Löpning Övrigt 9 inlägg 25157 visningar

Svullna händer

Elin
1978 • Stockholm
#1
18 oktober 2011 - 11:20
Gilla
Hej, är det någon som upplever att händerna svullnar när ni är ute och löper?
Jag körde ett långlöp på 24 km igår och sista milen kunde jag knappt böja fingrarna... Springer med gel och torkade tranbär, dricker mycket vatten och äter bra balanserad kost?
Kände av likadant i somras så det kan ju inte vara kylan heller?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#2
18 oktober 2011 kl 12:39
Gilla
Jag har råkat ut för liknande då jag fjällvandrade en sommar, gissar att det har med vätske-/energi-/saltbalans att göra, ev. i kombination med att man pendlar med armarna så att blodcirkulationen rubbas (?)

Det vore intressant att höra vad det beror på av någon som vet.
Anna Lindgren
1978 • Ambjörnarp
#3
18 oktober 2011 kl 13:47
Gilla
Jag har samma problem. Konstaterade att varje gång jag sprang med dottern i vagn så svullnade inte händerna och då höll jag ju i handtaget. Började då att ha en sten i varje hand när jag springer och det har hjälpt. Kan inte svara vad det beror på men det har hjälpt mig i alla fall:-)
Sofie Sandhagen
1987 • Halmstad
#4
18 oktober 2011 kl 18:00
Gilla
Fick precis höra här hemma att det beror på att händerna väll i stort sett är de enda musklerna som inte används vid löpning och därför får man vätskeansamlingar i dem (inget som pressar tillbaka vätskan typ...). Hjälper att hålla i något som Anna sa.
Elin
1978 • Stockholm
#5
18 oktober 2011 kl 19:16
Gilla
Åh vad skönt att höra!

Tack för tipset, då ska jag prova att hålla i ngt nästa gång :D
Åsa
1983 • Fagersta
#6
18 oktober 2011 kl 19:21
Gilla
Kottar är riktigt bra knyta nävarna om. :)

Jenny Duse
1977 • Ekudden
#7
18 oktober 2011 kl 20:04
Gilla
Tror det har att göra med att om ni håller något i händerna så använder ni de små musklerna som finns där och stryper åt blodkärlen. Då kan inte vätska som cirkulerar i kroppen tränga ut på samma sätt. Händerna är på så sätt med i själva träningspasset. Det är samma sak som de säger för att man ska undvika att få håll. Man ska hålla kottar eller stenar i händerna. Man aktiverar cirkulationen bättre och kärlen kan inte trycka mot några organ i kroppen eller få vätska att flöda ut i händerna.

Observera att detta är endast tankar, inga konstaterade fakta!
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#8
19 oktober 2011 kl 17:48
Gilla
Att händerna svullnar är inte så konstigt. Blodet pumpas ut i kroppen med hjälp av hjärtat. När blodet ska rinna tillbaka i venerna finns två olika " "pumpar". Andningspumpen som innebär att trycket sjunker i thorax vid inandning och då "sugs" blodet in mot hjärtat från periferin. Den andra pumpen är muskelpumpen. När musklerna spänns kläms de tunna venerna ihop och blodet pumpas mot hjärtat . Eftersom det finns klaffar på vensidan pumpas inte blodet åt fel håll. En del av blodet filtreras även ut i vävnaden och återförs till hjärtat via lymfsystemet på samma sätt som det venösa blodet.

När man springer använder man inte underarmsmusklerna och därmed inte muskelpumpen i armarna i så hög grad. Dessutom ökar ju blodflödet generellt i kroppen p g a ansträngningen vilket gör att blodtillflödet ökar även i armarna, vilket gör att mer blod trycks ut i vävnaden och mer blod och lymfa måste återföras hjärtat. Med en passiv muskelpump kan detta ge svullnad.

En annan orsak till svullnad, och då tänker jag ish på Gustafs problem med handsvullnad vid fjällvandring är om venerna som dränerar armar och händer av någon anledning stryps vid axeln/armhålan. Kan hända om man t ex bär en tung ryggsäck med axelband som klämmer åt. Detta kan även ske utan ryggsäck om man har en trängsel i området sk "thoracic outlet syndrome", som förutom svullnad vid/efter ansträngning kan ge domningar och smärta ut i armen p g a nervkompression.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#9
21 oktober 2011 kl 15:46
Gilla
Ja Anna, jag vill minnas att min ryggsäck (åtminstone i början av veckan, innan jag hade ätit upp den medhavda maten) vägde runt 30 kg. Så det verkar vara en vettig förklaring i mitt fall.

Jag har inte heller råkat ut för svullna händer i andra sammanhang, och det som skiljde just den fjällvandringen från andra vandringar/löparrundor är den tunga ryggsäcken.

Men jag har råkat ut för stickningar i armar och rejäl gåshud (håret på armarna stod rakt ut) under något långpass, så det finns märkliga sätt som kroppen kan reagera på och som är lite svåra att förklara som lekman.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.