Löpning Kläder, Skor & Prylar 3 inlägg 2101 visningar

Hur viktigt är det att veta pulsen i procent under träning

Malin
1981 • Halmstad
#1
9 september 2011 - 11:00
Gilla
Hej!
Ska införskaffa mig en pulsklocka men funderar på vilka funktioner som är viktigtast... Jag vill hålla koll på min puls (såklart) vilken zon jag befinner mig i, hur mycket kalorier jag bränner MEN den stora frågan är =) hur avgörande är pulsen i procent för min träning? Behöver jag veta den under träningen eller räcker det med att den visas på datorn senare?

Väljer mellan Suunto t1c och Suunto M4 =P
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
10 september 2011 kl 01:27
Gilla
Du behöver inte veta pulsen alls. Tycker man det är kul med prylar så självklart kan man ha en pulsklocka, har haft det själv och mäter fortfarande rätt ofta för att kolla på datorn efteråt. Men det är så många faktorer som påverkar pulsen att jag tycker det är enklare och ger lika mycket hjälp att känna efter hur mycket man tycker att man anstränger sig, "upplevd ansträngning" som numera finns med i träningsdagboken på jogg. Man lär sig det fortare än att förstå hur pulsen varierar med dagsformen, senaste tidens träning osv.

Vill man sitta vid datorn och analysera sin träning kan däremot pulsen ge ännu mer data att titta på. Jag gör det själv ibland men är inte riktigt överens med mig själv om tolkningen än.

Ett grundkrav är att man begriper att formler och siffror man läst sig till är helt värdelösa om man inte gör ett riktigt maxpulstest. Gör man inte det får man nöja sig med att se hur pulsen varierar under och mellan ens egna pass. Men det är ändå det viktigaste.
Björn
1962 • Det kuperade landskapet
#3
10 september 2011 kl 10:30
Gilla
I början ställde jag mig ungefär samma frågor som du. Letade zoner och försökte hitta maxpuls o.s.v. Men efter ett tag blev det mest att jag jämför
de mellan olika pass. Nu får den lille kompisen följa med allt mer sällan.

Som ett sätt att lära känna sin kropp är den bra, men sedan tycker jag att man själv känner hur träningen funkar. Det är ett bättre sätt att styra sin träning.

Det ä barar mina personliga åsikter och upplevelser. Andra får gärna ge sin syn på saken
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.