Löpning Kost & Näring 13 inlägg 1861 visningar

Hur snabbt efter träningen måste man äta?

Maria Gärdvall
1978 • Oviken
#1
13 maj 2008 - 09:53
Gilla
Är det OK att stretcha och duscha innan man tar något att äta för "återställningens" skull, eller måste det ske direkt efter passet?
EvaMarie
1957 • Linköping
#2
13 maj 2008 kl 10:00
Gilla
Återhämtningen och återuppladdningen av musklerna går snabbare ju snabbare du äter efter passet. Ta gärna något litet med snabba kolhydrater och gärna även snabba proteiner direkt efter träningen och innan duschen, exvis banan, chokladdryck, ostmacka, eventuellt en återhämtningsdryck. Sedan är det bra att äta mer ordentligt inom en timme.
1974 • Göteborg
#3
13 maj 2008 kl 10:05
Gilla
Jag äter ofta något lättsmält redan innan nerjoggen efter mer intensiva pass. Vet inte om det är överdrivet, men det verkar inte vara någon nackdel i alla fall.
Maria Gärdvall
1978 • Oviken
#4
13 maj 2008 kl 13:19
Gilla
Det blir ibland att jag tränar på kvällen, efter middagen och efter att barnen har lagt sig. Jag vill ju inte äta någon "våldsamt" igen på kvällen då, utan tar en "milkshake" i form av en måltidsersättning från Herbalife istället efter passet. En shake innehåller 22 g kolhydrater (varav 21,2 är sockerarter), 17,6 g protein och 6,4 g fett. Är det bra..?
fru Lindh
1968 • Finland
#5
13 maj 2008 kl 21:06
Gilla
Maria,jag har grunnat på samma fråga,bra att du tog upp den!

Jag undrar vidare,gäller det vid all slags löpning? Att det är viktigt om man kört hårt och har slut på alla glykogenreserver förstår jag,men om man springer ett lätt 5 km varv,är nedbrytningen lika hård alltid?

Jag gör också gärna en shake,men blandar vad jag har,ofta bär,havrekli och kesella/yoghurt. Vad det innehåller procentuellt av olika näringsämnen svävar jag i okunskap om:)
Christian Ritella
1972 • Spånga
#6
13 maj 2008 kl 21:15
Gilla
Anaboliska fönstret.
Upptagnings förmågan minskar ganska snabbt ner till 40min efter passet. Därför är det viktigt att få i sig kolhydrater & protein så snart som möjligt efter passet.

/Chr
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#7
13 maj 2008 kl 22:35
Gilla
Har man bara lufsat en 5 kilometersrunda efter att man ätit kvälsmat så är det inte livsviktgt att trycka i sig en massa återhämtningsdryck. Då räcker säkert en varma koppen och en ostmacka eller en shake som du skriver. Förutsatt att man äter en god och blandad kost för övrigt. Inga proteinbars, shakes eller återhämtningsdrycker i världen kan ersätta en god kost.

Sen har för mig att jag har läst här någonstans att det beror på hur och när man ska träna nästa gång också. Det blir viktigare att äta direkt efter träningen ju närmare i tiden nästa pass är, men då är man väl uppe på elitnivå ... ??

Vänlig hälsning
Håkan
1975 • Göteborg
#8
14 maj 2008 kl 11:03
Gilla
Precis som Håkan skriver beror det ju på hur ofta och hur hårt man tränar samt även på vad man gör i det vardagliga livet. Om du tränar löpning 5-10 km 2-3 ggr/ v kommer du sannolikt att hinna lagra in glykogenet tills det är dags för nästa pass utan att trycka i dig en massa direkt efter träning så länge som du inte har något fysiskt belastande jobb och förutsatt att du inte håller på med någon viktminskningsdiet eller liknande. Tränar du däremot samma muskelgrupper i stort sett varje dag ökar betydelsen av att snabbt äta efter passen för att hinna återställa balansen och få maximalt ut av träningen.

Camilla (leg dietist)
Catarina
1978 • Växjö
#9
14 maj 2008 kl 13:35
Gilla
Jag har också funderat på detta och måste ställa en följdfråga till Camilla. Om ett av målen med min motion (snabba promenader och lite jogging) är att gå ner i vikt, hur ska jag tänka då med mat efter motion? Oftast blir det träning senare på kvällen efter middagen.
#10
14 maj 2008 kl 18:08
Detta inlägg har raderats
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#11
14 maj 2008 kl 19:41
Gilla
Jag slår ånyo ett slag för min återhämtningsdryck: i det glas där jag lämnat en slurk av sportdrycken slår jag en skvätt juice/proviva och knäcker ett ägg. Vispar upp och dricker; protein, kolhydrater och fett smidigt förpackat, sen dusch, sen riktig mat.
Funkar för mig :)!
1980 • Göteborg
#12
14 maj 2008 kl 20:40
Gilla
Ett hett tips är annars att äta när man är hungrig. Kroppen kan det där med energibehov. Tror inte ett dugg på att man måste äta det eller det, vid den eller den tidpunkten. Lyssna på din mage.
1975 • Göteborg
#13
16 maj 2008 kl 09:49
Gilla
Hej Catarina!

Ledsen att jag inte svarat tidigare, har inte varit och kikat i denna tråden sedan mitt inlägg!

Om huvudsyftet med din träning är viktnedgång och inte att förbättra kondiion eller styrka så blir det viktigaste för dig att få en negativ energibalans, dvs äta mindre kalorier än du förbrukar. Detta kan dock medföra träningen går trögt eftersom kroppen inte får i sig energin den vill ha eftersom det ju faktiskt är syftet. Om du äter bra mat till frukost, lunch, middag och kanske 2-3 frukter om dagen som mellanmål så behöver du inte äta efter kvällsträningen om du inte är hungrig ffa sålänge som du beskriver din träning som promenader och lite jogging. Är du jättehungrig tycker jag dock att du skall stilla detta efteråt men ta då tex 1 litet glas lättmjölk och 1/2-1 banan, då får du i dig både bra proteiner och kolhydrater men inte så mycket kalorier. Tränar man hårt kan man istället försöka lägga om måltiderna så att man äter ungefär samma mängd kalorier men lägger in en större mängd kalorier direkt efter träningen för att optimera återhämtningen så att den i alla fall blir så bra som möjligt trots att man äter för lite.

Tyvärr är maximal träningseffekt och samtidig viktnedgång en väldigt svår ekvation! Behöver man gå ner mycket i vikt är det därför bäst att lägga in viktnedgångsperioder efter tävlingssäsongen och innan den viktigaste träningsperioden startar.

Camilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.