Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 1860 visningar

Polar RS800CX och höjdmätning

Åke Nilsson
1953 • Sölvesborg
#1
22 oktober 2008 - 13:52
Gilla
Har nyligen köpt en Polar RS800CX. Jag är dock inte nöjd med höjdmätningen, där värdena blir olika vargång, trots att jag springer samma runda var gång. Vid ett tillfälle visade den minus-värde hela vägen, trots att högsta höjden på rundan är 125 meter över havet. Jag har kalibrerat den med utgångspunkt från min startplats som ligger på 30 meter, enligt Lantmäteriets kartor. Är det någon annan som upplevt samma sak?
Johan H
1976 • Göteborg
#2
22 oktober 2008 kl 14:27
Gilla
Är det inte en barometer?
Den skall isåfall kalibreras varje dag eftersom det är beroende av lufttrycket (som ändrar sig beroende på väder).
Eller menar du att total stigning varierar mellan gångerna?
Åke Nilsson
1953 • Sölvesborg
#3
22 oktober 2008 kl 14:39
Gilla
Jo, enligt manualen mäter den höjdangivelsen med utgångspunkt från lufttrycket. Det står dock inte att man behöver kalibrera den var gång man skall använda den, men jag håller med dig, i det du säger.
Fredrik O
1976 • Borås
#4
22 oktober 2008 kl 17:48
Gilla
Jag har oxå problem med höjdmätning på min polar så lånar tråden och ser om någon har ett svar till mig oxå!

Jag har en 625x och kalibrerar den varje gång innan jag springer, problemet är bara det att även fast jag gör så och kalibrerar den ute och väntar i 20 sek innan jag börjar springa så får jag alltid så att den säger att jag är 30 m ca lägre ner när jag kommer hem än när jag startade. Likadant när jag spelade tennis i veckan så började den med att tappa ca 1 m varje minut i 30 minuter sen höll den sig stabilt resterade tid.

vad kan detta bero på?
Robert Berntsson
1968 • Södra Sandby
#5
22 oktober 2008 kl 18:41
Gilla
Åke, Själv när jag använde mig av 625:an så brydde jag mig inte om det utan justerade istället höjden efteråt i Polars programvara. Är du intresserad av att under passet läsa av korrekt höjdangivelse måste man kalibrera innan rundan påbörjas.

Fredrik, Enda orsakerna jag kan se att du får en diff på "starthöjd o sluthöjd" är att lufttrycket har förändrats under passet. Kan även bero på att hålen på klockan är igensatt.
Johan I
1987 • Örebro
#6
22 oktober 2008 kl 23:51
Gilla
Klockan använder en sorts barometer och den är så klart väldigt känslig för tryckändringar och även temperatur+luftfuktighet (vilket skapar tryckändringar för övrigt). Och temperaturen som RS800CX också kan mäta skulle jag gissa inte är helt bra heller eftersom att klockan sitter så pass nära kroppen, men kanske har de tagit hand om det på något sätt?
Tidigare klockor från andra märken har iaf inte klarat av temperaturmätning med vettig precision.

Men det här med att få rätt höjdmeter är tyvärr bara att glömma. Det går så klart att få hyfsade värden om man kalibrerar precis innan passet och springer i ett "stabilt väder" men helt exakta kan man inte räkna med.
Ju närmare vintern ju snabbare är väl temperaturändringarna också, man kan ju börja ett pass i ljuset och komma hem i mörker.

Däremot så skall inte detta problem förväxlas med klockans förmåga att visa relativa höjdskillnader, det är den faktiskt mycket bra på. Så att få en banprofil med rätt hög precision är något man kan vänta sig.
Och det är väl framförallt det man vill åt?

Vill man undersöka höjdmeter så gäller det väl som ni säger, att titta på kartor, och sen ev. justera i efterhand om man tycker det är viktigt.
Henning Looström
1973 • Lund
#7
24 oktober 2008 kl 10:54
Gilla
Jag har haft en Suunto Observer Ti som "vardagsklocka" sedan 4år. Den mäter också lufttryck och temperatur (bla.) Känner igen problemet att höjdangivelsen varierar mycket beroende på väder. Det är helt nödvändigt att kalibrera varje gång man använder funktionen. För min del är det inget problem eftersom jag nästan bara använder höjdmätaren när jag är på semester och eftersom klockan är mycket användarvänlig. På en träningsklocka verkar det vettigare att justera höjden i programvaran.

När det gäller temperaturen skriver Suunto att man skall ta av sig klockan och låta den ligga 15min innan man kan få en sann temperaturvisning. Av praktiska skäl använder jag inte den funktionen så ofta...

Fredrik, märkligt att din klocka alltid visar sjunkande höjd... Höhö, ökande högtryck är ju annars inget man förknippar med Borås.
Mikael G
1976 • Bromma
#8
24 oktober 2008 kl 22:54
Gilla
Det finns en funktion i Polar persional trainer som sätter sluthöjden till samma höjd som den man startade på om de skiljer sig åt. Höjdkurvan räknas då om.

Precis som Johan skriver är det ju höjdskillnaden och den totala stigningen man vill åt och där får man rätt bra värden. Har aldrig ens brytt mig om att ställa in rätt höjd på klockan eftersom det värdet bara gäller just då när man kalibrerar den.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.