moderna olympiska spelen 1896. Pampigt värre!

Sidoarrangemang! Fler Marathonarrangörer borde ha detta, som f.ö finns vid Göteborgsvarvet och Lidingöloppet. Här kunde man springa 5 och 10 km lopp och något knattelopp också, perfekt för familjesemester mao.

Men loppet är jobbigt! Från ca 14 km t.o.m 31 km är det rejält kuperat och dessutom en höjdskillnad på drygt 200 meter uppåt. Man är rejält trött när man kommer upp till toppen. Men sedan är det mest nedför till mål.

Någon mer än jag som vill kommentera loppet?
1967 • Torslanda
#2
14 november 2014 kl 04:32
Gilla
Tack för roligt tips, det får vi nog lägga in i den långsiktiga planen. Gillar upplevelselopp som detta.

Hur var det med värmen? Mycket publik? Svårt att få plats?
1956 • PARTILLE
#3
14 november 2014 kl 08:01
Gilla
Att springa originalsträckan är alltid stort. Jag har sprungit den 1985 och 2005. Då lämnade arrangemanget allt övrigt att önska. Men vad jag har förstått av andra så har arrangörerna spottat upp sig rejält.
Tyvärr måste jag nog tycka att banan är ganska tråkig. När jag sprang 1985, fick jag känslan av att man verkligen sprang från byn Marathon till Athen och lite Feidipides-känsla. 20 år senare hade samhällena växt samman mycket och det var mer känsla att springa på en lång bygata och de där inslagen med att springa ute på landsbygden hade minskat under dessa 20 år. Och banan är mycket riktigt som Anders säger, stundtals ganska krävande.
Likväl tycker jag att man gott kan springa den. Dels för att man får besöka byn Marathon och dels för att det är originalsträckan. :-)
Ulf Engstrand
1970 • Uppsala
#4
14 november 2014 kl 19:50
Gilla
Jag sprang också i söndags och är väldigt nöjd. Nu har jag inga andra utlandsmaror att jämföra med (förutom Åland men det räknas väl knappt;-) ) Visst, det var en jobbig bana men det visste man ju om. Lite småtråkig på sina ställen och logistiken vid väskinlämningen var lite dålig men allt som allt ett trevligt arrangemang som jag absolut kan rekommendera.
1957 • Vä Frölunda
#5
14 november 2014 kl 20:16
Gilla
Tack för feedback!

Mathias: Temperaturen var under loppet ca 19-21 grader, tror jag. Det var soligt och visst, kanske då lite för varmt för att vara perfekt. Men nära ögat för oväder. Vi hade ett våldsamt åskväder kvällen innan och prognosen pekade för regn under loppet.
Det var tillräckligt med publik för den sanna lopp-känslan men inte de gigantiska mängder som flockas kring mer utpräglade stadslopp. På banan var det aldrig någon trängsel, vilket gjorde löpningen mer avspänd.

Stefan: Ja, att det är originalsträckan är viktigt för många och största anledningen till att jag valde Athen framför att t.ex försöka med NY.

Ulf: Väskinlämningen flöt bra för mig i alla fall. Ja, banan kan väl kanske vara lite tråkigare än storstadslopp, får nog hålla med där men å andra sidan var det en skön inledning med löpning ute på "landet" innan förorterna tog över.
Rose-marie Brodén
1962 • Motala
#6
15 november 2014 kl 18:26
Gilla
Jag håller med om att det var välarrangerat och alldeles underbart ! Tuffaste banan jag har sprungit.. Men solen sken och Grekland visade sig från sin bästa sida, spännande solbränna fick man på köpet.
Det enda vi krånglade till lite, var när vi skulle hitta till nummerlappsutdelningen/mässan, Vi fick dock hjälp med vägvisningen av en man som varit där dagen innan. Vi åkte med ett kompisgäng där tio av oss sprang och tre "klappade händerna" en av oss gjorde sitt 50:e maraton på den klassiska banan. Det var mäktigt, jag kan VERKLIGEN rekommendera detta lopp. Inte heller så dyrt som en del andra utlandsmaror :-)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.