Löpning Tävlingar & Motionslopp 10 inlägg 5023 visningar

Första tävlingen

Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#1
10 augusti 2012 - 11:13
Gilla
Jag funderar på att anmäla till något enklare motionslopp bara för att se om jag tycker det är kul. Jag är en praktiskt lagd person så jag undrar lite vad man gör med sina saker medan man springer? Jag menar jag måste ju ha med mig t.ex. lite extra kläder och beroende på ställe kanske plånbok och mobil. Fånig fråga kanske men är lite kontrollfreak som vill veta hur saker jag ger mig in i fungerar :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
10 augusti 2012 kl 11:44 Redigerad 10 augusti 2012 kl 11:49
Gilla
Mindre lopp har ju ofta omklädningsrum där man kan lämna saker - på egen risk. Jag har sprungit över 600 lopp och i de flesta fall lämnat saker kvar i omklädningsrum och några enstaka ggr blivit av med något.

Några arrangörer har inlämning direkt av värdeprylar.

Vissa småsaker som nycklar, betalkort etc får man försöka stoppa i/under kläderna på något sätt :-) . Det brukar gå om man är lite rationell.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#3
10 augusti 2012 kl 13:19
Gilla
Hej! Vad kul att du vill tävla! Men om jag var du skulle jag anmäla mig till en stor tävling i stället för en liten. Jag tycker att det är häftigt att vara en del av "massrörelsen" med uppvärmning, musik, publik längs banan etc. Dessutom (tycker jag) är det mycket roligare att springa när man är omgiven av mycket folk, blir liksom mer fart och stämning i spåret då. Och sen är det inte lika stor risk att man kommer typ sist...

Kanske Lidingö Tjejlopp, 10 km i september? Välorganiserat, trevlig stämning, både motionärer och elit. Mitt favoritlopp!

På de större loppen är det oftast välorganiserat med inlämning av väskor, värdesaker etc. På Lidingö Tjejlopp t ex funkar det så här: Man åker helst dit ombytt men med överdragskläder på. I god tid lämnar man in sin väska med överdragskläder, duschgrejer etc på en speciell plats där det finns massor av funktionärer som lägger väskorna i nummerordning på en stor gräsmatta (antingen har man i förväg fått en klisterlapp för att märka väskan, eller så märker funktionärerna den). Väskan får man tillbaka genom att visa upp nummerlappen.

Värdesaker finns det också en inlämning för - inga stora grejer utan telefon, nycklar och plånbok. Man stoppar ner dem i ett kuvert som man sen får tillbaka efter loppet genom att visa upp sin nummerlapp (värdesaksinlämning kan kosta nån tjugolapp har jag för mig).

Det finns också duschar där, ett tillfälligt duschtält med varmt vatten men annars enkel standard.

Det är klokt att du undrar om alla praktiska saker! Generellt tar det mycket tid att hinna med bajamajakön och köer till inlämning etc. Det kan också vara en bit att promenera till starten. Bara det att hitta till starten och in i rätt startfålla kan ta mycket längre tid än man tror om det är mycket folk.

Vad kul att du vill tävla! Jag tycker själv att det är askul även om jag verkligen inte är snabb. Stämningen är maffig i lite större tävlingar!
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
10 augusti 2012 kl 13:34
Gilla
Jag skyr massloppen numera pga startträngseln och min numera lägre kapacitet för att stå i allra första ledet.

Men de stora "proffsloppen" arrangerade av t ex Hässelby och Spårvägen är förstås mycket kompetent genomförda och kan springas av alla som gillar masslopp och kanske passar en del nybörjare bättre.

Skogsflickan
1967 • Stockholm
#5
10 augusti 2012 kl 13:41
Gilla
Jo, det var väl så jag tänkte. Stämningen betyder mycket för "oss i den stora massan". Det är förstås en annan sak om man är mer rutinerad eller tävlar "på riktigt", om ni förstår hur jag menar.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
10 augusti 2012 kl 14:18 Redigerad 10 augusti 2012 kl 14:21
Gilla
Som nybörjare sprang jag mitt första mindre långlopp, uppgivet till 7.5 km, Stockholmsloppet med start på Gärdet efter 5-6 månaders träning och "vann" motionsklassen på en tid som hade räckt till 3:e i tävlingsklassen (utan att vara stor talang) så det är ofta stor spridning även i mindre lopp men som inte är så trånga men ändå inte direkt glesa, och är man "normaltalang" behöver man knappast skämmas för att ställa upp som relativt färsk löpare.

Sigtuna Stadslopp är ett rätt stort lopp på 5 eller 10 km. Det är förmodligen ett OK nybörjarlopp.
Det finns många fler i norra Stor-Stockholm.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#7
10 augusti 2012 kl 15:55
Gilla
Vill också slå ett slag för Sigtuna stadslopp som första lopp, litet men ändå stort, bra arrangemang och rolig bana.

Ska själv springa 10km där i år, 8:e september och det går bra att anmäla sig på plats.
www.sigtunastadslopp.se
1965 • Eksjö
#8
10 augusti 2012 kl 17:13
Gilla
Lämna plånboken och alla kort hemma men ta en femhundring i fickan. Om mobilen absolut måste med kan den ligga i bilen tillsammans med ombyteskläderna. Nycklar = Reservnyckelknippa på miniminivå med bara bilnyckel och hus- eller lägenhetsnyckel.

Det var väl det frågan handlade om egentligen...
Lotta Andersson
1971 • Stockholm
#9
10 augusti 2012 kl 20:10
Gilla
Tack för tipsen! Tjejmilen blir min första tävling så jag är också rookie. Lite väl stort startfält kanske med 32000 personer... Andra lopp som jag funderar på att vara med i är Topploppet i Hagaparken och Hässeblyloppet. Ang mobilen så är ju fodralen som man fäster på armen bra, jag kommer inte kunna vara utan min mobil med all bra peppmusik, där kan man även förvara en nyckel och kontokort. Tips: smartphone fodralet fungerar utmärkt för att fästa en kylpåse på tex vaden.
Pernilla Levisson
1975 • Bålsta
#10
16 augusti 2012 kl 16:29
Gilla
Bra svar, tack för det :-) Får se vad jag vågar mig på men kan absolut tänka mig något större lopp. När jag sa enklare menade jag faktiskt distans men förstår att det inte tolkades så! Inte redo för några maraton utan tänkte att 5 km skulle vara perfekt första gången.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.