Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 15206 visningar

Yrsel efter långpass

Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#1
10 januari 2016 - 17:31
Gilla
Jag behöver er hjälp. Var ute och sprang idag, ett riktigt tungt långpass i väldigt mycket snö. När jag hade 3km kvar började jag bli rejält yr och fick stappla mig fram. Men löparidioten i mig vägrade gå så sprang resterande sträcka med några korta pauser. När jag stannade hade jag svårt att stå rakt för jag var så yr...

Väl hemma (väldigt yr) fick jag på något vänster ihop lite mat. Fick i mig maten efter ett långt tag, men bara för att bli så illamående så det kom upp lika snabbt. Nu 3h senare mår jag fortfarande lika dåligt och kan inte stå upp utan att vara yr. Har fått i mig lite chips, apelsiner och vatten.

Upplevde något liknande på ett pass i höstas, men då utan att spy. Yrseln satt i i 1,5 dygn då och jobbet dagen efter var nästintill omöjligt att genomföra (jobbar som lärare). Så antar att jag bör sjukanmäla mig imorgon... Men då hade jag precis varit långvarigt förkyld och antar att det satte sig på balansen.

Vad kan det bero på? Jag är van att springa långt och tungt och har ätit och druckit bra.
1984 • Nacka
#2
10 januari 2016 kl 17:35
Gilla
Usch, låter inte kul! Jag skulle ringa vårdguiden och bara kolla med dem.
Själv har jag känt mig yr i vågor (dock inte bara i relation till löpning), och dragit slutsatsen att det kommit i samband med ägglossning. Varför det skulle vara så har jag ingen aning om.
Men vätskebrist, näringsbrist, eller att kroppen inte orkar med ansträngningen just då (typ jobbstress nu i uppstarten inför vt) kan väl kanske också vara en delförklaring?
Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#3
10 januari 2016 kl 17:45
Gilla
Inte mycket jobbstress alls faktiskt, har bra koll på läget och har sett fram emot att träffa eleverna igen imorgon. Ägglossning har jag inte nu och upplever aldrig illamående eller yrsel till vardags...
1972 • Malmö
#4
10 januari 2016 kl 19:20
Gilla
Jag råkade här om året ganska plötsligt ut för yrsel, stundtals mycket kraftig, ibland t ex samma känsla som om en snurrar runt riktigt snabbt och sedan försöker hålla balansen eller som om en skulle vara lite berusad med tokig synkorrektion. Yrseln kom när jag riktade ansiktet ngt nedåt eller när jag lade mig ner och tilltog ofta om jag i samband med det gjorde någon snabb rörelse med huvudet. Min bättre hälft trodde att det handlade om s k kristallsjuka som en arbetskompis till henne ibland råkade ut för och det kunde typiskt en sjukgymnast fixa (kolla med vårdguiden på webben). Jag fick en akuttid och sjukgymnasten trodde spontant att det just handlade om kristallsjuka och gick igenom någon kontroll alt. gjorde någon ”tillrättaläggning”. Det blev inte bättre på studs, vilket det tydligen skulle ha blivit om det var kristallskjukan, varför det letades vidare. Allra längst upp i nacken fann sjukgymnasten snabbt en nackkota som satt fel och som tryckte på något, minns inte vad, som var huvudorsaken till yrseln. Sjukgymnasten fick rätt på kotan och undrade om jag hade fått en kraftig/distinkt smäll på ett eller annat sätt på sistone. Visst hade jag det, jag hade hoppat ned i en vattenfylld bassäng och helt missbedömt djupet och landade på hälarna med raka ben, det kändes rakt igenom hela kroppen. Jag uppmanades att inte ligga på säng/soffa med nacken kraftigt bokad då jag läste eller kollade på tv, det kunde provocera fram yrseln igen. Och så blev det nog, var tillbaka en sväng till efter någon vecka och så lossades nackkotan igen, sen försvann yrseln helt.
Åsa
1978 • Tyresö
#5
10 januari 2016 kl 19:45
Gilla
Det är ganska vanligt att jag blir både lite yr och lite illamående efter mycket ansträngande pass. Viktigt att försöka peta i sig energi så snabbt som möjligt, vilken kan vara svårt när man samtidigt år illa. Börja med något litet, bara så läget vänder. Sedan kan man käka mer.
Det är nog en ganska vanlig reaktion när kroppen är utmattad. Men om det plötsligt skulle bli värre så du som du beskriver är det väl värt att kolla upp.
1972 • Malmö
#6
10 januari 2016 kl 20:25
Gilla
Som tillägg till #4: Hustruns kompis besvär av kristallsjukan brukar nog sträcka sig över någon till ett par dagar då hon illamående och har mer eller mindre yrsel och inte alls kan arbeta.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#7
10 januari 2016 kl 20:46
Gilla
Har också mått så där några gånger. Håller med Åsa. Ät så fort du kan så fixar det sig förmodligen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
10 januari 2016 kl 23:33
1 Gilla
Kolla pulsen om det händer igen! Yrsel och matthet är vanliga symptom vid förmaksflimmer som kan komma som en blixt från klar himmel (gjorde så för mig för en månad sen) och sen hålla i sig i 10 sekunder eller i princip hur länge som helst.
Nu tror jag också att du hade tagit ut dig, det är tungt att springa i snö och modd! Men är pulsen rejält förhöjd eller ostadig (om du har pulsklocka) eller svår att känna på handleden så kan förmaksflimmer vara orsaken. En del märker ingenting, andra tror de ska dö men de flesta är nånstans däremellan. Vanligast bland äldre men kan drabba alla åldrar. (Till akuten för att ta EKG!)
#9
11 januari 2016 kl 16:48 Redigerad 11 januari 2016 kl 17:21
Detta inlägg har raderats
Heimo
1960 • Swe
#10
11 januari 2016 kl 23:49
Gilla
Kollat ditt blodtryck?
1992 • Katrineholm
#11
12 januari 2016 kl 08:33
Gilla
Vet precis vad du menar, kände samma sak efter det att hade sprungit ett alldeles för långt långpass innan frukost. Så illamåendet skulle kunna bero på träning med alldeles för lite näring, antingen innan eller efter träning, vilket i mitt fall var innan träning. Men du kan kolla ditt blodtryck också, för mycket tyder på hur man upplever sin vardag spelar roll i hur kroppen och sinnet reagerar på träning men det behöver inte vara negativt
violet
1981 • stockholm
#12
12 januari 2016 kl 15:45
Gilla
Kolla din blodvärden. Jag hade samma symptom förra året och det visade sig att jag hade järnbrist.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.