Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4597 visningar

spricka i minisk

1966 • Enskede gård
#1
4 februari 2009 - 12:43 (Redigerad 4 februari 2009 - 12:52)
Gilla
Jag har från och till haft ont i högra insida knät inte jätteont men lite dov smärta framförallt när jag vrider benet utåt, det känns även när jag springer på hårt underlag... Jag har varit hos ortoped som konstaterat
att jag har en liten spricka i min minisk och han ordinerade "annan träning"
under 4-6 veckor med inflammationshämmande... nu har jag kört alternativt
i 2 månader och har fortfarande ont, är det någon som lyckats vila sig
frisk från minisk skada eller vet hur man kan träna upp musklerna kring
knät för att lindra belastningen.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#2
4 februari 2009 kl 13:46
Gilla
Tråkigt att höra med menisksprickan olof. Detta kan vara svårläkt. Vad rehabiliteringen innebär är att avlasta samt stärka upp vävnaderna så att de kan ta belastning igen. Cykling samt s.k closed chain övningar med medelbelastning är bra för detta. Få gärna en sjukgymnast eller personlig tränare att gå igenom dessa pressövningar med dig så att du gör dem rätt. Under läkfas kan även vulkanbinda användas för att ytterligare avlasta knäet men använd ej detta för länge då du vill få upp styrkan i knäets strukturer. Avhåll gärna med ifrån stötbelastning (löpning tills vidare, tyvärr...)
Läker det ej inom 3-4 månader så råder jag dig till att ta kontakt med dem igen och se om enn titthålsop kan vara något att fundera över.
1966 • Enskede gård
#3
4 februari 2009 kl 14:18
Gilla
Hans, jag har kört gym frekvent hela tiden och även löpband som jag då gått på i medelfart och med uppförslutning 15 grader i i 6 km/h i 30 min.
detta känns bra i knät även dagen efter. Jag har dock undvikit att köra benövningar helt.

Jag promenerar även mycket i terräng för att hålla lite flås uppe..

Portkod, jag skall absolut ta reda på mer om closed chain övningar och prata med en sjukgymnast..


Annelie L
1980 • uppsala
#4
4 februari 2009 kl 14:38
Gilla
Jag har sprickor (rupturer) i miniskerna i båda knäna, på insidan (konstaterat via MR, min mor jobbar på MR så jag behövde inte dras med bekymren särskilt länge innan vi kunde fastställa vad det var). När jag sedan var till ortopeden sa han att jag skulle undvika träning som ger snabba vridningar, om jag inte minns fel, t.ex. innebandy. Slalom, framförallt off-pist och puckel, eller bröstsim var visst inte heller en höjdare. Samtidigt sa han att om jag tyckte det var roligt skulle jag väga in det i mina beslut, med andra ord en mkt klok ortoped.

Mina smärtor släppte dock fort och jag joggar, simmar och åker slalom, även mkt off-pist, utan problem nu. Däremot märker jag ibland att jag inte klarar alla övningar eller sporter. Den övning som Hans beskrev med tyngder vid fötterna klarar jag inte. Men det är säkert individuellt.

Eftersom jag älskar åka skidor var jag till sjukgymnasten innan förra skidsäsongen. Hon gav mig övningar för att stärka knäna och övningar jag kunde göra om jag fick ont. Kan, precis som andra redan gjort, varmt rekommendera att gå till just sjukgymnasten. Träning är bra. :-)
1966 • Enskede gård
#5
4 februari 2009 kl 15:08
Gilla
Tack Annelie nu känns det som om hoppet finns att jag kan bli bättre och komma igång med min löpning igen, utan operation. Jag skall boka tid hos
sjukgymnast . Väntar även på en magnetröntgen .
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.