Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 3265 visningar

Hur träna för att klara en halvmara i juni?

Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#1
19 oktober 2010 - 18:18
Gilla 
Jag ska springa Nya broloppet i juni hade jag tänkt (och innan dess Lundaloppet på 1 mil i maj och Yddingeloppet nu den 31 oktober). Jag har under sommaren joggat 5 - 8 km ett par ggr i veckan samt 1 mil en gång. För ett par månader sedan fick jag "gubbvad" och problem med behinnorna :(. Efter en seg förkylning som också krävde paus i träningen har jag nu börjat komma igång så smått, men är så räddför att få ont igen.

Hur ska man öka för att inte bli skadad igen? Hur ska man lägga upp sin träning. Hör till att jag inte gillar intervall träning och vill inte ha pass där jag både joggar och går. Jag vill jogga! Men hur ska jag öka för att inte hamna där jag var innan? Jag vill mer än mina ben klarar!

/Ewa
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
19 oktober 2010 - 18:51
Gilla 
kan du hålla tempo så som det står i din träningsdagbok kommer det inte blir några problem! skulle fortsätta med tre pass i veckan, men låta ett av dem bli långsammare. det passet kan du så småningom låta bli längre. öka med någon kilometer någon gång i månaden i alla fall.
Lite fartlek skadar inte om du har en stark dag. distans och tempo spelar ingen roll, bara att du varierat tempo och leker med det. Gå enbart på känsla då.

får du ont så vila/dra ner på träningen. är inte hela världen att skippa ett pass ibland och göra något annat istället. glöm inte heller stretcha!

kör även lite kompleterande styrka en gång i veckan. Bål och ben är det viktigaste när man springer.

och lycka till! tvivlar inte en sekund på att du kommer komma runt och göra det på en bra tid så länge du lyckas hålla skadorna borta.
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#3
20 oktober 2010 - 20:44
Gilla 
Tack för tipsen Kajsa. Jag känner idagsläget inget tvivel för att komma runt, då min mil i somras kändes helt OK. Däremot är jag mest rädd för att få ont igen! Strechar så det står härliga till! Ska sätta igång med styrkan snart igen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#4
21 oktober 2010 - 19:57
Gilla 
ett annat tips är att variera vad för typ av terräng du springer i. plattare ena gången, backigare nästa osv. då belastar man lite olika mellan passen och sliter inte hårt på en specifik punkt. Detsamma gäller tempot. håller du igen tempot belastar du lite annorlunda än när du springer på.

Hoppas du får samma tur som jag fick med min vad. hade ordentligt ont i den ett tag i våras. kom när jag började köra ordentliga långpass. men sen, bokstavligt talat över en natt, så var det onda borta. har inte haft nåmnvärt ont sedan dess!
csaba
1973 • Malmö
#5
21 oktober 2010 - 20:47
Gilla 
Ewa - Mot "gubbvad" testa Kompressionsstrumpor. Det hjälper !!!

Gillar du inte intervallträning - Mata distans,distans och distans. så ofta och så mycket du kan. (försök öka lite i taget).
Man kommer långt utan intervallträning också.

Jag är lite i samma sits, mina ben klarar inte så mycket heller för tillfället, men då får man kombinera styrketräning och alternativ "konditionsträning" typ. spinning ;-)

Lycka till !
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#6
22 oktober 2010 - 08:31
Gilla 
csaba: Jag har redan investerat i kompressionsstrumpor - håller med, super!

Så svårt att komma iväg att träna annat bara tycker jag. Springa är så enkelt eftersom man bara sticker ut när man vill. Får ta mig i kragen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.