Löpning Kom igång 11 inlägg 2395 visningar

Comeback!

Anders
1974 • Knivsta
#1
14 april 2008 - 09:25
Gilla
Efter 3,5 veckas sjukdom och förkylning så var det comback i morse.
Det var gick riktigt trögt.
Det var jobbigt fast jag jag sprang långsamt.
Det kändes stelt och på gränsen till ont i benen.
Hur lång tid tar det innan jag kan vara tillbaka till formen för 1 månad sedan?
1966 • Karlstad
#2
14 april 2008 kl 09:43
Gilla
3,5 vecka är ju en tid förstås..
Men om du är frisk nu (var ärlig mot dig själv) så kommer du snart tillbaka. Tänk inte att det ska kännas som innan du blev sjuk, då stressar du bara och känner dig "dålig".
Kör lätt distans så tror jag du är back on track relativt snart, max en vecka.

Det är ju fördelen med att vara vältränad, man hämtar sig fortare.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#3
14 april 2008 kl 09:57
Gilla
Jag var dålig i 2V har tappat en hel del på denna tid.
Med pulsen 157 har jag gått från 4:50 tempo till 5:20.
Tränat en vecka nu så hoppas det lossnar, blir lite intervall och backe denna vecka.
Då kanske farten kommer tillbaka.

Annars var det inget fel på orken, bara tempot.

Kämpa på Anders, det kommer, kom ihåg att börja långsamt bara.
Anders
1974 • Knivsta
#4
14 april 2008 kl 10:43 Redigerad 14 april 2008 kl 10:44
Gilla
Är det rätt strategi att köra många korta och lätta pass, istället för medellånga distanser?
För att vara konkret. Idag sprang jag långsamt 3km. Kan jag springa långsamt 3km i morgon och torsdag också? Istället för att lägga in ett halvlångt pass som jag brukar springa (5-8km)?

För visst behöver jag inte återhämta mig så länge efter 3km lugn jogg?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#5
14 april 2008 kl 10:49
Gilla
Så länge du inte känner av benen kan du nog lätt springa 3km varje dag i lungt tempo.
1966 • Karlstad
#6
14 april 2008 kl 10:52
Gilla
Nja, en bedömningsfråga..
I AS träningsprogram säger han ju att man inte ska försöka träna ikapp det man missat, och jag får nästan känslan att det är det du vill göra.
"Om jag tränar lite behöver jag ingen vilodag.." :-)
Risken finns ju att det blir bakslag i tillfrisknandet istället.
Jag skulle jogga lätt en eller ett par ggr och sen träna på som innan, men med reducerat tempo om det går trögare.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#7
14 april 2008 kl 12:48
Gilla
Jag åkte på en förkylning i samband med en tjänsteresa i förra veckan. Har inte varit jättesjuk, d v s ingen feber, men rejält förkyld. I helgen blev det långpromenader i stället för långpass, förutom i lördags då jag inte kunde avhylla mig från att köra ett joggpass - dock på riktigt låg intensitet - trots att förkylningen satt i. Det blev nästan 10km med en snitpuls på 130. Det kändes helt OK, och var inte särskillt trött efter passet. Det konstiga är att kilometertiden blev betydligt bättre än då jag nästan bara körde lågintensivt i höstas, så något har väl hänt med kondisen.
I alla fall, utifrån den erfarenheten så håller jag med er andra. Kör lågintensivt. Om det är klokt att jogga med förkylning kvar i kroppen kan man kanske ifrågasätta, men det handlar nog huvudsakligen om hur hårt man kör. Ta det riktigt lugnt och lyssna på kroppen.
1969 • Upplands Väsby
#8
14 april 2008 kl 14:19
Gilla
Pulsklockan är toppenbra i det läget, när du varit sjuk eller känner dig hängig. Om du bara är lite snuvig men i övrigt känner dig hyffsat ok, så kan du gott prova springa lättare pass. Pulsen ljuger aldrig så om den håller sig lugn och det i övrigt fortfarande känns ok så är det bara att fortsätta.

Sticker pulsen däremot iväg som en raket så har kroppen fullt upp med annat - i så fall är det bara att bryta och gå hem. Ett tydligt tecken på att träning får vänta.

Långpromenad som Stefan nämnde är toppenalternativ om kroppen inte orkar med löpning.
Cathrine
1966 • Enskede
#9
14 april 2008 kl 18:34
Gilla
Har precis som dig Anders idag sprungit för första gången på nästan fyra veckor på grund av halsont. Och jag upplevde precis samma som du, att det var riktigt trögt. Jag brukar springa mån,tis,tors och fredagar men tänker nu bara köra mån,ons fre och lååångsamt så kroppen får vänja sig, tror att det är bra.
Hoppas vara i samma gamla vanliga form till slutet av nästa vecka. Jag har aldrig haft sånt långt uppehåll så jag vet inte om det är en bra strategi men jag tror det, vad tror ni andra??
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#10
14 april 2008 kl 19:52
Gilla
Jag har också precis som ni andra löpt för första gången på länge idag, dels på grund av sjukdom, och dels på grund av vinterlathet...
Det kändes segt, men skönt efteråt iaf. Tror också det är väldigt bra att starta lugn och inte försöka stressa efter att löpa lika fort som tidigare. I längden ger det nog mer att börja försiktigt. Men visst är det tråkigt att konditionen försvinner fort!
lycka till iaf!
Anders Redelius
1959 • Eskilstuna
#11
14 april 2008 kl 22:25 Redigerad 14 april 2008 kl 22:26
Gilla
Min kommentar grundar sig inte på lång erfarenhet men jag har precis kommit igång efter en lång period med både skada och en virusinfluensa som hållt mig borta från löpningen i mer än 6 veckor. Växlade över till simning pga en skada i benet/vristen. I samma veva som jag drog igång simpassen kom influensan med sängläge och feber i 8 dagar. Tufft och stressande att inte kunna träna. Tjuvstartade och fick ett bakslag men är nu igång igen.
För mig blev det bara en vinst att få ett uppehåll. I huvudsak ser jag ett oplanerat/oönskat avbrott som en ändå väl behövlig period med återhämtning. Kroppen säger ju ifrån? 5-6 veckor tror jag inte påverkar alls så mycket som man tror vid de första passen. Om man utgår från att man startar om från ruta ett bekräftas det ändå att man mycket snabbt kommer tillbaka. Livet och löppassen man har framför sig är långt och många. Varför stressa och göra ett problem av ett skadeuppehåll. OK, jag vet. Det är lätt att säga men vem minns tillbaka på de tråkiga stunderna?
Jag försöker njuta av varje pass även om alla inte är de bästa. Att lyssna på kroppen och lita på att resultaten kommer tror jag är viktigt. ...men visst är det motigt den period när man tappat farten.
Lycka till med återtåget!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.