Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 4237 visningar

Träningsvärk, överansträngd eller skada?

1978 • Arboga
#1
22 maj 2014 - 12:58
Gilla
Har de senaste veckor fått något som känns som träningsvärk och en stelhet efter mina pass som jag absolut inte är van vid. Jag börjar misstänka att det beror på någon dold skada som jag inte uppmärksammat.

Ömheten är som mest på utsidan av låren och ned mot knäna, men även i vaderna. Stelheten är i huvudsak i vaderna samt vid böjning av höften.

Detta känns lite märkligt eftersom jag nu sprungit kontinuerligt i flera år, jag har inte ökat träningsdosen utan snarare minskat lite de senaste månaderna. Ofrivilligt men en konsekvens av yttre omständigheter.

Mina problem började efter att jag kom hem ifrån en 2 veckors resa utomlands, där blev det inte mycket tränat. Jag han med två löppass och en intensivare promenad på ca 15km med ca 1000m i stigning. Även löpningen vad i mera än måttligt kuperad terräng…
Det blev istället mellan 250-500 simning i hotellets bassäng ungefär varannan kväll för att hålla någon sorts kontinuitet på motion.

När jag kommit hem så har jag inte kunnat springa varken så fort eller långt som jag önskat, stelhet uppstår efter ca 10km och träningsvärken uppstår direkt efter dusch och sitter i ca 24h.

Börjar fundera på om jag fått en muskelbristning någonstans och kompenserar detta som ger överansträngning i andra delar av benen?

Finns det andra tänkbara orsaker till symtonen och hur listar jag ut vad som är knas samt vad gör jag åt det?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
22 maj 2014 kl 22:18 Redigerad 22 maj 2014 kl 22:19
Gilla
Är det båda benen så är muskelbristning osannolik. Du kan ha en infektion av något slag men jag gissar att det är de många höjdmeterna som tagit hårt på något.
Har du några andra symptom på någon infektion som kan påverka nervsystemet, balansrubbningar, lättirriterad, yrsel, illamående, sömnrubbningar, synförändringar o s v så bör du bli undersökt av en infektionsläkare (får väl börja på vårdcentralen). Har du inte det så kontakta en naprapat eller annat proffs,om du inte hör av någon med samma symptom här på jogg. Man behöver ju först och främst en bra diagnos.
1978 • Arboga
#3
23 maj 2014 kl 11:03
Gilla
Inga andra symton utom de som jag kan koppla till pollenallergi, men det är återkommande varje år.

Efter gårdagens lite lugnare pass så var jag stel timmarna efter, men inga problem idag. Med andra ord lite bättre än tidigare.

Höjdmetrarna kan det vara. Första passet i bergen fick jag rejäla krampkänningar i vaderna på vägen uppåt och nedförslöporna var så branta att delvis gick.

Jag tror jag fortsätter med min strategi att inte sitta still men samtidigt inte köra hårt. 2-3 lugna pass som inte är längre än 10km i veckan känns nu lagom. Blir det bättre så ökar jag långsamt, blir det sämre så kortar jag ned passen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
23 maj 2014 kl 22:08 Redigerad 23 maj 2014 kl 22:08
Gilla
Du skulle kunna försöka med stretch efter passen och olika varianter av knådning massage, brödkavel, tennisboll etc på de ömma eller kanske viktigare de stela ställena - har inte provat själv men det sägs vara bra.
Om det blir gradvis bättre funkar ju din strategi annars.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.