Löpning Kost & Näring 20 inlägg 8467 visningar

Salt

Pär Hansson
1975 • Järna
#1
30 juni 2011 - 14:35
Gilla
Vad anser ni om kroppens behov av salt?
Som så mycket annat när det gäller kost så verkar det finnas olika åsikter också om salt.
Peter Magnusson
1994 • Hässleholm
#2
2 juli 2011 kl 09:31
Gilla
Något jag också undrar över. Tänker ofta att jag ska få i mig tillräckligt med salt efter ett löppass, då har man ju svettats ut en hel del salt. Bör man tänka på att salta maten lite extra som löpare kanske?
Åsa
1983 • Fagersta
#3
2 juli 2011 kl 10:08
Gilla
Salt finns tillsatt i många råvaror. Ofta äter vi säkert för mycket salt. Meen, när de nu är 30grader och sol brukar ialla fall jag salta maten innan långpass (20-30km).

Tycker att man känner sig mer saltsugen efter passen med. Lite parmaskinka på melon är mums ;)

Finns det någon som har siffror på kroppens saltbehov?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
2 juli 2011 kl 13:13
Gilla
Beror på hur mycket man svettas - själv svettas jag kopiöst när det är varmt - brukar blanda i lite salt i vattenflaskorna som jag har med mig - ca 3 kryddmått per liter - vattnet smakar lite salt - men jag märker en enorm skillnad när jag inte gör detta (känner mig urlakad i ordets rätta bemärkelse).
Framförallt är det viktigt att ta lite salt EFTER ett långpass (om det är varmt).
1988 • Linköping
#5
2 juli 2011 kl 16:46
Gilla
Pär Hansson
1975 • Järna
#6
2 juli 2011 kl 19:41 Redigerad 2 juli 2011 kl 19:41
Gilla
När jag för ett tag sen slickade på den vita randen som hade bildats på min träningsjacka som inte hade tvättats på alldeles för länge, och kände att det smakade saltare än salt, så började jag fundera över hur mycket salt kroppen förlorar genom svettning och om det kanske är en god idé att äta lite extra salt.

I filmen från Rune Larssons senaste löpningsäventyr genom Europa verkar han äta rätt stora mängder salt. Nu håller iofs inte jag på med ultralöpning, men det är intressant ändå. http://www.runnersworld.se/tv/dokumentaren-om-rune-och-susanne.htm

Men så hittade jag den här texten som är skeptisk till ökat saltintag. http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-v-ar-extra-saltintag-losningen/

Och så en artikel som säger ungefär att man kanske bör öka sitt saltintag något, om man känner för det. http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-242-300--10439-1-1X2-3,00.html

Vad ska man tro? Jag känner aldrig begär efter salt, men har ändå börjat inta mer salt. Hur gör ni andra?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
2 juli 2011 kl 20:40
Gilla
Enligt engelskspråkiga Wikipedia innehåller svett en hel del "nyttigheter" http://en.wikipedia.org/wiki/Perspiration
Salt är ju bara en del, magnesium och zink kanske man också bör fundera på att försöka få i sig lite extra av - om man svettas mycket.
Magnesiumbrist är inte helt ovanligt och ger ju en del biverkningar som inte löpare vill ha (kramp etc.) http://www.halsosidorna.se/Magnesium.htm
Magnesium 0.0013 g/l svett (1 milligram = 0.001 g) = 130mg/l svett (hoppas jag räknat rätt). Dagsbehovet = vuxna 300 mg, således 2 liter svett (långpass 20km) så rycker nästan ett helt dagsbehov. Magnesium är dessutom inte helt lätt att få i sig via kosten - om man inte lever på diverse olika frön,
Keith Schäfer
1965 • Stenkullen/Moskva
#8
2 juli 2011 kl 20:43
Gilla
Jag bodde i Kuala Lumpur i 4 år och tränade ofta under mycket varma omständigheter. Det är verkligen bra att blanda lite salt i vattenflaskan, både mot huvudvärk men även mot kramp. det dröjde ett tag innan jag fattade att låg salthalt och kramp hängde ihop.
csaba
1973 • Malmö
#9
2 juli 2011 kl 20:48
Gilla
När jag sprang en 100km lopp förra året så hadde jag med mig små saltpåsar från McDonalds.
Kan verkligen rekomendera, dom är små och smidigt förpackade.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#10
2 juli 2011 kl 21:36
Gilla
Keith

Det är väl snarare så att ett samband mellan låg salthalt och kramp inte har kunnat bevisas då det inte finns något.
Mikael Benserud
1986 • Göteborg
#11
3 juli 2011 kl 16:06
Gilla
Nu var det ett tag sedan jag diskuterade detta med en professor i näringslära, och jag måste dessvärre erkänna att jag inte minns allt som dryftades. Något man dock kan lära sig av dagens samhälle är att de allra flesta får i sig mer än tillräcklig mängd vanligt salt (NaCl), varför jag skulle anse det kontraindicerat att öka på mängden. Det är ju - som nämnts ovan - inte bara denna typ av salt vi svettas ut.

Själv har jag ännu ingen nämnvärd erfarenhet av att springa väldigt långt när det är varmt, men jag misstänker att det vore en rimligare sammansättning att innan eller under ett pass dricka Resorb för att på ett mer tillfredställande vis tillgodose det ökade behovet av olika sorters joner.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#12
3 juli 2011 kl 16:50
Gilla
Resorb = 55 kr för 2,5 liter "vätska" http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=108311

Innehållet enligt tillverkaren är Glukos, surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumvätekarbonat), natriumklorid, kaliumklorid, arom, sötningsmedel sackarin. http://www.nestlenutrition.se/healthcare/SiteCollectionDocuments/Resorb_utan%20Jr.pdf

Således finns här både natriumklorid, kaliumklorid = NACL.
Indikationerna är enligt tillverkaren (samma källa som ovan) bl.a kraftig transpiration p g a fysisk aktivitet eller varmt klimat, men kan även användas vid andra påfrestningar som negativt påverkar kroppens salt- och vätskebalans.

Himla dyr svettersättning jämfört med vatten och några gram vanligt bordssalt - som dessutom är fritt från citronsyra, natriumvätekarbonat, arom och sötningsmedelet sackarin



Mikael Benserud
1986 • Göteborg
#13
3 juli 2011 kl 17:41
Gilla
Ja, du har naturligtvis helt rätt i att Resorb är kostsamt. Däremot förstår jag inte hur du menar när du påstår att vanligt salt löst i vatten skulle vara en lika god ersättning för de förlorade salterna. Kaliumklorid (KCl)saknas till exempel i vanligt salt, som består av NaCl samt eventuell jod-tillsats. Vidare är det bara ytterligare en fördel att Resorb innehåller carbonatjoner och glukos (även om det inte är i någon utrsträckning som kan misstänkas ge nämnvärt energitillskott).

Således står jag fast vid mitt tidigare ställningstagande att vi människor i väst redan nu får i oss för mycket NaCl och den korrekta ersättningen för den förändrade jonbalansen inte kan uppnås enkom genom tillsatts av dylikt, även om det förstås i små mängder är bättre än inget.
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#14
5 juli 2011 kl 07:18
Gilla
Riktigt intressant tråd!
1964 • Enköping
#15
5 juli 2011 kl 16:47
Gilla
Läst nånstans att havssalt/mineralsalt innehåller en del nyttigheter. Själv har jag i nån nypa havssalt å lite strösocker i vattenflaskan på mina pass som är över en mil. Smakar inte jättegott, men det funkar för mig. Placeboeffekt?!?
Pär Hansson
1975 • Järna
#16
5 juli 2011 kl 20:33 Redigerad 5 juli 2011 kl 20:33
Gilla
Jag har också hört att havssalt och mineralsalt är nyttigare än vanligt bordssalt. Men kan nån då förklara hur "vanligt" bordssalt tillverkas? Kommer inte det också från havet eller från berggrunden?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#17
5 juli 2011 kl 20:42
Gilla
Googlade, fick fram detta:


- Vanligt koksalt, eller bordssalt, vakumsalt, kärt barn har många namn. Utvunnet ur saltlager under mark, renat och kokat torrt.

- Havssalt blir allt mer populärt. Det framställs genom att man dämmer upp saltrikt havsvatten och sedan låter vattnet dunsta. Kvar blir saltet som tvättas för att få bort orenheter. Kvar blir stora saltkristaller. (Eventuellt är det här en saltframställning i Israel.)

- Mineralsalt är framtaget främst för de som har diabetes eller högt blodtryck. Mest känt är kanske Seltin i Sverige. De består av att man bytt ut (hälften av) natriumet mot kalium och magnetsium som är bättre för blodtrycket, men å andra sidan kan vara sämre för njurarna. Mineralsalt går att använda ungefär som vanligt salt, men undvik det vid t.ex. gravning och andra saltbaserade konserveringsmetoder.

- Himalayasalt påstås vara ett mellansteg mellan mineralsalt och rent salt, den bryts från uttorkade hav i nepal där det legat i 250 miljoner år och på så sätt marknadsförs som exklusivt. Det innehåller lite mindre andel natrium än rent salt, men fortfarande mer än mineralsalt.

- Örtsalt är en kryddblandning bestående av havssalt blandade med olika örter.

- Gourmetsalt är flingsalt gjorda av havssalt.

- Stensalt eller bergssalt bryts i saltgruvor, är betydligt svårare att rena vilket gör att det ofta används till vägsalt.


taget från http://upptackarbyran.se/hur-funkar/saker-hemma/27-om-salt.html
Pär Hansson
1975 • Järna
#18
5 juli 2011 kl 23:18
Gilla
Tack, det var intressant läsning.
Dom skriver också att allt salt kommer från början från saltvatten, och verkar mena att havssalt inte är nyttigare än bordssalt. Men kollar man på wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Bordssalt så står att:

Havssalt används främst till matlagning där det blivit mode då det sägs ge en fylligare smak. Huruvida detta är sant tvistar man om. Men havssalt innehåller också alla andra mineralsalter som finns i havsvatten samt eventuella föroreningar som fallit ner på saltet under torkprocessen.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#19
5 juli 2011 kl 23:31
Gilla
Innehållet är väl i princip alltid >99% NaCl, alltså kan det knappast skilja så mycket?
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#20
5 juli 2011 kl 23:49
Gilla
I det havssaltet jag har i skåpet säger innehållsförteckningen tyvärr inget annat är "minst 98% NaCl" inget om vad övriga 2% består av, men man kan väl förmoda att en viss del av det är fukt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.