Löpning Styrketräning 14 inlägg 9394 visningar

En snabb fråga ang. gym.

amanda
1989 • ............
#1
27 maj 2015 - 11:46
Gilla 
Jag kör stående hantelcurls. Upp emellan 9-10. 10 kg på varje arm funkade ett tag men nu pallar inte mina armar de längre! Jätte skumt. Så gick tillbaka till 9 kg per hand. Men nu till frågan, efter jag kört 5 lyft *2 så när jag kommer till tredje repetitionen så dör ena armen, jag får inte upp den. Den stannar och det går bara inte tvinga upp den. Kommer jag stanna på den vikten? Eller kommer min arm bli starkare ändå? Jag börjar bli trött på de för pendlat mellan nio å tio kg i tre veckor nu och vill verkligen gå över till 10 kg å börja klara de nu. Tacksam för svar :)
kimberly
Mölndal
#2
28 maj 2015 - 08:07
Gilla 
Nu vet jag ju ingenting om hur din träning ser ut övrigt, men kan det vara att du fokuserar för mycket på enbart en övning? Det finns mängder med sätt att träna armar, och det kan vara en stor fördel att variera dessa då man använder olika synergister.

Tycker inte heller att tre veckor är jättelång tid..

Så, variera övningar och ge det mer tid, är nog mina bästa tips :)
kimberly
Mölndal
#3
28 maj 2015 - 08:08
Gilla 
Är det att armen verkligen är helt slutkörd när du inte får upp den mer, eller gör det ont på något sätt förresten?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#4
28 maj 2015 - 08:47 Redigerad 28 maj 2015 - 08:48
Gilla 
Är det just bicepscurl du vill bli starkare i så kan du pröva att variera träningen mer och tex. köra 3ggr i veckan 3set à 3-5 på en tyngre vikt för att sen avsluta på lägre vikt med 4set à 10 reps. Det är enligt samma princip som man använder Wendlers's 3-5-1.

Det finns ganska mycket att göra, variera tempo, vila, vikt, repetitioner, set, antal dagar i veckan, superstrikt eller med lite gung för att göra negativa fasen, koncetrationscurl eller stångcurl.
Du aktiverar även biceps om du gör pullups (mest aktivering i neutralt grepp med handflatorna mot varandra).

Tänk på att man helst ska lägga lika mycket kraft på motstående muskelgrupp, dvs triceps för att inte bli obalanserad, om det inte är det du försöker rätta till. Är det istället bara större armar du vill ha så gäller andra saker för set, repetitioner och vila! Jag kan rekommendera http://www.styrkelabbet.se/ för lite grunder.

PM:a gärna om du undrar nåt särskilt.
amanda
1989 • ............
#5
28 maj 2015 - 11:03
Gilla 
Tack för era svar :)!

Jag har bara kört hammercurls och vanliga curls. Så inte haft så stor fokus på armarna. Jag ökade ett kilo i veckan innan så därför de kändes långt med tre veckor. Tränar ändå 2-3 dagar i veckan på gymmet. Igår va ingen på gymmet så testade på sittandes curl med stång.
Nja ne de brukar inte göra ont men handleden e jäkligt svag, opererade den förra året. De e ju inte handleden man ska lyfta med men de märks att det har gjort armen svagare.
Vad tror ni om den iden? Att köra med stång med? Då blir de hammercurl,stång å hantelcurl, el e de kanske e overkill? De e ju så jäkla kul nu när man börjat märka lite skillnad i armarna. ;) Borde jag kanske köra något mer som tränar triceps, hammercurl gör ju en del av de jobbet, de kanske räcker?
Utöver detta kör jag helkropps pass med fokus på allt. Så dessa övniningar är de enda just för armarna. Ska ta hjälp av en PT i höst å få nytt schema men tills dess vill ja ju öka :) Oj va långt de blev :)
amanda
1989 • ............
#6
28 maj 2015 - 11:15
Gilla 
Förresten har ni några andra förslag på övningar? :) pull ups finns ingen stång till tyvärr. Man kanske kan köra varannan vecka övningar så blir de lite mer motiverande å varierande me? :) Köra dessa tre jag gör ena veckan å två-tre andra, andra veckan?
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#7
28 maj 2015 - 12:32
Gilla 
Vad tänker du använda dina bicepsmuskler till?
Hanna Berg
1987 • Nacka
#8
28 maj 2015 - 13:29
Gilla 
Är handlederna svaga kan du träna dom genom att göra armhävningar på knogarna.
Kan du inte göra pullups bör de finnas en latsdragmaskin, du kan använda brett lr smalt grepp, alla aktiverar biceps, bara olika mycket. Hantelrodd är en toppenövning som ger bra greppstyrka och som också aktiverar biceps.

Frågan är som sagt vad syftet är att lägga sånt fokus på biceps? I princip alla dragövningar aktiverar biceps, och tränar man helkroppsprogram utesluts normalt isolerande övningar för biceps om inget särskilt syfte finns eftersom i princip alla dragövningar också tränar biceps.

Försök tänka på hur många set du gör per muskelgrupp. Kör du 20 set för låren som är en gigantisk muskelgrupp så bör inte biceps/triceps få lika många set.

Hammercurl tränar inte triceps.
amanda
1989 • ............
#9
28 maj 2015 - 16:24
Gilla 
Ne jag har inte så stor fokus på biceps om man jämför mot de andra övningarna utan de e bara biceps övningarna som jag inte e helt hundra på, de andra övningar vet jag hur å vad jag ska gör för å gå framåt medans det här me armarna e klurigare eftersom jag fastnat ;). Armhävningar har ja redan försökt, både me å utan knogar, de pajar handen i veckor :/ Jo iofs tränar de andra övningarna armarna med men hade velat få lite mer styrka i dem eftersom det är där jag är som svagast Ska kolla upp dina tips på övningar, tack för hjälpen. :)
1981 • Bagarmossen
#10
22 september 2015 - 03:35
1 Gilla 
Byt övning, antal repetitioner, antal set, gå ned ett halvkilo på vikten. Att plussa 1 kg i veckan är jättemycket och tillslut når man sin gräns. jag kan rekommendera Ian king's upplägg. Funkade kanon för mig när jag gynnade seriöst.
1981 • Bagarmossen
#11
22 september 2015 - 03:36
Gilla 
:) gymmade ska det vara:)
Niklas
1986 • Trollhättan
#12
18 oktober 2015 - 19:00
1 Gilla 
Det är inte så att du gjorde den vanliga missen folk gör med curls och typ svingade igång hanteln lite vid varje lyft i början? Använde rörelsen för att underlätta alltså. Det gör övningen mycket enklare, men ger ju inte samma resultat. Om du gått från det till ett mer korrekt utfförande där man enbart böjer på armen utan andra rörelser så är det inte alls konstigt att du nästan gått bakåt eller stannat av.

Men annars är det antingen att du stannat av för att du ligger på samma övning med exakt samma belastning - börja variera med andra övningar, andra belastningar och annat antal reps, eller att du bara behöver mer tid på den vikten du är nu, kanske med mer fokus (om du inte har det) på bra proteinrik kost och så, så att kroppen verkligen byggs upp.

De första veckorna (iaf de första 4-6 veckorna) av tyndlyftning bygger man nästan ingen ny muskelmassa (att de kan se större ut är en annan sak), man bara anpassar det man redan har till att klara av att maximera sitt jobb, och det sker mestadels i hjärnan. Därför kan man under de första veckorna öka belastningen rätt rejält om man pushar sig. Sedan måste muskelmassan växa för att man ska kunna fortsätta öka, det tar klart mer tid.
Niklas
1986 • Trollhättan
#13
18 oktober 2015 - 19:31
Gilla 
Såg nu hur gammal tråden var... =/

Strunt samma.
amanda
1989 • ............
#14
18 oktober 2015 - 20:04
Gilla 
Niklas, tack för du svarade. :) Tråden är gammal :p men det är alltid positivt med råd å tips! Å de med att svinga upp armen, när jag tänker efter vad det precis så jag gjorde. Men nu kör jag på ett nytt bra schema, så nu är målet att lära mig att göra pullups ist ;), e ju skitsvårt att göra det rätt, utan att svinga och slänga med benen och ta hjälp med kroppen. Är ett svårt men mycket roligt mål känner jag :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.