Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 2962 visningar

Suunto footpod o PC-pod

1984 • Stehag
#1
30 september 2008 - 10:04
Gilla
Hej allihopa! Tekniknördar, som jag och sambon är så är vi nu nyfikna på suunto footpod oc PC-pod. Vi har några frågor innan eventuellt köp och hade hoppats att någon här inne har erfarenhet av dessa.
1. Kan man köpa endast footpoden, för att kunna se hur långt man springer?
2. Är det en GPS eller måste man mäta steglängd (låter jättedumt, så det är säkert GPS) för att kunna se hur långt man springer?
3. Är ni nöjda med suunto footpod?
4. PC-pod - vad finns det för funktioner i programmet?
5. Är det lättförståeligt?
6. Är ni nöjda med suunto PC-pod?

Hej svejs, med förhoppningar om mååånga svar!
1974 • Kungsbacka
#2
30 september 2008 kl 10:57
Gilla
Hej
Jag har ingen Suunto men jag har en Garmin Forerunner 50 med fotpod. Tekniken och principen för funktionen är dock densamma. Mitt svar avser alltså fråga 2:

Fotpod:en mäter antalet steg samt accelerationen på foten och räknar på så sätt ut hastigheten och distansen på din löpning. Löpsteget varierar ju från person till person så det finns möjlighet att kalibrera utifrån sin egen löpning. Utan kalibrering tror jag felmarginalen ligger på +/- 6% eller så. Min klocka visade efter Sthlm halvmarathon att jag sprungit 21,16km. Alltså ca 60m fel på 2,1 mil. Imponerande tycker jag! Dock visar den fel om jag byter tempo alltför mycket.
1984 • Stehag
#3
30 september 2008 kl 12:35
Gilla
Okej, men då vet jag... Tanken var att sambon och jag skulle använda samma footpod, vi springer aldrig samtidigt, men det går ju inte i såna fall. Får kanske investera i en GPS-pod då...
1974 • Kungsbacka
#4
30 september 2008 kl 14:31
Gilla
Kalibreringen tar visserligen bara 20s att ställa om på min klocka. Så har man bara koll på sitt eget värde går det ju fort att ändra innan man ger sig ut. Men självklart finns det massor av fördelar med GPS. T.ex att den går att använda vid andra sporter som cykling m.m.
1960 • Kullavik
#5
25 oktober 2008 kl 19:39
Gilla
Det beror väl lite på vad du skall ha (eller har) för pulsklocka och vad du vill mäta och uppnå.

Jag har haft en Garmin FR301 i tre år. Det var jättekul att kunna se på datorn efteråt hur man sprungit, vilken fart man haft på olika ställen, hur pulsen varierat mm. På kartan kunde man få ideer till alternativa rundor etc. Men pulsmätaren spökade för mycket (trots nytt batteri, blågel för bättre kontakt och även när inga högspännings ledningar fanns i närheten).

Köpte därför i somras en Suunto T6c. Den pulsmätaren fungerar (comfort belt). Programvaran är rätt usel, så jag har köpt till Firstbeat Athlete som jag är nöjd med. Sedan har jag foot pod när jag springer och roadbike + cadence pod på cykeln. T6c har USB utgång, så jag har inte haft behov av någon PCpod (skulle vara för att se pulskurvan på datorn när jag sitter på motionscykeln i så fall). Jag tycker footpod´en mäter sträckan tillräckligt bra efter kalibering (mot min Garmin i öppen terräng). Min Garmin tappade ofta kontakt med satelliten i tätare skog (men nyare modeller har bättre GPS chip).

Det jag hoppas Suunto tar fram är dels stöd för att registrera stegfrekvens (vilket Polar RS800SD har) och en GPS pod som faktiskt sparar kartdata (som Garmin och Polar RS800CX gör) så man kan se sina rundor på kartan.

Jag har också skaffat ett Suunto Memory belt, som man kan ha tex på karaten där klocka inte är tillåtet.

Långt inlägg, men summa sumamrum är jag nöjd med min foot pod.
Marcus Broman
1968 • Göteborg
#6
17 november 2009 kl 11:33
Gilla
Hej, säljer min eftersom jag skaffat en annan lösning:
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=8923&searchstr=pc%20pod
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.