Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4693 visningar

ont när jag joggar och tränar

1988 • Rönnäng
#1
2 februari 2013 - 14:48
Gilla
Hej, nu på dom senaste joggingarna så har jag fått ont under ryggen ovanför röva, alltså nästan vid midjan elle va man ska säga, är det någon här som vart med om samma sak ? det gör inte katastrof ont, men det verker en massa,,, kan det ha med att göra att jag väger 92kg och jogga 1 mil, om det blir för tungt på vissa ställen? tack på hörhand
Erik Ljungkvist
1984 • Göteborg
#2
2 februari 2013 kl 19:23
Gilla
När jag var lite tyngre fick jag också ont i svanken/korsryggen (som jag uppfattar att du har problem med) ibland när jag sprang, men även till vardags.
För min del handlade det om dålig hållning och dålig bålstabilitet.
Viktnedgång samt styrketräning har gjort att jag nu inte har de problemen längre.
Mikael C
1972 • Älvsjö
#3
2 februari 2013 kl 22:16
Gilla
Jag har en tendens att "sloka" när jag springer och får då lätt ont i korsryggen. Försök hålla ryggen rak, dra in magen & ut med bröstet, helst så mycket att det känns som att folk kommer stirra. Du kommer att känna dig löjlig men det funkar :) sen bål/magstabilitetsövningar med som ovan nämnt :)
HR
1972 • Stockholm
#4
3 februari 2013 kl 12:01 Redigerad 3 februari 2013 kl 12:02
Gilla
Ett vanligt bekymmer - även bland elitidrottare på världsnivå - så känn dig inte som ensam med de besvären.

Oftast uppkommer besvären av antingen muskelobalans eller relativ muskelsvaghet i förhållande till med/motverkande muskulatur.

Man kan vara mycket vältränad och ändå ha muskelobalans och då kan kroppen vänja sig vid att utföra vissa rörelser med "fel muskler" som då får jobba och kompensera mer och mer medan kroppen tappar kontakten med de muskler som ska koppla på för att göra delar av en viss rörelse.

Det är lite lustigt när man ser t ex en MMA kille på världsnivå som tränar med OS-brottare, gymmar hårt och sparrar med duktiga boxare och ser ut som en anatomisk plansch och sedan inte ens kan göra ett kontrollerat utfall med kettlebells med ganska små vikter utan att tappa balansen.

Stabilitetsövningar som nämnts är bra. Det finns väldigt många olika och man kan blanda dem sinsemellan.

För egen del har jag kört en del rygglyft i snedbänk: tänk dig att du halvligger/halvstår som lutad över en bänkkant där höften vilar och ihopfälld som en fällkniv och sedan lyfter man upp överkroppen tills kroppen är rak och gör rörelsen kontrollerat upp och ner med händerna korsade på bröstet.
Brukar finnas på "alla gym". En del kopplar händerna bakom nacken men jag känner att det kan bli fel fokus av det om man ska köra många reps.

Det finns många övningar här ett par enkla man kan göra hemma och de här nedan är lite mer relevanta än den övning jag beskrev ovan som jag kör utöver några av dem som kommer här:
http://www.artist-musikerhalsan.se/ovningar-musikerergonomi/rygg-och-balstabilitet
1988 • Rönnäng
#5
5 februari 2013 kl 12:15
Gilla
Hej tack för svaren,,, jag tror det försvann nu när jag har kört nånslags P90X, o när ja kom till dagen med Yogan (?!?!) så försvann de faktist ;),, men men vem vet det kanske kommer tillbaka, men de gjorde massa gott vill ja påpeka, har alldrig gjort sån här yoga innan, de känns massa löjligt, men när man väl blev klar så blev man som ett nytt männske ;)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.