Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 12669 visningar

Vad göra med blåsor under tånageln?

1983 • Halmstad
#1
23 september 2010 - 21:18
Gilla
Jag har fått en blånagel på stortån efter ett ultralopp. Har konstaterat att jag hade för små skor och ska förstås åtgärda det innan jag ger mig ut på liknande äventyr.

Men jag behöver lite hjälp med vad jag ska göra med tån. Det sitter som en stor blodfylld blåsa under stortånageln, den sticker liksom fram längst ut på tån och har vuxit sig så stor att nageln har släppt från nagelbandet på höger sida om du fattar vad jag menar. Själva nageln skiftar lite i blått över i stort sett hela, men mest färg har den på främre halvan. Öm och otäck är den också.

Så, jag undrar - borde jag punktera blåsan eller ska jag låta den vara?
Hannah Andersson
1984 • Ballingslöv
#2
23 september 2010 kl 21:32
Gilla
Ajajaj!
Om du har ont oavsett vilka skor du har skulle jag råda sig att sticka hål på blåsan och pressa ut blodet genom att trycka på nageln.Du kan även klippa nageln så blåsan ligger fritt, beroende på hur stor blåsan är och vart den ligger under nageln. det kan du nog bedöma själv om du kommer åt eller inte.
Det viktiga är att hålla det rent efter, tvätta enbart med tvål och vatten!
om du är diabetiker eller brukar vara svårläkt rekomenderar jag dig inte att skicka pål på den. Om du är osäker kan du gå till en totvårdare som kan bedöma det! (lite svårt när man inte har foten framför sig)

hoppas det löser sig!

springande fotvårdaren ;-)
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#3
23 september 2010 kl 21:34
Gilla
Inte så kul. Hade en sån i vintras. Lät den vara tills nageln ramlade bort och blodblåsan sprack. Känns bäst och låta kroppen ta hand om det själ på nåt sätt. Om det inte gör för ont förstås. Jag brukar tejpa tårna med kirurgtejp när såna blåsor uppstår så de inte ska ramla av vid helt fel tillfälle, vilket kan få folk och både kräkas och svimma. Och så blir det kladdigt.

Bästa svar på vad du bör göra med blåsan får du nog av en sjuksköterska. Dom är hur säkra som helst på sånt.
Mattias
1974 • Borås
#4
24 september 2010 kl 15:12
Gilla
Hade också en blånagel nyss, jag stack hål på blåsan och tryckte ut blodet. Nageln ramlade av efter ett tag, nu är det en ny nagel på g.
1975 • Hässelby
#5
24 september 2010 kl 17:02
Gilla
Låt det vara så att du inte får en infektion. Precis som Johan så tejpar jag tån så att inte nageln ramlar av vid fel tillfälle. Dessutom tenderar ju nageln att vilja fastna i strumporna när den blir lite lös och det gör lite ont. Men det råder som sagt tejp bot på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.