Löpning Kost & Näring 7 inlägg 1754 visningar

Mat, energikakor och måltidsersättningar...

George
1983 • Trollhättan
#1
13 maj 2008 - 14:20
Gilla
Efter att i ett halvår läst många olika trådor i ämnet har en fundering eller fråga slagit mig, den handlar om vardagsmotionärens behov av speciell kost, energikakor och liknande.

Min fråga är helt enkelt, behövs det verkligen? Måste man tvunget ta en återhämtningsdryck efter sju kilometers löpning? Måste man äta rejält inom en timme? Blir återhämtningen så mycket bättre? Överdrivs inte vikten av bananer, powerbars och snabba kolhydrater?

Ni förstår vart jag vill komma...många av oss, inklusive mig, är just glada motionärer och amatörer utan större ambitioner än att hålla oss någorlunda i form, vinna några minuter på milen, genomföra ett eller annat roligt lopp eller gå ner lite i vikt. Är det inte sådant som kroppen borde klara av att hantera bara med hjälp av hyfsat normal kost?

Jag förstår om Kenenisa Bekele och dom andra måste ha järnkoll på vad dom äter, likaså de här som verkligen satsar, men för oss andra, majoriteten, är det verkligen så viktigt?
Angelica H
1978 • Mattmar
#2
13 maj 2008 kl 14:54
Gilla
George, jag förstår din invändning/fundering och tror personligen att du har en klar poäng. Min gissning är att vardagsmotionären i gemen skulle vinna betydligt mer på att ha koll på sina matvanor i stort än på att panikkompensera i samband med löprundan.

Sedan att kroppen påverkas otroligt mycket av den energi (läs: mat) vi stoppar i den är en annan sak, och det är klart att du presterar bättre om kroppen har fått optimalt med mat/vätska/sömn. Men ingen powerbar i världen kan kompensera för dåliga matvanor, inte i min värld i alla fall.

Dessutom är ju mat ett av livets stora glädjeämnen så varför inte förena nytta med nöje?!

/Angelica – alias matnörden
Allie K
1974 • Knivsta
#3
13 maj 2008 kl 14:55
Gilla
Jag tror definitivt att vikten av återhämtningsdrycker etc överdrivs. Tror inte det är så viktigt för en glad motionär som inte har så stora ambitioner med träningen och särskilt inte om man önskar gå ner i vikt, vilket många verkar eftersträva. Nu kanske jag rör upp en massa känslor, så det är bäst jag säger det nu att jag kommer tyvärr inte orka debattera :)
EvaMarie
1957 • Linköping
#4
13 maj 2008 kl 17:04 Redigerad 13 maj 2008 kl 17:09
Gilla
Jag tänker så här - vare sig man ligger på soffan, är vanlig motionär eller tränar på elitnivå så mår man bättre om man äter sunt och i lagom mängd till hur mycket man rör på sig. Mer träning kräver tillförsel av mer energi, helt enkelt. Och den energin får man i sig genom att äta mat, helt enkelt. De biokemiska processerna i kroppen är likadana för oss allihop oberoende av hur mycket vi rör på oss.

Läser man de olika träningstidningar och frågespalter som finns upptäcker man att väldigt många motionärer äter alldeles för lite. Även om man naturligtvis överlever så får man inte de resultat som man "förtjänar" med sin träning.

Precis som Angelica skriver så handlar det inte främst om vad man äter direkt efter löprundan - det handlar om att i helhet ha koll på sina matvanor.

Det är ju inte panik om man inte får i sig kolhydrater eller proteiner ditrekt efter ett träningspass. Jag ser det mera som en möjlighet för mig att må bättre - jag själv upplever en klar skillnad både när det gäller mental och kroppslig trötthet, minskad träningsvärk och "ork" vid nästa träningspass om jag varit noga med att både äta och dricka efter passet.

En MYCKET bra bok i sammanhanget är "Idrottsnutrition för bättre prestation" (SISU Idrottsböcker). I den lär man sig hur mat och dryck påverkar prestationsförmåga, träningsprocess och återhämtning efter fysisk aktivitet. Naturligtvis är de här kunskaperna viktiga för elitidrottare som verkligen vill och måste kunna prestera sitt yttersta, men både elitidrottare och vanliga motionärer hanterar faktiskt det här (som George ovan skriver) med "hyfsat normal kost"! Specialidrottsförbunden rekommenderar inte någon form av kosttillskott, utan helt enkelt väl sammansatt mat.

Inte i något sammanhang är en speciell "återhämtningsdryck" något måste. Däremot är det många som använder sig av dem för det är så bekvämt att det finns färdigförpackade, hållbarhetsbehandlade produkter av detta slag.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
13 maj 2008 kl 18:16
Gilla
Just efter ett träningspass tar ju kroppen snabbt upp energi som kan användas till ny aktivitet inom en snar framtid. Får man inte i sig snabba kolhydrater ganska direkt efter träningen inneböär det att man har mindre energi att tillgå OM man ska träna hårt typ dagen efter. Ska man inte det hinner kroppen lagra in energi ändå. Det som dock rekommenderas alla är ju att äta vanlig mat (nyttig vanlig mat) inom ca en timme för att kroppen inte ska gå in i nerslitningsfas (katabol) istället för uppbyggnad (anabol). Om jag har förstått det rätt. Vanlig mat räcker GOTT OCH VÄL till en vanlig motionär.
Sophia I.
1983 • Malmö
#6
13 maj 2008 kl 18:58
Gilla
Jag dricker själv Proviva active när jag sprungit långpass (över 20km) annars så klarar jag mig med vatten, eller ibland vatten och banan. Återhämtningsdrycken behövs bara vid långa pass för mig.
1969 • Karlstad
#7
13 maj 2008 kl 20:48
Gilla
Lyssna på kroppen och använd sunt förnuft. Är du vrålhungrig när du tränat då behöver du fylla på förråden och det ganska snabbt., annars bryter du ner kroppen och då har träningen inte varit till någon fördel. Missförstå mig nu inte men all träning sliter kroppen och då är det jätteviktigt att låta den återhämta sig med mat & vila. Motståndskraften minskar och skaderisken ökar, även som vanlig motionär som tar i lite extra. Ät det som du känner att din kropp mår bra av och ibland kan det faktiskt vara bra att ta till en proteindryck eller bar eller vad det nu kan vara som substitut till mat.
Jag håller med Maria, äter du en nyttig allsidig kost med mycket frukt & grönsaker som i sig innehåller mycket kolhydrater så borde det räcka. Tränar du hårt behöver du tillföra mer energi.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.