Löpning Kost & Näring 55 inlägg 6470 visningar

Äta direkt efter träning....

1983 • Skärholmen
#1
2 maj 2010 - 15:53 (Redigerad 2 maj 2010 - 16:51)
Gilla
Jag har alltid undrat då jag precis kommer hem efter en löparrunda. Brukar jag stretcha och dricka vatten. Sedan en dusch. Efter det en fil med müsli eller försöka snabbt fixa en Keldasoppa med pasta då det går snabbt att fixa. Men hur bör jag göra efter jag precis stigit innanför dörren. Bör jag ha massa bananer, mjölk, nötter och äta direkt innan streching eller duschen? Berätta gärna. Har alltid undrat men just nu är det fil eller snabbt laga någon maträtt.

Även kan man äta precis när man kommit ur sängen och man vill ta sitt löppass innan frokusten? Tänkte på då jag ibland kommer ha sena jobbtider vill man löpträna på morgonen innan man äter frokust. Även om någon vill svara på hur länge man ska vänta med springa efter man ätit?

Berätta gärna!
< < < 1 2 3 > > >
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
2 maj 2010 kl 15:55
Gilla
Jag brukar tvinga i mig ett par glas vatten direkt och sen duscha och sen äta. Dock kanske det ibland tar lite för lång tid innan jag äter så jag är nog ingen bra förebild...
1983 • Skärholmen
#3
2 maj 2010 kl 15:57
Gilla
Maria vad brukar du äta? Mat, bananer, nötter, film med müsli?
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#4
2 maj 2010 kl 16:36
Gilla
Jag brukar lägga min träning precis innan lunch eller middag så det blir då vanlig mat. Skulle jag träna så det inte passar ihop med mat så tar jag nog lite fil o müsli, en macka, frukt eller liknande! Jag inbillar mig att det inte är så himla viktigt exakt vad man äter så länge man inte är på elitnivå och tränar enorma mängder! Och det gör ju inte jag =)
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#5
2 maj 2010 kl 17:27
Gilla
Jag brukar ta något litet att äta när jag har sprungit. En frukt till exempel, men visst händer det att man slarvar. Det allra viktigaste tror jag är att dricka. Men jag tror samtidigt att det är bra att fylla på med någonting, för att det hjälper kroppen att bygga upp sig snabbare om du förstår hur jag menar. Det var så jag fick lära mig.

Det där med hur nära efter måltid man kan träna tror jag är väldigt individuellt. Och så naturligtvis på hur mycket och ibland vad du ätit. Det kan ju handla om hur lätt magen har å smälta maten å så. Men ska man säga något någorlunda generellt brukar jag köra på två timmar efter måltid.. När det gäller morgonlöpning vet jag inte, jag är en eftermiddags-kvälls löpare.

Lycka till :)
1983 • Västervik
#6
2 maj 2010 kl 17:27
Gilla
Det är väldigt viktigt att få i sig något direkt efter träningen för att kunna optimera träningseffekten. En banan och ett glas mjölk räcker direkt efter och om du sedan äter en måltid inom en till en och en halv timme så har du gjort det du kan avseende nutriotion. Sen kan man alltid fråga sig vad som är bäst att äta för måltid men just att få i sig något direkt efter träning är väldigt viktigt. Finns studier gjorda på detta men har de inte i huvudet men vet att Michael Svensson vid idrottsmedicin förespråkar detta.
1983 • Skärholmen
#7
2 maj 2010 kl 18:30 Redigerad 2 maj 2010 kl 18:36
Gilla
Men springa direkt på morgonen innan frokust går det? Eller hur ska man lägga upp om man börjar jobba 11.30? Varför ska man dricka mjölk till bananen och inte vatten? Eller ska man göra både och ;)
Katten
1967 • Hemma
#8
2 maj 2010 kl 18:38
Gilla
Hur långt innan ett träningspass man kan äta är som sagt mycket individuellt. Vidare beror det på typ av träning, handlar det om intensiv träning är det bra om det hinner gå ett par timmar. Ett lugnt pass däremot tycker jag man i princip kan utföra direkt efter en normal måltid.
1983 • Skärholmen
#9
2 maj 2010 kl 18:54
Gilla
Detta klassiska med mjölk och banan, varför mjölk och inte vatten som är bra så viktigt fylla på? Eller ska man både ta ett glas vatten och ett glas mjölk? Sedan om någon vet när man ska träna på morgonen innan jobbet. Om man säger jag börjar 11.30 och går upp 09.00 går ut och springer direkt och sedan äter frokust när jag kommit hem igen, är det okej? Eller hur bör ett sådant schema se ut? Om man inte har något i kroppen när man vaknar och direkt löptränar är det okej eller dåligt just för man inte har något i magen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
2 maj 2010 kl 19:16
Gilla
Man behöver fylla på med kolhydrater direkt efter ett pass. Var det ett långt eller hårt pass behöver man ofta protein också och förmodligen en del fett. Kanske lite antioxidanter också. Så pussla du ihop ett mellanmål och ät riktig mat inom ca en timme sedan.
På morgonen får man helt enkelt vänja sig. Det går bra för många att springa före frukost men kanske inte långpass. För mig är det svårt, men med bara en banan eller ett par skivor bröd utan något på så går det. Å andra sidan kan jag köra både långpass och fartpass direkt efter frukost också. Ska man köra riktigt tufft kvalitetspass är det nog bättre att äta ett par timmar före.
1983 • Skärholmen
#11
2 maj 2010 kl 19:33 Redigerad 2 maj 2010 kl 19:36
Gilla
Okej men låter konstigt kunna springa direkt efter frokust då man brukar säga att man bör vänta ca 1 timme efter man ätit något?
Sedan varför säger alla ät en banan och ta just ett glass mjölk? Trodde vatten var något kroppen behövde fylla på med då man svettats? Eller vad gör mjölk som inte vatten gör? Jag kommer springa halmilen sedan längre fram
öka till 1,2 mil.
Walker67
1947 • Växjö
#12
2 maj 2010 kl 19:34
Gilla
Jag tillhör den sorten, som har problem med hungern. Om jag äter något direkt efter en träning så "förstör" jag hungern inför den riktiga måltiden och har svårt att få i mig tillräckligt med mat och blir ofta illamående. Så jag äter aldrig något före måltiden, ibland blir det lite vatten eller lågenergidryck. Jag bryr mig inte heller vad som är "rätt", huvudsaken är att jag mår bra efteråt, det är "rätt" för mig.

Kan inte uttala mig om morgonträning, då det skett väldigt få gånger under min träningstid, vill minnas att jag drack en kopp the med el utan kex. Men egentligen räcker det väl med dryck för att återställa ev negativ vätskebalans, musklernas glykogendepåer bör ju ha fyllts på under natten. Men prova dig fram till vad som passar dig bäst och då är det "rätt" för dig.
Jag föredrar the framför kaffe, då jag upplever att the har en längre och planare "pigghetskurva" än kaffe.
1983 • Skärholmen
#13
2 maj 2010 kl 21:15
Gilla
En annan fråga är att när jag jobbar dagspass brukar jag vara hungrig när jag beger mig hemmåt. Jag har lärt mig man ska aldrig träna hungrig så brukar äta ett paket nötmix innan träningen. Då man är veggis är det bra äta nötter men är det bra fylla strax innan? Jag brukar ha lunch runt 12-12.30 sedan sluta jobbet 15.15 el 16.00 eller 17.10 så då brukar man hinna bli hungrig innan träningen. Men är nötmixar bra äta innan? Hur bra är knäckisar? Pinsamt nog har jag bara råd med knäckebröd med smör eller jordnöts smör till frokust på jobbet.
1981 • Göteborg
#14
2 maj 2010 kl 21:23
Gilla
Idag efter min träning drack jag typ 1 liter mjölk, maten intogs 2- 3 timmar senare.
Nuförtiden är jag inte lika manisk till mat som jag var för cirka 2 år sedan ( jag ser alltid till att få i mig mjölk efter träning, då jag är sugen på det ).
Maten tar jag in när jag är hungrig.

Tror att alla som tränar har sina funderingar om mat, hur man ska äta osv.
Det jag tänker är att träning och mat inte ska bli maniskt, man ska äta, träna när det känns rätt.
1983 • Skärholmen
#15
2 maj 2010 kl 21:50
Gilla
Men varför dricker man mjölk och inte vatten? Kroppen förlorar massa vatten när man sprungit. Så känns logiskt dricka vatten. Men vad innehåller mjölk som behövs? 1L mjölk låter som väldigt mycket
mjölk för magen att kämpa med ;). Tror också man inte får bli för manisk även om alla skriver det är viktigt få isig något direkt efter.

Tack för alla svar men fortsätt skriva om ni har fler svar. Jag tänkte bara varför så många äter jdt banan och dricker mjölk? Det roliga är att jag jobbar på Arla.
1975 • Hässelby
#16
2 maj 2010 kl 22:11
Gilla
Jag dricker 2-3 dl mjölk och tar en smörgas med ost direkt efter ett pass. Kolhydrater behövs för att bryta den katabola (nedbrytande) process som träning försätter kroppen i. Vi vill ju att kroppen ska vara förbli frisk, bli starkare och återhämta sig snabbt och då är det en bra idé att äta. Det brukar hävdas att man direkt efter träning behöver 1-1,5 g kolhydrater per kroppskilo gärna inom 20 minuter efter det att träningen har avslutats. Lite protein omkring 20 g brukar också rekommenderas.

Mitt återhämtningsmål ger ungefär 47 g kolhydrater och ungefär 18 g proteiner och är en lagom dos för en person i min storlek.
Walker67
1947 • Växjö
#17
2 maj 2010 kl 22:26
Gilla
Jag har en kompis, som liksom jag har några år på nacken. Mellan 55-60 lade han på sig flera kg,som blev en liten kalaskula, trots att han tränade ung som vanligt. Jag frågade vad han åt och då berättade han att han drack 1 l standardmjölk om dagen. Jag sa till honom att räkna på hur många kg fett han skulle tjäna på att gå över till mellanmjölk/lättmjölk. Men han var inte intresserad, ville tydligen ha sin kalaskula med åtföljande ökad skaderisk i fötter o knän. (han fick besvär med ena knäet förra året och har knappt kunnat löpträna, om det berodde på övervikt vet jag ej).
Standardmjölk använder jag att koka risgrynsgröt, i övrigt mellanmjölk till gröt o matlagning, lättmjölk som måltidsdryck (när jag inte dricker öl)

Jag skulle aldrig kunna tänka mig att dricka mjölk för att släcka törsten, dricker helst lättsötad saft eller saftjuice tex fläder släcker törsten bra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
2 maj 2010 kl 23:48
Gilla
Varför mjölk? Man behöver inte alls dricka mjölk. Men det är ett bekvämt sätt att få i sig protein och en del kolhydrater och lite annat nyttigt när man ändå dricker för att man är törstig. Men en bit ost eller ett par skivor skinka osv går också bra.
Som barn tyckte jag lättmjölk var det allra bästa för att släcka törsten men jag böjade fasa ut mjölken som dryck i 35-årsåldern och dricker numera sällan mjölk men det är fortfarande bekvämt efter träning.
1983 • Skärholmen
#19
3 maj 2010 kl 06:41 Redigerad 3 maj 2010 kl 06:45
Gilla
Okej då förstår jag bättre varför man dricker mjölk. Jag tror personligen minimjölk är det bästa dricka då det är den nyttigaste mjölken. Men trodde vatten var minst lika viktigt fylla på då man svettats ut en del. Men det behövs inte om man dricker mjölk? Sedan knäckebröd jag äter mycket av (jag vet inte så mättande men billigt) är det något nyttigt ihuvudtaget? Eller bör jag försöka få råd med "vanliga skivbröd"?
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#20
3 maj 2010 kl 08:29
Gilla
Hej,

Lite offside, men vad är det som gör minimjölk till den nyttigaste mjölken?
Måste passa på att fråga när Du jobbar på Arla..
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.