Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 14432 visningar

Stumma vader (ej ont) efter några hundra meter

Danne
1979 • Malmö
#1
7 juni 2011 - 11:36
Gilla
Hej,

Jag har ett problem som jag haft sedan jag började löpa för ett par år sedan. I princip direkt då jag börjat springa blir vaderna stumma, känns som mjölksyra, vilket det ju inte borde kunna vara. Detta är alltså efter några hundra meter. Det gör inte ont utan bara stumt, inga problem att springa men väldigt irriterande. Det brukar dessutom bli bättre efter någon kilometer.

Har testat att värma upp lite och sedan stretcha men det gör ingen skillnad.

Har kollar runt mycket här på forumet men inte hittat något. Har haft exakt samma problem med 3 par skor så det beror nog inte på dem. Har överansträngt mig i perioder men detta dyker upp även om jag verkligen tar det lugnt.

Jag tror jag har ganska långa vadmuskler, får verkligen sträcka ordentligt för att stretcha dem.

Blir ofta trött i fötterna, precis framför hälen då jag springer. Kan det ha med detta att göra?

Mycket tacksam om någon har någon teori. Kanske borde gå till en sjukgymnast, men jag har ju inte ont?
Henrik Lydén
1985 • Sundbyberg
#2
7 juni 2011 kl 15:58
Gilla
Man måste inte ha ont för att gå till en sjukgymnast! :)

Det som kan göra att man upplever stumhet är till exempel att det inte finns tillräckligt med syretillförsel till musklerna för att utveckla energi (vilket i så fall även förklarar känslan av mjölksyra), men detta borde i så fall ha kunnat påverkas med hjälp av uppvärmning. Syftet med uppvärmning är ju bland annat att omdirigera blodet till den vävnad som ska arbeta (i detta fall då bland annat vadmusklerna), alltså borde uppvärmning rimligen ha minskat på symtomen om man tänker sig att det är nedsatt syretillförsel som är problemet. Hur har du värmt upp?
Lisa Edberg
1974 • Bromma
#3
7 juni 2011 kl 17:14
Gilla
Du skulle kunna testa massage oxå. Det öka blodcirkulationen i musklerna samt verkar uppmjukande för stumma och spända muskler. Gå till en cert. massageterapeut några gånger och få en rejäl genomkörare och sedan, som både du själv och Henrik säger, var noga med att börja passet lugnt.
www.massagejönköping.se
Danne
1979 • Malmö
#4
7 juni 2011 kl 19:11
Gilla
Värmde upp genom att springa c:a en km och sedan stretcha ordentligt. Hjälpte i några hundra meter innan det kom tillbaka.

Tror också att det beror på att blodet inte cirkulerar som det ska, känns så och det borde kanske förklara varför det blir bättre efter några km. Men att det känns bättre kan ju vara att man då börjar bli lite trött överallt och att kontrasten inte märks lika mycket?

Jag har som sagt lite problem med att fötterna också blir stumma, kan det vara så att det börjar där och liksom fortplantar sig uppåt? Är inne på tredje paret skor nu och har inte märkt någon skillnad.
hernwall
1966 • handen
#5
7 juni 2011 kl 20:59
Gilla
prova medicinsk laser, gjorde underverk för mina stel vader (etc.)
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#6
7 juni 2011 kl 21:22
Gilla
Daniele: Ja, jag har en teori. Men innan jag skriver den en fråga; Hur ofta tränar du vaderna (alltså styrketräning) och på vilket sätt?
Karin Truedsson
1980 • Halmstad
#7
7 juni 2011 kl 23:03
Gilla
Åh, har precis samma problem (bortsett från att mina vader är korta, och inte långa). Det känns lite bättre efter några km men försvinner aldrig helt. Enda gången det inte känns är när jag kör backintervaller. För ca 10 år sedan upplevde jag samma trötta, stumma känsla i ena vaden efter annan typ av träning och den svullnade upp ganska rejält. Gick då på ultraljud för att utesluta propp. Då konstaterades att mina djupa vener var förhållandevis tunna och att klaffarna inte fungerade riktigt väl. Detta resulterar i att blodet stannar kvar i underbenen och försämrar syretillförseln. På den tiden fanns inte mycket att göra åt det så jag tänkte inte mer på det. Förrän nu. Det senaste året har jag ökat på löpträningen ordentligt och problemet med vaden (eg. båda men den ena är mycket värre) har kommit tillbaka i större omfattning. Har nu börjat kolla runt lite och förstått att det hänt mycket inom kärlkirurgins område de senaste åren och har som ambition att söka igen för att se om det finns hjälp att få... Vi kanske inte har "ont" av samma anledning men det kanske kan vara värt att kolla upp?

@hernwall: Blev mycket nyfiken på "medicinsk laser"! Hur fungerar det?
Danne
1979 • Malmö
#8
8 juni 2011 kl 15:09
Gilla
Hej

Jag kör excentriska tåhävningar ungefär varannan dag (3x10 per fot, en åt gången) och balansplatta (på en fot åt gången) varannan dag. Satte igång med det ganska nyligen när jag kom igång med löpningen igen efter ett års uppehåll.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
8 juni 2011 kl 17:35
Gilla
För min del blir jag stel i vaderna om jag inte stretchar efter löppassen (före gör det kanske mer skada än nytta) men visst ger det sig när man varit ute ett tag.
Stretchar du inre vadmuskeln också (Soleus-muskeln)? Med vadmusklerna bör man stretcha ca en minut per muskel, totalt alltså fyra minuter (Googla så hittar du bra stretchmetoder).
Öka gärna antalet repetitioner efter hand på de excentriska tåhävningarna, upp till 100 gånger per fot gör i alla fall nytta....gärna hälften med den mycket jobbigare metoden med lätt böjt knä, då är det Soleusmuskeln som får jobba.

Ont under fötterna kan man få av stela vadmuskler. Du kanske skulle prova att springa lite barfota ibland på någon gräsplan exv. Dels stärker man fötterna, dels kan det hjälpa en att få ett mer avslappnat steg.

"Medicinsk laser" är ett luddigt begrepp. Laser är ljus, det kan man värma med. Det speciella med laser, medicinskt sett, är endast att man kan få väldigt skarpa strålar med den, man kan alltså använda den att skära med och spränga sönder små gallstenar och liknande. Lasern verkar inte på djupet. Men laser låter high tech och modernt så det är många kvacksalvare som erbjuder behandling för både det ena och det andra. Erbjuds man en "laserbehandling" som man inte verkligen förstår hur den fungerar bör man avstå.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#10
11 juni 2011 kl 16:40
Gilla
Daniele: Jag vet inte om det löser alla dina problem, men mer styrketräning för vaderna skulle jag rekommendera. I alla fall 50x6 tåhävningar, har du tillgång till gym så gärna ett antal sittande tåhävningar och/eller vadpress i benpressmaskin. Att träna vader ger bättre löpsteg.

Lycka till!
Snabb
1979 • Malmö
#11
11 juni 2011 kl 19:43
Gilla
Ett tips kan vara att prova hålla upp tårna så att du inte gör en excentrisk tåhävning i varje steg när du springer...

"Även om foten sätts i tillräckligt långt bak är det olämpligt att plantarflexa så att man "springer på tå" - det är ett synnerligen effektivt sätt att ta kål på vaderna. Istället bör man se till att hålla upp tårna innan foten tar mark (neutral eller lätt dorsalflexad fot)."

Källa: http://www.ludd.luth.se/~torger/running/springa.html
csaba
1973 • Malmö
#12
11 juni 2011 kl 20:19 Redigerad 11 juni 2011 kl 20:24
Gilla
Daniele jag hadde exakt samma bekymmer för några år sen.
Försökte med alla möjliga hjälpmedel och träning och var otroligt frustrerad.

Sen kom räddningen. KOMPRESSIONSSTRUMPOR !
Testa !

Jag var mycket emot vad ett par "knästrumpor" kan göra, men det gör undervärk. Hjälper blodcirkulationen och återhämtningen.

Så gå ner till Löplabbet eller Runnerstore och köp ett par och prova. Dom kan vara lite dyra, men är värt pengarna.
(köp ett par/modell där man mäter Vadomkrets och inte "sko/fot storlek". Rekomenderar Cep,Mabs eller Nike).

Cirkulationsproblemet är oftast något symptom som kallas för "Gubbvad"
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.