Löpning Kom igång 10 inlägg 3607 visningar

Ny på jogg.se och har aldrig joggat förut!

Emma
1979 • Västra Frölunda
#1
28 augusti 2010 - 19:38
Gilla 
Hej alla joggande människor!

Jag är en 31 år gammal småbarnsmamma som behöver lära mig allt om hur man sätter igång och joggar. Jag har några kilos övervikt (runt 7) och har inte tränat någonting på vääldigt länge. Har nu investerat i ett par bra löparskor och funderar på att utmana mig själv och börja jogga.

Hur gör man för att inte ta ut sig i början? Hur långsamt skall man börja? Alla nybörjartips mottages tacksamt!

tack på förhand

Emma
Mattias
1974 • Borås
#2
28 augusti 2010 - 19:49
Gilla 
Hej och välkommen!

Det finns massor med trådar här, sök lite så hittar du massor av tips.

Börja med raska promenader, varannan dag. Försök vara ute minst en halvtimme. Så småningom (efter ett par veckor) kan du prova att jogga delar av rundan. Öka längden på joggpassen efter hand, minska delen du promenerar.
1956 • Lund
#3
28 augusti 2010 - 19:54
Gilla 
Här finns olika nivåer att börja med, utformade som ett 10-veckors program för att komma igång med ett lopp på 5-km. Loppet kan man göra som man vill med, inget måste. Men klicka du på de olika alternativen (lunka - jogga - spring), så kan du få en idé hur du själv kan göra.
http://www.marathon.se/news/home_varrusettraning.cfm

Lycka till!
1967 • vårgårda
#4
28 augusti 2010 - 22:03
Gilla 
Emma!!
7 kilo enligt vems tabell ?? Unna dej lyxen att som mattias säger, gå dej i form, klart underskattat, längden på passen är viktigare än intensiteten. Goa dojjor gör det hela till en trevlig upplevelse, lite go musik i luren och snart är du på g.

Wise men says!! hur lång tid tog det att gå upp dessa kilon?? låt det ta lite tid att gå ner dom med....Alltså ha inte för bråttom, resultaten kommer inte med en gång..
GL// Miguel
1969 • Stockholm
#5
28 augusti 2010 - 23:32
Gilla 
Emma, ta beslutet först, sluta fundera! :-) Sen tycker jag du ska prova på att jogga, lova dig själv ett visst antal pass per vecka och se till så att det blir av (om man missar ett pass en vecka p.g.a. tusen skäl man inte tänkt på så får man ta igen det nästa vecka bara). Jogga korta sträckor i början, men öka på eftersom, kolla tiden någon gång då och då och jämför, det är en kick när det går fortare och det gör det fortare än du kan tro! Ta det inte *för* lungt, det blir lätt tråkigt och sen struntar man i det. Dina stackars extra kilon behöver du inte fundera på, de är borta innan du vet ordet av bara du kommer igång.
Maria Nars
1969 • Göteborg
#6
29 augusti 2010 - 08:12
Gilla 
När du har gått raska promenader i några veckors tid, lagom antal gånger i veckan, kan du börja jogga 45 sekunder, gå 2 min, jogga 45 sekunder. Så gör du tills du har joggat 5 gånger . Gå resten. Detta upplägg under en veckas tre pass. Veckan därpå joggar du 90 sekunder, gå 2 min, osv totalt fem gånger.
Veckan därpå 3 min jogging, gå 2 min. Så ökar du så sakteliga och vips kanske du vill testa att jogga 10 min i sträck. All jogging i början ska vara RIKTIGT sakta. Försök hitta ett jämnt tempo och en jämn rytm.

Ett mjuk takt kan vara när du väl börjar jogga att gå från 0-20 minuters långsam jogging på 4-6 veckor.

Lycka till och välkommen i jogginggänget! (är också ganska ny men hittar massor med inspiration och tips på den här siten)
Eva Fejes
1976 • Halmstad
#7
29 augusti 2010 - 12:49
Gilla 
Här hittar du ett väldigt bra basprogram, funkade kanon för mig!
http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-spring-5-km

Lycka till!
Nina Mohss
1956 • Uppsala
#8
29 augusti 2010 - 13:02
Gilla 
Hej!
Kan bara intyga att löpprogrammet från iform är toppen. Jag har följt det och springer nu 5 km utan problem. Jag har aldrig haft ont i benen under programmet. Började utan det först eftersom min kondition var bättre än benens uthållighet och fick så ont att jag knappt kunde gå.
Tips. Jag använde en digital timer för att verkligen inte springa längre än en minut i början.
Lycka till!
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#9
29 augusti 2010 - 14:50
Gilla 
Ett alternativ till jogga-gå-jogga-gå som många träningsprogram förordar är att försöka jogga en längre sträcka direkt, men väldigt lååångsamt. På det viset slipper man starta om flera gånger som kan upplevas som jobbigt.

Jag drog ut en jobbarkompis i löpspåret i april. Hon har inte sprungit förut, är 40+ och har ett antal kilo för mycket att släpa på. Hon trodde inte hon skulle klara av det, men lovade i ett svagt ögonblick att göra ett försök. Vi tuffade igång i ett väldigt långsamt tempo - det pendlade mellan 8.30 och 10.00 min/km. Ibland gick det så sakta så det hade gått fortare om vi gått, men vi fortsatte hålla jogging-steg. Efter 20 min hade vi kommit runt spåret som är 2,2 km.

Den kick hon fick av att hon faktiskt joggat hela varvet tror jag betydde mycket för att hon faktiskt fortsatt med joggingen.

Pia
1965 • Örebro
#10
29 augusti 2010 - 19:22
Gilla 
Tycker också I forms program är bra! Lycka till!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.