Löpning Rundor & Kartor 4 inlägg 4085 visningar

Kuststigen / klipplöpning i Bohuslän

1980 • Göteborg
#1
10 maj 2013 - 12:58
Gilla
Hej!

Någon som har erfarenhet av Kuststigen eller kan rekommendera annan löpning i Bohuslän, gärna med inslag av klipplöpning och 20+ km.

Tips på sträcka, markeringar, start/slut... Bil finns!
1965 • Uddevalla
#2
10 maj 2013 kl 17:45
Gilla
Oj, kallas den Kuststigen, Uddevallas mest frekventerade träningskilometer? Blir tyvärr inte så mycket klipplöpning skulle jag tro men du tände en idé hos en lokalt boende nu iaf.
I Uddevalla finns sedan ett par år ett promenadstråk som kallas Strandpromenaden. Man iordningsställde en "träbrygga" runt en större klippa så man fick ett par kilometers sammanhängande gångväg (där alla nu löper, speciellt om man vill synas) och tyckte samtidigt att detta skulle kopplas ihop med Snäckskalsbankarna i andra änden av staden. Fossila snäckskal långt upp på land, stadens turistattraktion (ja, hrmmm), behövde kanske lite mer reklam. Så där har du starten på din Kuststig. En halvmil mestadels genom stadsmiljö (förvisso ofta utefter vattendraget Bäveån), Därefter 3-4 km på Strandpromenadens bro/brygga samt gånggrusväg (mycket fina strandmiljöer, sedan en klättring upp i berget över ett nyanlagt bostadsområde (spännande upplevelse - färdigt gatnät med belysning, färdiga lekplatser, INGA hus). Nu är du framme vid Uddevallabron (E6/motorväg) och längre har jag inte sprungit. Tittar jag på kartor som går att få fram på http://www.uddevalla.se/kulturfritidnatur/naturfiskefriluftsliv/vandringsleder/kuststigen/1snackskalsbankarnarassbyn.4.302d5413113619c0bce800013583.html
så ser resten ut att vara blandat kustnära, skog/naturstigar samt lite landsvägs/gångvägstransport. Kanske lite kul men dåligt med klippor, tror jag. Jag har själv ingen direkt erfarenhet av men satt just och googlade på Soteleden. Där kan du nog få lite mer av det du (kanske) söker. Dåligt med kartor på nätet, man skall visst köpa det i lokala turistbyrån. Läs lite här http://hunnebo.nu/locations/soteleden/
Vet att en del av sträckningen tangerar djurvårdsparken Nordens Ark vid Åbyfjorden. Det kanske skulle kunna vara en bra startplats för en grupptur (upprop på Jogg.se) om så bara för att springa lite fram och tillbaka? Kan höra av mig om jag kommer åt att köpa karta.
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#3
10 maj 2013 kl 18:23 Redigerad 10 maj 2013 kl 18:37
Gilla
Vad det gäller Soteleden kan jag rekommendera att man börjar vid Nordens ark. Där finns bra parkeringsmöjligheter och det går fint att springa i en "cirkel" så man kommer tillbaka utan att vända och springa i sina fotspår igen. Skaffa kartan ( http://www.sotenas.se/invanare/folkhalsafriskvard/motionssparochleder/soteleden.106.445d3a42121be165878800011897.html ) och sätt ihop ett "lagom" trailpass. Mycket varierande terräng i form av berg, myrar, skog och stigar.

Sedan för den som vill kuta på klippor är Ramsvik ( https://maps.google.se/maps?q=ramsvik+karta&ie=UTF-8&ei=NBqNUbXeBMXa4ATM-oGgBA&ved=0CAgQ_AUoAg ) förmodligen paradiset. Börja vid bron, spring söder ut mot Haby. Vik av vid parkeringen och följ Orange led norrut eller spring längst med kusten mot Fykan och Grosshamn. Vid Tångevik springer du antingen vägen tillbaka (4km) eller blå/vit och/eller orange led tillbaka till bron. Blir lite småklättring på sina ställen men en oförglömlig löptur utlovas.

I Bovallstrand börjar en terrängbana på 19km och 530m höjdstigning. Är 19km för kort? Spring två varv, blir garanterat inte långtråkigt. Bokskogar, berg, åkrar, gamla djupa granskogar är lite vad som bjuds.
Start vid den gröna pilen som du ser på kartan som länkas till på http://www8.idrottonline.se/IKGranit-Friidrott/Tavlingar/Kaprifoljoggen/
(motionsspårets början)

Vi hade en tävling här för några år sedan. Läs en tävlingsskildring av bronsmedaljören på http://blogg.l-ogaverth.com/#post287 så kanske du blir inspirerad.
1980 • Göteborg
#4
20 maj 2013 kl 13:12
Gilla
Hej!

Stort tack för dessa tips. För sent såg jag att de trillat in. Men kan konstatera att det blir fler besök i Bohuslän.

I alla fall tog vi på trailskor med dubbar och åkte upp till Flatön. Därifrån sprang vi över bron till Malö och bestämde oss för att ta oss runt Malö så nära vattnet som möjligt. Det blev många akrobatiska positioner, klättra, hasa ner, dra sig upp, springa, hoppa... När vi var färdiga tog vi en ö till. :-) Fantastiskt kul! Nästa gång testar vi något av tipsen ovan.

/Maria
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.