Löpning Övrigt 6 inlägg 1599 visningar

Blodgivning - lämna mer med Alyx?

Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#1
17 augusti 2010 - 15:16 (Redigerad 17 augusti 2010 - 18:55)
Gilla
Har lämnat blod i 10 år om än rätt sporadiskt och tycker det funkat jättebra, väljer att inte lämna tätt inpå viktiga tävlingar.

Normalt lämnar man 450 ml blod (både plasma och röda blodkroppar). Då kan man som kille lämna 4 ggr per år. Fick idag frågan om jag i framtiden vill lämna genom "Alyx". Då lämnar man istället 360 ml enbart röda blodkroppar, plasman får man tillbaka. Man kan då bara lämna 2 ggr per år. Det är alltså som plasmagivning fast tvärt emot, de är bara intresserade av de röda blodkropparna.

Är det någon av er som testat? Hur känns det efteråt? och hur påverkas träningen? Tar återhämtningen lång tid?

P.S Det behövs fler blodgivare: www.geblod.nu

Johan Bäck
1971 • Örebro
#2
17 augusti 2010 kl 19:38
Gilla
Jag vet inget om Alyx, men det faktum att du får tillbaka din plasma innebär sannolikt att dom hemodynamiska verkningarna blir mindre (du känner dig inte lika tagen), vilket borde innebära att träningen blir mindre lidande.

När man lämnar blod stimuleras omedelbart till snabbare utmognad av unga röda blodkroppar via erytropoetin från njurarna och Hb stiger snabbt till samma nivåer som tidigare (ungefär 4 veckor). Under tiden kompenserar kroppen genom att öka hjärtminutvolymen för att bibehålla samma syrgaslevererande kapacitet - du kommer alltså rimligtvis ha en något högre puls, ffa vid arbete. Är du frisk i övrigt ställer det inte till några andra problem än att du får ändra pulsgränserna under passen.

Jag har en kamrat som många år tränat och tävlat på nationell nivå i orientering som många gånger lämnat blod fyra-fem veckor innan tävling...

Lycka till!
1969 • Stockholm
#3
18 augusti 2010 kl 09:00
Gilla
Mathias: Jag har inte provat (brukar inte få lämna p.g.a högt blodtryck) men du borde känna betydligt mer av att bli av med den mängden röda blodkroppar, plasman ersätter du ju själv snabbt, blodkropparna tar ju längre tid att återbilda, Hb o EVF lär ju dippa rätt rejält. Jag tror alltså att träningen blir betydligt mer lidande.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#4
18 augusti 2010 kl 15:51
Gilla
En normal blodpåse innehåller 330-360 g röda blodkroppar, så det låter inte som om det är mer än det "gamla vanliga" sättet
1969 • Stockholm
#5
18 augusti 2010 kl 21:00
Gilla
Normal EVF är väl runt 50%, vilket skulle ge 450/2 = 225 mL röda, men jag har aldrig fått lämna som sagt... Varför skulle man bara få lämna hälfen så ofta om det var lika mycket och man får tillbaka plasman?
Johan Bäck
1971 • Örebro
#6
19 augusti 2010 kl 15:03
Gilla
Nu har jag kollat upp "Alyxen". I och med att man får tillbaka en stor del av volymen direkt kan man ta en större mängd erytrocyter, man får därför bara lämna två gånger/år än så länge (kommer säkert ändras när den har varit i bruk ett tag). Blodgivning med Alyx erbjuds bara vissa utvalda; Minst 170 cm långa, över 70 kg och ett start-Hb på minst 140 g/l och i övrigt vältränad. (kan vara olika direktiv i olika landsting)

Om man räknar lite snabbt på det, verkar det som om man totalt över ett år tar MINDRE erytrocyter än med traditionell blodgivning, så det borde kanske vara ett bra alternativ för dom som tränar: du gör din insatts för samhället, men har längre sammanhållna perioder med normalt Hb. Man skulle ju kunna utnyttja detta genom att planera in givning 5-6 veckor innan sommarsäsongen börjar och nästa gång på hösten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.