Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 15941 visningar

Artroskopi/Plica - erfarenheter

Kajsa
1986 • Stockholm
#1
12 januari 2015 - 09:02
Gilla
För 2,5 månader sedan gjorde jag en titthålsoperation av mitt knä då de tog bort ärrvävnad (Plica) på utsidan av knät. Nu går jag hos sjukgymnast men rehaben går väldigt långsamt, har fortfarande ont när jag rör på mig. Plican uppkom från början från ett envist löparknä.

Nu undrar jag om någon annan här har erfarenhet av den här typen av operation och hur lång tid det tog innan ni var smärtfria och kunde springa/cykla utan att känna av knät?
csaba
1973 • Malmö
#2
12 januari 2015 kl 10:11
Gilla
Jag gjorde artroskopi 27 jan-2012 (du kan läsa läkarens kommentar i min kalender). Tog bort brosk och ärrvävnad.
Jag var igång men löpningen redan efter ca. 4 veckor och hade inga bekymmer. (kunde börjat tidigare).

Tog ungefär någon vecka för att svullnaden skulle gå ner sedan hade jag inga problem.
Jag tror det är lite individuellt vad du exakt har opererat, men jag hade kanske rekommenderat att du kör lätt rehab & styrketräning för att stärka knät & omkringliggande muskler.

Lycka till.
Kajsa
1986 • Stockholm
#3
12 januari 2015 kl 11:08
Gilla
Tack! Kul att det gick så snabbt. Jag har gått hos sjukgymnast nästan varje vecka sedan operationen så hon har koll på att det inte går för snabbt fram. Men det är kul att höra andras erfarenheter.
Anna Sofia Birgitta Evnert
1989 • karlstad
#4
12 januari 2015 kl 17:51
Gilla
Jag gjorde en titthål i slutet av september, de tog bort lite kraffs som va i vägen i knäet. Iaf så springer jag nu cirka 75km per vecka utan problem... sprang första passet efter typ två veckor efter op..
1972 • Lund
#5
12 januari 2015 kl 20:58
Gilla
Jag har genomgått två titthålsoperationer i knäna - kom igång fint med träningen efter ett par månader.
I mitt fall tog läkaren bort vad som väl kan kallas "lite löst krafs".
Intressant med dessa operationer där man själv som patient kan följa med vad som händer via "TV-bilder".
Ack ja, dessa knän - bräckligare konstruktioner får man leta efter.
Mina tankar går till dig, Kajsa.
Gabriel Granåsen
1980 • Umeå
#6
12 januari 2015 kl 22:21
Gilla
Det tog rätt lång tid för mig att komma tillbaka till löpningen efter plikaoperation. Tydligen så kan det blöda rätt mycket vilket gör att knät blir väldigt svullet. I efterhand så kanske jag skulle ha kört mer vattenlöpning under den tidigare rehaben för att kunna få upp rörligheten och minska svullnaden.

Jag opererade mig i november och kunde börja löpträna i början av året efter. För att undvika skador så varvade jag väldigt lugna löppass(pulsklocka hjälpte) med tung styrketräning hela våren. Jag började med styrketräningen så fort som jag bara kunde efter operationen och körde rätt mycket utfall och enbens knäböj. Jag försökte även arbeta rätt mycket med rörlighetsträning när kroppen tillät detta. Tex. första månaderna svullnade knät väldigt lätt som svar på stretch av framsida lår.

Om jag inte minns fel hade jag nedsatt rörlighet i ungefär ett år och jag tror att jag kände av knät ungefär lika länge. Det är viktigt att jobba med styrketräningen så att musklerna kan ta stötarna samt för att träna bort ev obalans som kanske gav upphov till skadan.
Kajsa
1986 • Stockholm
#7
13 januari 2015 kl 10:00
Gilla
Kul att höra lite olika erfarenheter och att det faktiskt tar olika lång tid. Min sjukgymnast säger att det är vanligt att det tar lite tid, mest frustrerande att det inte går så mycket framåt. Men knän är som ni säger trixiga.
Anna Sofia Birgitta Evnert
1989 • karlstad
#8
13 januari 2015 kl 11:59
Gilla
Ja det är sannerligen intressant att höra hur olika det kan vara, tydligt att jag kom igång snabbt efter op. jag sprang mitt första lopp exakt två månader efter op och då persade jag med flera minuter på milen.:P
1992 • Stockholm
#9
3 november 2021 kl 21:52
Gilla
Hallå, plockar upp en gammal tråd här
Jag har tampats med smärta på utsidan av knät i snart två år, testat olika program med olika sjukgymnaster, tesen har varit löparknä, fick kortisoninjektion vid ett tillfälle, kört stötvåg osv, inget har funkat hittills
Gjorde MR och i ett senare skede ultraljud, där såg man inget märkligt, bestämde sig tillslut ändå för att gå in i knät med hypotesen att det var skada på yttre menisk som inte syntes på MR eller UL
Gjorde operation idag och menisken såg fin ut, lite broskskador som inte behövde göras något åt, däremot plica som karvades bort
Ortopeden påpekade att plica oftast ger besvär centralt eller medialt(insidan) i/av knät, och efter lite googlande nu verkar det korrekt. Han kände sig inte helt övertygad om att det var plican(t?) som orsakat smärtan men förhoppningen att det kanske kan lösa det eller göra det bättre
Nu till min fråga
Har någon haft problem lateralt, på utsida knä som blivit bättre av plica-operation? Eller andra erfarenheter av detta?
@Kajsa hur gick det för dig till slut? Fick du ordning på knät?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.