Löpning Kost & Näring 5 inlägg 3963 visningar

Lite kring mat- vad man ska ta innan och efter?

Petra Örlegård
1989 • Malmö
#1
20 augusti 2010 - 10:23
Gilla
Hej!

Jag r en 20 rig tjej som blir 21 om ett par veckor. Jag har sprungit i ungefr 2 r, och hunnit avverka 2 maraton, 1 halvmaraton och ett flertal mindre lopp samt en triathlon.
Dock har jag p sista tiden ftt lite magbesvr, dvs. ftt ls i magen nr jag springer. Jag tror det beror p maten p nt vis, kanske br jag ndra lite i mina matvanor. Men hur vet man vilken man br undvika och vad man br ta mer av?

Imorse sprang jag 16 km och d fick jag skynda mig till toaletten direkt efter. Igr var dock inte en vanlig matdag som andra dagar, men jag kan iallafall bertta att jag t: yoghurt och all-bran flingor till frukost, sen drack jag brmhults smoothie p vg till ett mte. t sen snabb-pasta och en knckebrd med ost till. Efter det sprang jag och sen jobbade jag, och dr t jag potatis, korv och spenat. P kvllen blev det en daimglass och en yoghurt runt kl. 22 p kvllen bara fr att jag blev hungrig.

Jag undrar d fljande: Ska man undvika yoghurt, korv, snabbpasta och ost? Eller ligger problemet ngon annanstans? Jag kan ven tillgga att jag inte ter glass i vanliga fall och igr var ocks en av f dagar d jag inte t frukt, jag brukar annars gra det.

Nu ska jag iallafall ta havregryn till frukost.

Tips och rd mottages grna! Grna ocks lnkar till ngon bra hemsida om kost nr man r en lpare (jag anser mig inte som en motionr och inte heller som en elit, utan helt enkelt en lpare) eller ngon bra bok som man kan f bra tips av.

MVH
Petra
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
20 augusti 2010 kl 11:55
Gilla
Ja du, Petra... Det är nog många som upplevt liknande bekymmer. At springa långt innebär väl helt enkelt att kroppen "prioriterar" de allra viktigaste organen och sparlågar/stänger av andra. Magen kommer efter en del andra.

När jag råkade ut för detta gjorde jag så att jag åt så långsamma kolhydrater som möjligt och inte åt så många gånger. Fungerar hyfsat än. Sen finns det ju kolhydrater i pulverform som skakas till en dricka. Bra för då behöver inte magen jobba så mycket. Perfekt efter ett marathonlopp när lusten/kapaciteten att äta är minimal. Även bra att använda innan marathonlopp och går dessutom att kombinera med protein. Jag köpte sånt pulver på Gbgvarvsmässan, men kommer inte ihåg vad det hette.

Annars, ät mycket långsamma kolhydrater, det gör stor nytta inte bara för löpningen. Snabbmakaroner är menlöst anser jag. Korv är ok, men med måtta.

Böcker och tips är säkert bra, men det bästa är nog att prova dig fram till det som passar dig bäst.

Hoppas du blir av med magproblemen och att löpningen går bra.
Jonas Gosenius
1966 • Hököpinge
#3
20 augusti 2010 kl 13:20
Gilla
Personligen tror jag att Du skall se över Ditt kolhydratintag.

Läst boken "Man vill ju bara se bra ut naken" av Jonas Colting. Gå även in på hans hemsida. Jonas Colting förespråkar s.k stenålderskost och får nog anses vara en av Sveriges mest uthålliga och vältränade idrottsmän.

Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
20 augusti 2010 kl 16:12
Gilla
Håller med om Coltings bok ; det bästa som är skrivet kring träning och i viss mån kost ( även om det märks att boken är sponsrad av en firma som säljer ersättningsdryck :) - tag kostråden kring träning med en nypa salt ). Håller också med om att kolhydratintaget, av snabba sådana, är för hög ! Jonas är klok !
Petra Örlegård
1989 • Malmö
#5
21 augusti 2010 kl 11:04
Gilla
Tack för tipsen ni allihopa, låter rätt vettigt att försöka äta så långsamma kolhydrater som möjligt för under sommaren när jag t.ex. åt potatis så hade jag inte lika mycket magbesvär som nu när jag slarvar lite med maten. :) Ska kika lite på Jonas Colting. :)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.