Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 4755 visningar

Väldigt lätta vinterskor för korta rundor?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
16 november 2013 - 21:59
Gilla
Jag har inte joggat/sprungit sedan i våras, har koncentrerat mig på att cykla i första hand. Men nu när det snart är slut på cykelsäsongen för mig, så har jag börjat igen. Just nu använder jag mina Brooks Green Silence som jag bara älskar för att de är sköna på fötterna och väger nästan ingenting. Men det börjar bli lite grann kallt... Min runda är 4 km; först 4 kvarter på asfaltgator, sedan iordninggjorda stigar, just nu med ganska mycket löv på, sedan 4 kvarter asfalt hem igen. 2-4 ggr/vecka. Finns det några skor som är lite varmare men ändå lätta? Jag HAR kraftiga löparskor (Nike) men de är så himla tunga och jag har blivit bortskämd med mina Green Silence...
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
16 november 2013 - 23:08
Gilla
Föreslår att du sätter ett par varma strumpor på fötterna och snör åt lite lösare, du får väl slita ut ett eller två par yllesockar i värsta fall. Billigare än att köpa trailskor med Goretex eller liknande, de enda jag tror kan vara lätta och ändå märkbart varmare. 4km är ändå såpass kort att det inte gör så mycket om det blir blött om man väljer ull.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
17 november 2013 - 09:23
Gilla
Tack Oldboy, ja, jag har funderat på det. Men jag har extremt lätt att få skavsår, jag har permanent skavsårsplåster på tårna och så riktiga löparstrumpor för att de inte ska kana och vecka sig, annars får jag skavsår så pass att det blöder igenom strumporna. Kan man ta yllesockor utanpå löparsockorna tror du, eller kommer de att vecka sig? Just nu joggar/springer jag ju bara korta sträckor men målet är naturligtvis att det ska bli längre så småningom, men jag får skynda väldigt långsamt så jag inte får skador (igen). :-)
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
17 november 2013 - 17:37 Redigerad 17 november 2013 - 17:37
Gilla
Jag tycker du ska prova tåsockor! Det är nästan om att tejpa alla tårna för att undvika blåsor, skavsår och blånaglar vid långa pass. Injinji heter ett märke som satsar på det, lättast att hitta på nätet (från USA, men finns på någon svensk site också) enstaka butiker tror jag har. De allra tunnaste kan man ha som liners, alltså under andra sockar.
Det finns varma löparstrumpor som sitter bra, ganska dyra men alls inte som nya skor. Falke har jag själv och är nöjd med (men jag sliter så lite som möjligt på dem, jag får rätt sällan problem).
Tycker alltså att du ska ha tunna tåsockor underst och varma löparstrumpor utanpå.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#5
19 november 2013 - 15:28
Gilla
Tack igen Oldboy, tåsockor provade jag på 70-talet och tyckte inte alls om. Men jag ska kolla upp varmare löparstrumpor på nätet, tack för tipset!
1978 • Arboga
#6
19 november 2013 - 15:58
Gilla
Prova neoprenstrumpor. Varma är de!.
Mina är mer eller mindre sömlösa, åtmindstånde med väldigt små sömmar som inte känns eller märks.

Men behöver du verkligen varmare skor? Jag brukar inte fundera så mycket på att vinterskorna skall vara varmare. Det ända valet jag gör är om det skall vara nylonstrumpor eller neoprenstrumor när jag springer i skogen, men då blir också fötterna väldigt blöta och neoprenstrumpor är otroligt sköna att springa i när det är kallt vatten i mossarna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
19 november 2013 - 17:05
Gilla
Susann, jag vet inte vad du hittade på 70-talet men de tunna smidiga strumpor jag har på tävling fanns inte motsvarigheten till på den tiden. Sitter som ett extra skinn. Men prova dig fram.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#8
19 november 2013 - 20:39
Gilla
Ja, jag får prova mig fram. Funderar på att gå till en fotvårdsspecialist också för att se om jag kan få hjälp där. Per, min Brooks är väldigt tunna, hade de inte varit löparskor hade jag kallat dem sommarskor, och ställt in dem i garderoben för länge sedan och bytt till något tjockare. Nackdelen med "tjockare" skor är att de är mycket tyngre. Jag är ju ingen riktig löpare, varken fart eller distans är vad de flesta här antagligen klarar av, men jag tycker ändå det är så j-a skoj. Jag har köpt bra kläder nu som klarar de kallare temperaturerna, det är bara fötterna som fryser ;-)
1959 • Saltsjö-Boo
#9
19 november 2013 - 23:48
Gilla
Jag sprang i Green silence förra vintern i temperaturer ända ner mot minus 20. Jag brukar ta på mig dubbla löparstrumpor när det är riktigt kallt. Lite trängre blir det men den flexibla snörningen brukar tillåta det utan problem. Den känsligaste fasen är de första 10 minutrarna innan man blir varm och blodet börja flöda ut i fingrar och tår. Det här kan man komma förbi genom att värma upp inomhus innan man ge sig ut i kylan..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.