Löpning Tävlingar & Motionslopp 6 inlägg 5502 visningar

Svårt att sova innan tävling

Pär Hansson
1975 • Järna
#1
21 september 2012 - 08:50
Gilla
Natten innan en viktig tävling brukar jag ha svårt att sova, utan att jag brukar känna mig direkt nervös. Detta leder till att jag kanske inte är optimalt utvilad när loppet går. Men det kan också vara så att eftersom jag sover extra mycket flera nätter innan tävlingsdagen så kanske jag helt enkelt inte behöver sova så mycket sista natten, jag vet inte. Nu är det Lidingöloppet om en vecka och därför vill jag höra om det är fler som har samma problem, och om ni har några strategier för att lyckas sova bättre sista natten.
1961 • Lomma
#2
21 september 2012 kl 09:44
Gilla
Samma här, tyvärr. Brukar köra strategin att har jag inte somnat innan ett visst klockslag så har jag en sömntablett redo, och oftast behöver jag inte ta den. Det är nog rätt mycket psykologi inblandad, i och med att jag vet att tabletten finns, så får jag lite mindre sömnpanik, och somnar oftast innan det där klockslaget, som oftast är kl 24. Och det är förstås det bästa, jag är rätt övertygad om att den naturliga sömnen är mycket effektivare!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#3
21 september 2012 kl 16:12
Gilla
Nja, har sprungit fem marathon och inte somnat mer är ett par timmar eller 3 innan började mina förberedelser till mara (dvs gå upp/ta frukost/ ligga ner igen/ upp och dricka vatten / ligga ner igen / upp och dricka vatten... tills det är dags att gå upp och klä på sig).

Inför min första mara mådde jag super dåligt, kanske lite feber och ont i halsen (rättare sagt stor hosta som gjorde att det gick inte att sova över huvudtaget mer än 2 timmar natten innan mara... + att sängen var super hård!). Detta störde mig för det vara första mara, dock hade läst att det är bra att sova ordentligt natten innan då är det ok.

Sen dess som sagt är jag uppe eller liggande utan att kunna sova så jag tar en bra bok bara. Ögonen stänger av sig själva då.
Så länge jag har haft en bra natt precis innan då känner jag mig bra.

Titta inte på klockan, om du inte kan sova, gå upp, läs en bok, vad som helst som gör att du blir lugn. Sömntablett innan tävling skulle jag inte rekommendera, men som sagt inte testat heller...

Det kommer jag att göra (i alla fall försöka!): ta det lugnt veckan innan Berlin, sova så snart jag är trött på kvällen och se att jag mår bra.

Lycka till med Lindingöloppet!
1956 • PARTILLE
#4
21 september 2012 kl 16:12
Gilla
Jag har sovit lite kasst några gånger också. Bland annat inför ett 24 timmarslopp. Men det går bättre än vad man tror, trots allt. Så är det för mig i alla fall. Jag brukar ta en öl kvällen innan, den somnar man gott in på.... :-)
Pär Hansson
1975 • Järna
#5
21 september 2012 kl 17:29
Gilla
Det märkliga är att det inte blir bättre med tiden. Nu har jag sprungit tävlingar i 4 år och jag tycker ju att jag skulle få lättare att slappna av och kunna sova bra natten innan i och med att jag vänjer mig vid situationen, och vet vad som väntar. Sen är det inte så att jag direkt känner av sömnbristen under loppet, men man vet ju inte, kanske hade det gått bättre med mer sömn.
1981 • Göteborg
#6
21 september 2012 kl 18:12
Gilla
Det sista 2 åren har jag sovit bra innan tävling. Om jag ska göra en självreflektion och beskriva varför, för mig. Så ....

Innan har jag alltid sett tävling som något stort `examnesprov `och måste prestera just denna dag, sett löpning som det viktigaste jag har, försökt att tänka mycket på tider..

I dagsläget så har jag än mer avslappnad stil till löpningen och sjävklart vill jag prestera. Skillnaden idag är att jag inte använder ordet jag SKA prestera utan är mer ödmjuk till löpning och är TACKSAM att jag kan springa och använder orden `NU SKA JAG HA KUL IMORGON inför tävlingen `..
Jag lägger ingen energi att tänka så mycket på löpning från till morgonen, genom att inte använda ordet SKA prestera.

För mig har det hjälpt mig i etc att kunna sova bättre. För mig är det bara inte ord idag utan det har blivit en sanning som jag omsätter i praktiken.

Kärlek och Glädje till Löpningen AVSTÅ SKA

Lycka till

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.