4 april 2009 kl 19:38
Gissar att du börjar bli nervös för Gbg-varvet .. ?
Om så eller annan halvmara på lut, börja spring långpass, eller åtminstone längre distanspass. Typ 15-18km. Så klarar du detta galant.
Kommentar till dina "data", om det kan vara till nån hjälp.
Du springer milen i tävlingtempo på 94% (198%) av HRMax - Bra.
Mjölksyratröskel på 177 - OK.
Man brukar säga att mjölsyratröskeln är det tempo man orkar hålla i en timme (men det är rimligen individuellt). I så fall borde du springa en halvmara i en puls lägre än 177, säg 175, voilà, 5:20 i så fall.
- Men, jag tycker dina "data" är lite ovanliga. Mitt resonemang ovan leder till att du ska springa i 5:20 men du klarar milen i 4:40-tempo. Normalt skulle jag sagt att du klarar halvmaran i 0:15/km långsammare än milen, dvs 4:55-tempo. Och det skiljer ju sig 0:25 från 5:20. Märkligt.
- Tror helt enkelt att du kan springa halvmaran i 4:55-5:00.
Tror vidare att din mjölksyratröskel är högre än 177 (eller så bedömmer jag löphastighetsskillnaden mellan 177bpm och 175bpm fel.)
- Det finns ett jättebra sätt att få svaret - försök.
PS. Jag springer millopp i 90-94% av HRMax. Halvmaran senast sprang jag i 89%, vilket var ett "bra" lopp, dvs trolig max vad min puls tål under den tiden. Ett tips kan vara; sprting distans, öka efter några km till en puls 90% och håll den i 3-4-5 km. Lär dig känna igen känslan och hastigheten. Denna hastighet kan du säkert hålla i en halvmara på tävling. Bra träningspass dessutom.