Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 4148 visningar

Budapest Marathon 7 oktober 2012?

Piam W
1967 • GBG
#1
18 februari 2012 - 23:14 (Redigerad 19 februari 2012 - 10:57)
Gilla
Budapest Marathon!
Några som har erfarenheter från loppet?
Någon som ska åka dit?
1961 • Skellefteå
#2
19 februari 2012 kl 16:14
Gilla
Jag har tänkt åka, men har inte varit där så
jag hoppas du får många svar!
csaba
1973 • Malmö
#3
19 februari 2012 kl 17:07 Redigerad 19 februari 2012 kl 17:15
Gilla
Jag sprang Budapest -09 och planerar springa många gånger till där (mest för att det är min hemstad och har mycket släkt där).
Jag vet inte om jag kan komma med några speciella tipps mer än att det är underbart lopp och bra organiserat.
Fick gott om saker i "påsen" (skopåse,ceps & T-shirt) och så var det värt att köpa extra T-shirten (snygg fuktionsmaterial).
Det finns flera starter 30km längre fram och en staffet (dom har lapp på ryggen), så att du inte gör misstaget att hänga med i deras högre tempo.
Underbart att springa längst Dunau och över broar, men trots det så uppfattade jag inte det som speciellt kuperat.

Ett smart sak (som många marathonlopp kunde kopiera) att vid varje vätskekontroll var det äpple,banan och citron (vilket var underbart gott & inte så surt som jag förväntade) och sedan var det sportdryck, vatten och så kom druvsocker. När man sedan tuggade sönder druvsockret i farten, så kom det en vattenkontroll till ca. 100meter längre fram (bra så slapp man den torra druvsocker smaken).

Underbart väder & bra publik (mycket Danskar och även lite Svenskar)

(jag planerar att få med mig ett gäng löparvänner till ½maran den 9 sept. och "leka" reseledare).
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#4
19 februari 2012 kl 18:59
Gilla
Jag sprang det 2008 och det är ett fint lopp med underbart bad efteråt på det stora badet i parken (har glömt namnet).
Enda minuset med loppet var att funktionärerna utefter banan inte verkade bry sig särskilt mycket. En del löpare genade hej vilt (dvs fuskade) utan att någon sa till dem.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
19 februari 2012 kl 19:17
Gilla
Sprang min första marathon i Budapest -11 och har en jättebra minne. Har varit i Budapest ett flertal gånger under 2011 för jobbet och därför valde jag denna marathon. Glöm inte att besöka lite staden!
Du kan läsa om det här: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=21320

Det som man skall tänka på är:
> som Csaba sa, finns flera lopp samtidigt, så följ inte efter de som springer fort - de kan vara staffet eller 30k! Hade ett barn som sprang bredvid mig vi slutet och jag var så himla trött i huvudet att jag inte förstod att han hade inte sprungit marathon, men det kortaste lopp!

> Det går lite upp och ner (även om Budapest är ganska platt). Broarna kan vara rätt jobbiga, dock det är ganska tomt på folk (tyckte jag), så det går att springa fort/medium/långsamt eller gå.

> Akta vid svängarna (såna där man går en U-turn). Det finns ett par stycken och det kan vara lite böckigt att svänga

> Var försiktigt på andra sidan floden, där man springer i parallelt (dvs det finns en U-turn och du ser de som har svängt som kommer precis bredvid dig/framför dig). kan vara lite trångt där samt vid km 27 (tror jag det är en U-turn långlång bort)

> Använd skuggorna väl. I år (2011) var det riktigt varmt (slutade min mara med temperaturen vid 32+ grader om minns rätt). Drink noggrann, dock inte för mycket. Ha en keps på dig och kläder som andas verkligen!

> Jag drack inte vid varje station, dock tog såna druvsocker från km 25 så att jag hade 2st varannan km. Om du skall dricka gel som behöver ha vatten med (typ vitargo), kolla gärna i förväg var ligger vatten-stationen. De är inte vid sportdryck men efteråt.

> Jättebra publik nästan hela vägen. Vid slutet (sista långsträcka vid Danau-sida) kan det bli lite tomt med folk (eller var det pga värme?). Men det är så värt när de dycker upp!

> Hitta ett hotell inte för lång bort start/slut. Var själv vid Ibis hotel 5km från starten (dvs INTE den som är precis bredvid Heroes square). Tyckte att den var bra, lugnt, nära det jag behövde, samt gav möjlighet att värma upp innan man kom till starten.

Kan tänka mig springa den igen, dock för 2012 har jag min lista redan fullt! Om du skulle ha ytterligare frågor eller funderingar, skicka gärna ett meddelande på jogg.se, skall försöka komma ihåg mer!

Sista ord: har nu sprungit Dubai marathon också och det blev en helt annan upplevelse. Publik gör rätt mycket och i Budapest de gjorde deras jobb jättebra. Banan i Dubai var snabbare (enligt det alla säger...) dock jag saknade publiken (inte för att jag är en stjärna men för att det är otroligt stimulerande!). Publiken fanns i Dubai, dock inte like mycket som i Budapest.

Lycka till och enjoy!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.