Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5202 visningar

Jag vill inte längre ha ont!

1985 • Linköping
#1
29 maj 2011 - 22:33 (Redigerad 29 maj 2011 - 22:52)
Gilla
Hej!

Benhinneproblem är nog det vanligaste problem löpare i det här forumet har och jag har nog läst de flesta trådar om detta vid det här laget utan att ha funnit lösningen på mitt problem.

Jag har haft ont i benhinnorna i över två år nu. Jag köpte ett träningskort på Friskis & Svettis och tränade aerobics med mycket hopp flera gånger i veckan. Då fick jag ont i benhinnorna.

Sedan dess får jag alltid ont o benhinnorna efter ett löppass och gruppträningspass som innefattar hopp. Sedan ett år tillbaka springer jag i FiveFingers och det har blivit bättre. Upplever sällan att jag får ont medan jag springer när jag springer med dem, utan mest efteråt. Då ilar det när jag trycker på framsida smalben och på insidan ca 5 cm över fotknölen. Detta på båda benen.

Igår och i torsdags sprang jag med ett par racing flats och började då även känna av benhinnorna medan jag sprang. Så det verkar som att det blir värre ju mer dämpning jag har i skorna och när benhinnorna inte får vila tillräckligt mellan passen.

Som det är just nu kan jag bara springa två pass i veckan för att hålla det i shack. Det leder mig inte framåt direkt..

Jag har testat allt känns det som. Jag har testat att vila och sedan trappa upp, stretcha, tåhävningar, hälgång. Ingenting hjälper. Har även besökt en fysioterapeut som bara gav mig rådet att skaffa ilägg trots att jag tidigare haft det och att det blir värre med vanliga löparskor. Kompressionsstrumpor efter passen lindrar besvären något men det tar inte itu med grundproblemet.

Jag springer med bra teknik, hög stegfrekvens och landar under kroppen.

Just nu skulle jag vilja komma i kontakt med någon duktig naprapat eller liknande som verkligen går till botten med problemet istället för att bara rekommendera ilägg.

Finns det någon här som kan rekommendera en sådan person skulle jag vara evigt tacksam!
Louise K
1975 • Ekerö
#2
30 maj 2011 kl 16:07
Gilla
Jag har fått jättebra hjälp av Idrottsdoktorn i Stockholm http://www.idrottsdoktorn.se/. Fick först komma till en väldigt kunnig läkare som ställde diagnos, sen en lika kunnig naprapat som behandlade och utarbetade en rehab plan, sen ska jag vidare till en löpspecialist som ska gå igenom rehabplanen på gym och kolla löpteknik mm . Det kanske är lite långt från Linköping dock, men du skulle ju kunna testa att kontakta dem och höra om de har några branchkollegor som de kan rekomendera på närmare håll.
stefan lindvall
1968 • Växjö
#3
31 maj 2011 kl 09:27 Redigerad 31 maj 2011 kl 09:27
Gilla
Hej

Jag har fått förklarat att en stor del av problemet är att man snörar åt skorna för hårt. Man stryper blodcirkulationen i underben-foten och på så sätt uppstår krampen/värken. Dock påverkar säkert även hur man springer och vilken belastning man lägger. Barfota löpning som utförs rätt kan ju spara benen och fötterna riktigt mycket. Om felaktigt så skadar det kanske istället. Så ha inte för bråttom när ni byter teknik...
Nix
1979 • Stockholm
#4
31 maj 2011 kl 10:03 Redigerad 31 maj 2011 kl 10:05
Gilla
Hej, skapade faktiskt ett konto bara för att kunna svara dig, har haft exakt samma problem som dig och har dem men i mindre omfattning nu. Jag måste fortfarande ha en dags vila mellan alla löppass men det går att leva med och det blir kontinuerligt bättre.

På samma sätt som dig upplever jag att det fungerar mycket bättre att springa med mindre dämpning och med mer barfotalik teknik.

Tänkte gör en lista på vad jag testat och vad för resultat jag fått.

1. Nålar genom behinnnorna, ruskig smärta och hjälpte inte nämnvärt
2. Ipren/Voltaren, fungerar förkortar vilotiden något men det är ju inte så nyttigt att äta sånt som om det vore smågodis. Ska jag springa längre brujar jag ibland ta en ipren en halvtimma innan passet och det hjälper både under och efter.
3. Kyla, fungerar riktigt bra, men man måste vara försiktig då kylan hjälper inflammationen men inte är någon hit för stela muskler vilket du sannolikt också har. Jag kör med en gelepåse från apoteket som legat i frysen som jag fäster genom att linda bandage runt vardera ben med påsen på insidan mot benhinnorna. Gör lite ont första minuterna innan benen domnar bort ;-)
4. Massage, fungerar men gör väldigt ont
5. Springa långsammare, är egentligen det som fungerat allra bäst, man får nästan se det som att varje pass har som huvudsyfte att stärka benen och köra i långsamt långdistanstempo. Efter ett tag kan man höja.
6. Asfalt vs mjukt underlag, gör ingen som helst skillnad, föredrar att springa på asfalt.
7 Springa igenom smärtan, fungerar absolut inte om du har kraftig smärta, men jag har kunnar springa över en mil då jag haft småont och hållt ned tempot rejält och då har smärtan avtagit efter 7k ungefär. Sen är det ju vila 2 dagar minst som gäller.
8. Stretching, fungerat och underlättat svårt bara att hitta alla muskler i underbenen, jag kör tre till fyra olika varianter av vadstretch för att nå alla muskler.
9. GPS klocka eller app i telefonen är jättebra för att hålla koll så man inte springer för fort

Jag har nu sprungit regelbundet i ett år och från början kunde jag inte springa mer än två gånger i veckan och max 3k per pass. Nu kan jag springa 4ggr i veckan och mina pass ligger mellan 7k och 15k.

Det gäller att vara envis
John Edberg
1979 • Jönköping
#5
31 maj 2011 kl 10:26
Gilla
Det där med smärta och varför den uppkommer verkar vara ganska individuellt. Själv har haft problem med benhinnorna till och från. Nu när jag inte springer i i högteknologiska skor så har problemen försvunnit helt.

Jag vet inte ifall det beror på att jag bytt löpsteg till främre fotbladet eller om det är just avsaknaden av dämpning. I Fivefingers fungerar motoriken på ett överlägset sätt då alla receptorer under fotsulan enkelt kan känna av underlaget.

För många verkar det i alla fall vara så att det är mer vanligt förekommande hos löpare som sätter i hälen först och som byter underlag (vanligt på vårkanten).

Ilägg tror jag personligen inte på. Inte heller högteknologiska skor som styr hur foten skall landa. Jag tror att vi är skapta för att springa på ett visst sätt som är helt individuellt.

En annan sak som påskyndade läkningen i mitt fall var att jag plågade mig själv en hel del. Jag tryckte med tummarna där muskeln fäster vid skenbenet och då kändes det ofta som att "trycket" släppte från fästet. Inte skönt, men det hjälpte.

Vila har jag nästan aldrig trott på i dessa sammanhang. Man känner ganska tydligt vilka smärtor man skall ta på allvar.
1985 • Linköping
#6
31 maj 2011 kl 14:36 Redigerad 31 maj 2011 kl 14:58
Gilla
Louise: Tack för tipset! :) Har mailat dem.

Stefan: Det ligger säkert något i det. Men jag springer i FiveFingers och det blir inget tryck över foten med dem. Känner att det har blivit mycket bättre med FiveFingers men jag får fortfarande ont om jag springer snabbt (vilket jag tycker är roligast).

Nix: Tack för svar! :) Jag har testat att i perioder springa långsamt och sedan trappa upp men utan resultat. Hur länge har du haft dina benhinneproblem?

John: Håller med dig! Jag tänkte testa att springa helt barfota någon dag för att se om jag får någon smärta då. Är det på insidan av skenbenet du trycker?
John Edberg
1979 • Jönköping
#7
31 maj 2011 kl 15:59
Gilla
Precis! Jag tryckte där muskeln fäster på insidan av skenbenet. Det var exakt där det gjorde ont. Det är oerhört plågsamt men ju mer då vågar trycka desto bättre blir det. :)
Intervallmannen
1974 • Guldrupe
#8
31 maj 2011 kl 22:30
Gilla
Tp-terapi som John beskriver ovan har jag haft framgång med på andra idrottsskador så det kan jag rekommendera: http://www.tptherapy.com.au/blog/shin-splints-and-tp-therapy/

glöm inte bort vaden då problemet kan sitta där: http://www.youtube.com/watch?v=I951tlzFie4&NR=1

I övrigt:
Kompression även under träning (om du kan få till det med 5-fingrarna)
Ismassage eller isbad (12-15 grader) efter träning

Hoppas det kan hjälpa...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.