Löpning Kom igång 9 inlägg 13531 visningar

Ovanligt låg vilopuls

Jonathan Granberg
1985 • Umeå
#1
6 augusti 2013 - 00:30
Gilla
Hejsan. Jag har i princip aldrig idrottat förut frånsett att jag joggat lite i perioder. Nu har jag dock skaffat mig en pulsklocka för att försöka satsa lite mer seriös på löpningen. När jag skulle ta reda på min vilopuls så upptäcker jag att den ligger på 33. Har kontrollerat med flera personer och vid flera tillfällen då jag tycker att den verkar väldigt låg men det hamnar på samma värde varje gång. Jag känner mig rätt otränad. Springer knappt under 6 min/km när jag joggar idag.

Bör jag kolla upp detta eller bör jag tänka på nått speciellt nu när jag ska börja pulsträna?

Min puls stiger väldigt snabbt och jag joggar oftast med en puls mellan 170-180 bpm utan att det känns speciellt tungt. När jag tar i så hamnar jag mellan 190-200 bpm. Detta gör att jag har väldigt svårt att träna i de lägre pulszonerna. Kommer min träningspuls bli lägre när jag blir mer vältränad så att jag kan hålla dessa zoner?
Espen Ringom
1975 • Oslo
#2
6 augusti 2013 kl 06:29
Gilla
33 i hvilepuls når du er utrent er veldig lavt. Jeg har selv lav genetisk puls og jeg hadde vel litt over 40 når jeg var utrent. Det laveste jeg har målt nå er 32 men jeg er OK trent.

Når det gjelder sonene du snakker om. At pulsen din går fort opp betyr at du er "utrent". Når du blir bedre trent vil du ikke ligge så høyt i puls lenger.

Eks. i 2008 var min puls 170 i 05:30 fart mens den nå er 115 i 05:30 fart.

Det du vil merke som utrent er at du foreks kan løpe en halvmara på 2t med snittpuls på foreks 180.

Når jeg er bedre trent og løper en halvmara på 1.20 har jeg ikke nubbsjans å ligge med samme snittet på 180 jeg hadde for 5 år siden,

Det er ikke sikkert 170-180 er så "høyt" for deg hvis du har høy maxpuls.
Sonene avgjøres ikke av foreks av 170-180 men av prosen av maxpuils.

Foreks 80-85% av maxpiuls.

FOr en med maxpuls på 160 vil ha helt andre soner enn en på maxpuls på 210.

Når det gjelder hvilepulsen din så er den fryktelig lav hvis du er utrent.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#3
6 augusti 2013 kl 08:29 Redigerad 6 augusti 2013 kl 08:30
Gilla
Kommer du fram till samma vilopuls om du tar den manuellt?

Vad menar du med att du har svårt att träna i de lägre pulszonerna. Jag har också ett ganska stort "pulsspann", men pulszonerna sätter du ju i procent utifrån dig själv inte utifrån något annat. Dessutom behöver du inte vara extremt fokuserad på siffrorna utan inrikta dig på känslan av ansträngningsnivån.
1981 • Falun
#4
6 augusti 2013 kl 09:36
Gilla
Låter onekligen som en väldigt låg vilopuls för dig. Jag upplever att många som har en genetiskt låg vilopuls även har en låg maxpuls, vilket du inte verkar ha! Som sagt ta den även manuellt oxå för att vara säker på att den är korrekt. Ur ett träningsperspektiv så är ändå VP ointressant.

Som nybörjare kommer pulsen vara relativt hög även vid låga farter, jag skulle rekommendera att merparten (distans) körs runt 75%MAxpuls. Farten kommer troligtvis vara låg inledningsvis, men som Espen skriver kommer pulsen för den givna farten sänkas med tiden. När du blir mer aerobiskt stark så kan du sänka distansintensiten till 70%. Nyckeln till att få ner pulsen är hög mängd med många lugna distanspass.
Jonathan Granberg
1985 • Umeå
#5
6 augusti 2013 kl 15:49
Gilla
Tack för era svar.

Jag har tagit pulsen manuellt flera gånger och den stämmer med pulsklockan som jag har på mig samtidigt. (brukar kontrollera på kvällen när jag lagt mig och liksom strax ska somna in)

När jag menar att jag har svårt att träna i de lägre pulszonerna så menar jag att jag har svart att ligga på t.ex. 50-60 % av det som jag uppskattat som min maxpuls. Även om jag promenerar så passerar jag ofta detta intervall.

Det låter ju bra att min puls sänks när jag blir mer vältränad. Oron från min sida är väl främst att det jag läst om pulsträning är att man inledningsvis ska ta rätt få och korta pass då man når över 80% av sin maxpuls och vila ordentligt emellan dem. Jag gissar att jag ligger häromkring när jag springer på mina 170-180 bpm.
Dessa är ju mina vanliga distanspass som jag kanske springer en timma varannan dag. Oroar mig bara för att det kanske tar för mycket på hjärtat eller nått även om det känns ok att springa med så hög puls.

Kan ju tillägga att jag inte vet min maxpuls. Tror inte jag är så tränad att jag kan pressa mig till den men jag gissar att den är lite över det jag idag nått som är kring 200.Detta är dock ändå högre än vad olika formler för standardvärden ger (Jag är 28 år) .

Men med era råd så fortsätter jag och kör på med låg fart så länge det känns bra och hoppas att jag kan se resultat på min träning med att pulsen successivt sjunker.


Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#6
6 augusti 2013 kl 16:01
Gilla
"Tror inte jag är så tränad att jag kan pressa mig till den men jag gissar att den är lite över det jag idag nått som är kring 200."

Tvärtom, passa på nu när du är otränad att ta ut dig ordentligt t ex springa uppför en lång backe eller springa 800 m på bana allt du orkar. Då kommer du snabbt upp i maxpuls. När du blir mer vältränad så blir det ett jäkla slit att komma upp i maxpuls. :-)

Innan jag började springa så spelade jag innebandy någon gång då och då, sporadiskt. En gång hade jag med mig min frus pulsklocka som hon fått i julklapp för att jag skulle testa den åt henne och lära mig hur den fungerade, så att jag kunde förklara för henne. Då såg jag siffror som t ex 205 och 209 hela tiden när jag gjort en liten rusch.

Nu, ett per tre år senare så måste jag pressa mig maximalt för att komma över 195.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#7
6 augusti 2013 kl 16:06 Redigerad 6 augusti 2013 kl 16:16
Gilla
Re Gabriel

Just det, innebandy spelade vi rätt mycket i skolan innan jag började löpträna - ytterligare lite nyttig idrottsskolning innan "allvaret", apropå annan tråd.

Men " En gång hade jag med mig min frus pulsklocka som hon fått i julklapp för att jag skulle testa den åt henne och lära mig hur den fungerade, "...kan du väl inte mena ? - då riskerar det bli en hon, han, hen och genustråd-utveckling :-)

F ö håller jag med (därmed inte sagt att jag inte håller med om allt)


-------------------

Angående trådrubriken hade jag i alla fall en bra bit över 40 i vilopuls innan löpträningsstart men den föll till drygt 30 på ett par år och sedan långt under 30 när jag var uppe på 18 mil/vecka 1979.
33 låter iofs väldigt lågt för ej vältränad.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#8
6 augusti 2013 kl 16:24
Gilla
Bo, det har du väldigt rätt i! Nu är jag ute på djupt vatten. Men dock var det precis så det var: Hon fick en pulsklocka i julklapp, gav den till mig och sa: "Lär mig hur den funkar!" Så då var jag tvungen att testa den :-)

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#9
6 augusti 2013 kl 17:53
Gilla
OK, som liberal kan jag acceptera det (att din fru tycks ha ett genus skilt från hen (även om hon är teknisk som en höna ??) ), men inte som genusgeneral :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.