Löpning Kost & Näring 14 inlägg 1311 visningar

Tips att få energi...

Susanne
1986 • Solna
#1
18 mars 2009 - 20:18 (Redigerad 18 mars 2009 - 20:23)
Gilla
Det låter som du kan ha brist på en del...

Mer kolhydrater är nog steg ett. Kolhydrater hittar du i ris, glutenfri pasta, glutenfritt bröd och potatis (som då bör kombineras med t.ex. en brödskiva eftersom det är lite annorlunda kolhydrater.

Salta mer. Huvudvärk är typiskt vid saltbrist. 1krm salt till frukost och lunch tar bort huvudvärken utan inblandning av värktabletter. Utöver det skall du salta som vanligt på maten. Jag började dagen med 1krm salt och ett glas juice förut - inte gott men helt klart värt det!

Mer fett: prickar på naglarna och knottrig hud är nog inte helt omöjligt? Släng på en extra sked olja på maten när du lagat klart (direkt på tallriken, inte durkslag eller så, då rinner ju allt av.) och se till att alltid ha smör (t.ex. Bregott, inte Lätta eller liknande) på mackor/riskakor.

Kolla om du har järnbrist - det är vanligt om man är tjej, inte äter kött och har glutenintolerans - allt stämmer ju på dig. Om du har järnbrist bör du nog fundera på om det inte är värt några köttbitar. Tillskott har inte hjälpt mig någon gång.

Frukt är inget mellanmål: macka, laktosfri yoghurt, gröt eller liknande gör att du orkar träna.

Läs tips är t.ex. Ät allt! Hellre nästan rätt än exakt fel av Gisela van der Ster

Att träffa en dietist är nog det bästa tipset, det är värt varenda krona!

Hoppas det blir bättre!

(Not: Havregryn innehåller gluten. Endast de som haft glutenintolerans väldigt länge kan ibland introducera det i kosten, men det har du säkert redan pratat om med din läkare.)
1986 • malmö
#2
18 mars 2009 kl 20:53
Gilla
Hej weronika!
jag gör precis som du, äter inget ris, pasta, bröd mm.

Jag har hittat mycket information om kosten genom jonas coltings böcker. Jag tror inte på att man måste äta en hel massa pasta, ris och bröd.
Själv äter jag mycket frukt, grönsaker, kött, ägg, bär mm.

Att äta nötter tycker jag är bra, perfekt som mellanmål och jätte gott. En god blandning är att blanda många olika sorters nötter med russin och torkade fikon!

lycka till
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#3
19 mars 2009 kl 08:47
Gilla
Det låter som att du äter på tok för lite mat, inte konstigt att du blir trött. Jag äter inte heller så mycket mjölkprodukter så byt ut de vanliga mot sojamjölk, sojayoghurt etc. I din beskrivning av vad du äter låter det ju inte heller som att du äter speciellt mycket protein och det behöver kroppen ordentligt av när man tränar. Vi har precis gjort en kostgenomgång på vår blogg och fått kommentarer från en näringsfysiolog, kanske kan du hitta tips där?

vår blogg där vi reflekterar över de reslutat vi fick : http://mittvaltjejerna.web.pin.se/

och näringsfysiologens blogg där hon skriver om den genomgång som gjorts: http://blogg.mittval.se/
Carl R
1974 • Nyköping
#4
19 mars 2009 kl 12:10
Gilla
Frågan är om det är så bra att äta jättemycket ofermenterade sojaprodukter. Det är väl inte bara nyttigheter i det va?

Du äter väl fisk och fågel iallafall?
Carl R
1974 • Nyköping
#5
19 mars 2009 kl 12:15
Gilla
Det bästa tipset är väl att du räknar ut vad du får i dig för energi per dag och hur det är fördelat mellan kolhydrater, proteiner och fett.
Sen är det väl intressant att titta på vad du får i dig för vitaminer och mineraler genom den kosten utan att ta tabletter. Dvs äter du "nyttiga" råvaror eller bara bukfylla och tom energi?

Därefter kan du själv dra slutsatser om du tycker att din kosthållning är god eller ej.
Ingrid Pettersson
1979 • Göteborg
#6
19 mars 2009 kl 13:43
Gilla
Hej!
Jag äter liknande mat, i princip vegan, och jag håller med om att det låter som du behöver mer proteiner! Jag kan få lite samma känsla om jag ätit för lite proteiner. Köp röda bönor, lmungbönor, linser etc som är billiga och gör storkok så att du har sen att lägga i dena soppar/grytor etc! Sedan finns det ofta storpack med torkat sojagranulat som kan vara billigare att köpa på t.ex. hälsokostaffärer. Så kan man ha det i stället för köttfärs. Funkar bra och billigare än de färdiga frysta varorna.

Hoppas du mår bättre!
Johan
1966 • Skåne
#7
19 mars 2009 kl 15:32
Gilla
Weronika,

om du avstår från kött för att du anser att det inte främjar/skadar din hälsa, anser jag att du har fel. Kött innehåller inte bara protein och fett utan är generellt sett överlägset vad gäller vitaminer och andra nyttigheter (undantaget C vitamin) jämfört med frukt/grönt.

Färs är inte dyrt (nåja) och med lök och grädde i blir det fina köttbullar med kokt potatis till och gräddsås.

De flesta sojaprodukter som ska ersätta kött är fulla med tillsatser, bla för att smaka på visst sätt! (liksom margariner) och vatten. Även ur miljösynpunkt tror jag kött är överlägset sojapodukter och quino och allt vad det heter. Läs på baksidan - där hittar man många E nummer....

1984 • Göteborg
#8
19 mars 2009 kl 18:58
Gilla
Jag hittar då inga E nummer i mina vegetariska produkter och att kött skulle vara överlägset ur miljösynpunkt är ju helt befängt att säga. http://www.klimathotet.net/index.htm#boskapsuppfodning.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#9
8 maj 2009 kl 20:23
Gilla
Många soyaprodukter är GMO - genetiskt modifierade organismer, bara det gör att jag vill undvika dem. I alla soya- och quorn-produkter jag hittat på nätet finns aromämnen, färgämnen, stabiliseringsmedel, vilket är rena tillsatser. Bara för att det inte heter Exxx betyder det inte att det är bra, på samma sätt som inte alla E-ämnen är dåliga, det är bara ett klassificieringssystem, se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=20693&epslanguage=SV

Exvis E440 (pektin) finns ju naturligt i frukt...

Jag försöker också äta enligt Coltings filosofi, men håller mig inte strikt till det pga lathet. Försöker dock undvika lax till fördel för makrill, eftersom odlad lax numera matas med nedmald makrill och annan småfisk...
Maria Lärkäng
1980 • Partille
#10
8 maj 2009 kl 21:44
Gilla
Bara ett tips vad gäller soja-köttersättning: Kung Markattas torkade sojagrytbitar innehåller endast sojaprotein och inget annat, inte ens kryddor. Och de är KRAV-märkta vilket torde innebära att de är GMO-fria, KRAV tillåter inte GMO vad jag har kunnat läsa mig till.

Billiga är de också - en liten påse för runt 25 kronor räcker till en herrans massa grytportioner. Passar finfint i min strama studentbudget. De är ju ingen fantastisk smakupplevelse naturella i och med att de inte är kryddade, men å andra sidan kan man smaksätta dem precis hur man vill. Och konsistensen är riktigt trevlig.
1987 • Nyköping
#11
8 maj 2009 kl 23:45
Gilla
Sojagrytbitar! Heja det tipset! Hade ingen aning om att KM hade sånt, vilket iofs känns rätt befängt nu. Att jag inte visste alltså.
1974 • Kristinehamn
#12
9 maj 2009 kl 00:12
Gilla
Weronika: Går du stadigt ner i vikt eller står du månad efter månad på samma vikt?
Åsa O
1978 • Stockholm
#13
9 maj 2009 kl 15:42
Gilla
Tror det blir för lite energi i en vegetarisk soppa. Man får i sig mycket vätska som mättar men inte ger energi. Jag åt själv mycket vegetariskt när jag var student (pga att det är billigare) och då brukade jag göra en gryta på lök, champinjoner, ev linser/bönor och krossade tomater som jag sen åt med ris till. Jag tyckte det var både mättande och gott och dessutom billigt.
Emil Westin
1991 • Linköping
#14
9 maj 2009 kl 16:28
Gilla
Det låter som att du behöver käka mer kött. Nyttigt, hälsosamt, gott och miljövänligare än vad man tror! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.