Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1250 visningar

Underlag vs skor

Mathilda
1990 • Bromma
#1
30 mars 2010 - 14:25 (Redigerad 30 mars 2010 - 15:34)
Gilla 
Jaha, här sitter jag och är förbannad (som den semiortorektiska treåring jag är) i den vackra vårsolen. Ja, jag har ju då sprungit hela vintern mellan 35 och 50 km i veckan glad som en speleman i mina redan i höstas ganska gamla pjuck.
Efter inte alls många km hade jag idag så ont i benen att jag höll på att kräkas. Varför nu detta? Är det för att skorna de facto är för gamla eller är det för att mitt steg vant sig vid vinterunderlaget? Eller är det en kombination av båda? Jag är ingen prylnisse, så jag tänker inte gå och köpa ett par nya skor för att känna mig glad utan anledning. Så vad skulle ni göra om ni vore jag? softjogga omkring i de gamla skorna tills man är van vid det nya sommarunderlaget eller svälja stäppkvinnan within och köpa nya skor?
För jag är JÄTTEARG och tänker inte gå och lägga mig ikväll förräns jag tagit mig mina jävla femton kilometer.

Är det någon annan som plötsligt upplever att det är jävligt stumt? Eller är det det att man har höga förväntningar när polarklimatet givit upp?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
30 mars 2010 - 17:41 Redigerad 30 mars 2010 - 17:43
Gilla 
Tagga ner!
Du kanske sprang iväg för fort av bara glädjen att slippa snö och is under fötterna, inte lätt att veta på den magra beskrivningen. Inte vet jag ett iota om ditt löpsteg heller.
Men jag kan likväl rekommendera dig att köpa ett par nya skor, en annan modell än den du har, gärna annat märke. Jag hävdar nämligen att det är rikabelt att springa mil efter mil i samma skor. Fötterna är gjorda för att springa barfota, sätter man skor på dem riskerar man att någon detalj ger en ensidig belastning som skadar i längden. Så köp ett par till att växla med, gärna annorlunda. Med 35-50 km i veckan är två par absolut minimum, helst ska du ha fler.

PS Man ska aldrig springa (eller gå eller annat) med smärta. Så kan du inte åtminstone jogga smärtfritt, med nya eller gamla skor, LÅT BLI! Superdumt att bli skadad bara för att man SKA springa 15 km vare sig man tål det eller ej.
Jennie A
1979 • Karlskrona
#3
30 mars 2010 - 17:54
Gilla 
Skjut stäppkvinnan och köp nya skor. BRA nya skor som någon provar ut till dig. Jag menar, 1500 är inte mkt för bra löpning.
Mathilda
1990 • Bromma
#4
30 mars 2010 - 17:54
Gilla 
Åh.. Men jag har ju ett par andra skor faktiskt, som jag fått som jag inte velat använda. Ett par stora paddor i jämförelse med mina andra, smala skor. Jag har trampat snett hela livet, men har egentligen abnormt höga fotvalv som jag byggt upp med hårda inlägg sedan trettonårsåldern. För att inte skada dem så springer jag helst i en ganska stadig och smal sko, något bredare framtill. Kan det vara en idé att testa en mindre formgjuten sko?

Och jag vet att jag är superdum. Det är bara det att jag har jättesvårt att acceptera när något inte funkar som det brukar.
Robin
2008 • Götet
#5
30 mars 2010 - 20:10
Gilla 
Jag hade löparknä och trampade snett regelbundet. Sedan köpte jag ett par fivefingers och har inte haft minsta lilla känning i knäna och inte trampat snett 1 enda gång och då har jag ändå sprungit 3mil/vecka i typ 9månader.

Vi VFF-löpare kanske låter som värsta groupthink någonsin, men för min egen del så känner jag verkligen skillnaden så jag vill bara dela med mig av mina erfarenhet i ren välvilja även om jag förstår att alla andra tycker vi är irriterande som infekterar alla trådar. Så surfa runt, hör vad folk säger om VFF och bilda en egen uppfattning är mitt råd.
Mathilda
1990 • Bromma
#6
30 mars 2010 - 20:27
Gilla 
Jag har faktiskt varit lite sugen på att testa five fingers faktiskt, som ett experiment. Kan man köpa dem i vanliga affärer till ett humant pris? För jag vill nog inte beställa mitt första par superkonstiga rymdskor på internet
Mathilda
1990 • Bromma
#7
30 mars 2010 - 20:42
Gilla 
Ja, alltså, jag har ju ett par oanvända nike shox som jag tänkte testa. Om de funkar för mig (trots att jag är hjulbent och pronerar) så lär ju vff vara det bästa komplementet. Men slits de inte ut rätt snabbt om man är asfaltslöpare?
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
31 mars 2010 - 00:25
Gilla 
Fivefingers är väl inte det bästa att ha på asfalt, i alla fall inte längre sträckor förrän man hunnit med lång tids träning med dem. Men för korta pass för att stärka fötterna kan de absolut rekommenderas, har ett par själv, finns på Naturkompaniet. Och Nike Shox skulle jag aldrig dra på mig numera men de kanske funkar för dig. Men det finns mycket annat.
Nike free och Nike Lunarracer om vi håller oss till Nike. Men bäst som fotstyrketräning är ju att springa barfota. På sandstrand om man har sån tur, eller på en gräsplan när det blivit lite varmare. Hålfotsinlägg och hålfotsstöd tror jag är av ondo för de flesta (hade själv när jag var barn, är fortfarande lite plattfotad men har aldrig ont av det - och det hade jag inte då heller!).
Magnus
Stockholm
#9
31 mars 2010 - 10:02
Gilla 
Jag tror att benen är ovana vid det hårdare underlaget och det är därför du har ont. Lugnare upptrappning är nog lösningen. Sen det där att trampa snett och typ av skor är intressant. Är det inte så att ju mer uppbyggd skon är, desto större är risken att trampa snett? Jag menar, när hör man talas om nån som trampar snett när de springer barfota?
Lorelai Esplund
1982 • östersund
#10
31 mars 2010 - 10:16
Gilla 
Ja det var nog det som hände mig med... sprang glad som en lärka på snö, så två rundor på asfalt är jag en vecka senare fortfarande kaputt. Även om värken börjar lätta.
Mathilda jag tror nog din kropp tackar dig om du vilar dig lite och som det har föreslagits dig, andra skor. Så lie barfota när det går sedan.

Ne, inte så många som trampar snett. Men förbaskat fler som skrapar i tå´n. :P
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.