Löpning Kläder, Skor & Prylar 24 inlägg 6273 visningar

Garmin 305: Söker efter satelliter...

Mats Rygaard
1975 • Enskede
#1
2 maj 2011 - 21:52
Gilla 
Hej ni glada!
Jo jag vet att det finns en snarlik tråd för denna, men eftersom problematiken gör mig tokig vill jag ändå göra ett nytt försök till att få konstruktiva förslag.

Mitt grundläggande problem är att min Garmin 305 tar 5 minuter på sig att hitta satelliter: Eftersom jag ofta utgår från ett gym i stan kan jag inte gärna lägga ut klockan medan jag byter om, då lär den inte vara kvar när jag är tillbaka. Och att stå i blåsigt nollgradigt och vänta i vad som känns som evigheter är oerhört frustrerande, när alternativet är att köra på telefonen där det går hur fort som helst att hitta satelliter (även om apparna inte är lika bra/praktiska när satelliterna väl hittats)

Finns det verkligen inget sätt att komma förbi detta elände? Och vet någon hur stor roll det spelar om jag värmer upp samtidigt, dvs rör på mig? Är det bara att förlänga plågan, dvs att det tar ännu längre tid? Försämrar det exaktheten i GPS:en?

Tacksam för any input!

Mats
< < < 1 2 > > >
1957 • Stockholm
#2
2 maj 2011 - 22:03
Gilla 
Har precis samma problem med min Garmin 310:a. Oerhört irriterande-
Tar lång tid att få in sateliten och det blir dålig precision i början av träningen. Skulle också vara oerhört tacksam för tips.

Lite pinsamt när polarnas mobiltelefoner snabbare hittar satelliterna...
1977 • trollhättan
#3
2 maj 2011 - 22:06
Gilla 
Tjenare!!
Har samma problem ibland då jag bor mitt i centrum med höghus som kan blockera. Du skall stå still men om det inte händer något på en tid så måste du flytta på dig men stå så stilla du kan. Hitta en bra öppen plats, testa att vinkla så nedre delen av klockan pekar upp, det snabbar upp det för mig.. lycka till!!!

Patrik
Susanne Andersson
1968 • Oskarshamn
#4
2 maj 2011 - 22:12
Gilla 
Jag har kommit på att min Garmin 305 hittar sateliterna snabbare om den är fulladdad och rensad på historik (dock är det oftast så att jag lägger ut den på trappan ett tag innan jag ska iväg ;-)
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#5
2 maj 2011 - 22:23
Gilla 
Mats: Hur tar du dig till gymmet? Åker du bil och parkerar du i så fall i närheten? Då kan du ju sätta på klockan i bilen, låsa om den och sedan gå och byta om. Alternativt om det finns ett fönster i gymmets entré där du kan placera klockan meddans du knyter skorna eller nått.
csaba
1973 • Malmö
#6
2 maj 2011 - 22:33
Gilla 
Du kan sätta på klockan när du tar dig till gymmet, när den väl har hittat sateliterna och även om du stänger av den (och går kanske och styrketränar någon timme) så hittar den sateliten nästan med det samma när du sätter på den igen (har jag märkt på min Garmin 310XT)
Tommy Davidsson
1967 • Tranås
#7
2 maj 2011 - 22:36
Gilla 
Har också en Garmin 305. Den hittar oftast satelliterna snabbt men nån gång har den segat, Oerhört frustrerande så jag förstår att det är jobbigt.

Man undrar ju vad problemet är? Däremot hittar min !phone mycket sämre :(
Fredrik Thuresson
1969 • Sölvesborg
#8
2 maj 2011 - 23:29 Redigerad 2 maj 2011 - 23:30
Gilla 
Jag har samma problem på min Garmin 305 men jag kan starta tidtagning och sedan sätter jag igång och springer och när jag kollar klockan så är den sedan med mig. Ibland brukar jag börja rundan med att gå snabbt och "andas in med magen och värma upp" sedan när jag börja springa så klockan med mig.
1975 • Stuvsta
#9
3 maj 2011 - 07:27
Gilla 
Jag tror ni når störst framgång med csaba's förslag, 305 hittar betydligt snabbaren satelliterna när den (nyligen) varit positionerad då har den liksom koll på varifrån den ska få signalerna och därmed går det rappare.
Tor
1975 • Göteborg
#10
3 maj 2011 - 08:11 Redigerad 3 maj 2011 - 08:12
Gilla 
"Och vet någon hur stor roll det spelar om jag värmer upp samtidigt, dvs rör på mig?"

Om du har klockan på dig samtidigt som du värmer upp kan det spela stor roll. Klockan skall helst ligga helt stilla.

Att det skulle gå snabbare om klockan är fulladdad och tömd på historik tror jag inte på förrän jag får se bevis. ;-)
Josefin Fhärm
1983 • Umeå
#11
3 maj 2011 - 09:30
Gilla 
Vi får nog leva med det här fram till att Garmin utvecklats... Nu är det ju lite varmare ute iaf, så det är ju lättare att stå still och vänta på sökningen utan att frysa häcken av sig.

Jag försöker se det som ett sätt att öva mitt tålamod och passa på att leka lite mindfullness... ;)

Kanske kan man ju också visualiera sitt kommande träningspass och fokusera på den kommande uppgiften. Liksom rensa ur systemet från allt som inte behöver vara där just då.

Kanske kommer jag att sakna det sega sattelit-sökandet då Garmin kommit till klarhet. Vem vet....

1970 • Södertälje
#12
3 maj 2011 - 11:18
Gilla 
@Josefin: Mental träning är nog bra men jobbigt. Hellre lägger jag klockan på marken och gör armhävningar bredvid ;-)
@Anders. Det kan bero på hur man håller den vinklad. Antennen sitter nedanför urtavlan så att den pekar mot himlen när man springer. Om man står och stirrar på klockan blir det en annan vinkel som inte är optimal för att hitta satelliterna. Eller så kan det vara för att klockan står stilla på cykeln men åker hit och dit när du rör armen.
Ur manualen "For the best reception, make sure the antenna is oriented toward the sky" "Stand still and do not begin moving until..."
1965 • Kungsholmen
#13
3 maj 2011 - 11:29
Gilla 
Cykeln kan nog ändra den elektromagnetsiak omgivningen rejält. Den fungerar antagligen som en slags jordplan som i det här fallet ger bättre mottagning.

Jag skulle göra som andra föreslagit och se till att klockan haft synk med satelliterna innan du åkte till gymmet. Du kan synka den redan hemma och ha på den i bilen, på cykeln, men antagligen inte på tunnelbanan.
1984 • Kristianstad
#14
3 maj 2011 - 13:01
Gilla 
Hmm, dåliga exemplar av era klockor? min 305:a är väldigt snabb på att hitta satelliterna...

bor i lägenhet och har höga hus runtomkring mig, i centrum av staden...lägger ut klockan på balkongen medans jag byter om och tar på mig skorna, inom 30 sekunder har den hittat.

Sen vet jag inte om det spelar roll med historiken, jag tömmer min såfort jag laddat upp passet här på jogg.se, gillar inte att ha massa gammal data som ligger och skräpar.

Sen kanske det beror på hur ofta man använder den? jag springer minst varannan dag och lägger den alltid på samma ställe, det kanske är en fördel?

däremot när jag tagit den på mig och går ut så tittar jag alltid på precisionen i klockan så att den inte är helt åt skogen...någon gång startade jag tidtagningen precis när jag kom ut genom porten, sen visade den 50-60 meter fel på startpunkten! När precisionen hamnar på en 8-10 meter så börjar jag springa.

Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#15
3 maj 2011 - 19:07
Gilla 
Någon slags tröst i eländet att det inte bara är jag som står och fryser med min 305:a på armen i konstig vinkel (grannarna undrar om jag är nazist). De 30-60 sekunder som manualen påstår att det ska ta har inte stämt en enda gång för mig.
Mats Rygaard
1975 • Enskede
#16
3 maj 2011 - 21:34
Gilla 
Tack alla för era tankar och reflektioner!

Imorgon ska jag prova att sätta på klockan när jag står och väntar på tunnelbanan, så att den får satellitkontakt - och sen sätta på den igen när jag väl ska springa utanför gymmet, svårt att tro att det skulle gå fortare men det är ju värt ett försök. Tyvärr har jag redan försökt att stå innanför glasdörrarna på gymmet och där får den ingen kontakt alls.

Uppföljningsfråga under tiden: om jag sätter på klockan hemma, får kontakt, sätter mig i bilen med klockan på, kör 10 km till terrängspåret och sen börjar springa direkt - kajkar klockan ur då? Borde jag stänga av den emellan?
1948 • Krylbo
#17
3 maj 2011 - 21:37
Gilla 
Det är tydligt att man måste vara helt stilla medan den söker och det kan ju vara nog så jobbigt !! Själv har jag ett annat problem också. Vill ibland använda den som endast klocka med tiden inklusive sekunder i största storleken siffror men jag får det inte att fungera. Är det någon som kan tipsa om inställningar för det ?
csaba
1973 • Malmö
#18
3 maj 2011 - 21:54
Gilla 
Visserligen så har jag en 310XT (som ska ha en uppgraderad gps), men jag tycker inte att man måste stå stilla när man startar den.
Jag är ofta stressad och sen till träningen och jag startar klockan i bilen under körning och den hittar på max. 3minuter.
Tor
1975 • Göteborg
#19
4 maj 2011 - 10:54 Redigerad 4 maj 2011 - 10:55
Gilla 
"Imorgon ska jag prova att sätta på klockan när jag står och väntar på tunnelbanan, så att den får satellitkontakt - och sen sätta på den igen när jag väl ska springa utanför gymmet, svårt att tro att det skulle gå fortare men det är ju värt ett försök."

Det kommer inte bli någon skillnad. Det jag tror att folk är ute efter är att inte stänga av klockan när den väl fått satellitkontakt. Även om den förlorar kontakten i tunnelbanan kommer det gå snabbt att få tillbaka den när du väl kommer ovan jord igen.


"Det är tydligt att man måste vara helt stilla medan den söker och det kan ju vara nog så jobbigt !!"

Du behöver inte vara still men klockan behöver vara det. Ett sätt att lösa det på är att ta av sig klockan. Då kan klockan ligga still samtidigt som du kan röra på dig.
patrik t
1974 • Enskede
#20
4 maj 2011 - 11:12
Gilla 
lägg den på marken och värm upp på stället medan den letar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.