När ska jag öka distans? - Löpning
Löpning Kom igång 5 inlägg 5542 visningar

När ska jag öka distans?

1989 • Bo
#1
10 juli 2017 - 22:26
Gilla 
Hej hopp!
Ska säga först att det var år och dagar sen jag tränade, är sjukt otränad nu samt dålig kondition men... Jag har ett mål, en dröm. Och det är att springa en MIL!

Jag har varit ute och sprungit 2 gånger hittills bara, klarade av att springa 1.5km innan bena typ vek sig haha!

Min fråga är när är bra att öka distansen? Till typ 2km? Utan att kanske riskera att skada sig? Är helt ny på detta så har dålig koll... ska man springa sträckan tills man tycker den var "lätt" o h sen öka? Eller vad tycker ni? :)
Irene
1968 • Åstorp
#2
10 juli 2017 - 22:56
Gilla 
När du är ny bör din nuvarande sträcka kännas lätt innan du ökar. Däremot behöver du inte prestera topptider. Man ökar med tio procent och för att öka ska det kännas bra. Man ökar inte distansen om knäna värker eller lungorna håller på att sprängas av trötthet. Man kan inte heller räkna med att öka varje vecka utan varje ökning behöver sätta sig.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
11 juli 2017 - 05:49 Redigerad 11 juli 2017 - 05:51
2 Gilla 
Hej, strunta egentligen i distansen och farten ett tag. Gäller att få igång kroppen utan att bli skadad/sliten, och inte tappa sugen. Leta på nätet, typiska "börja springa 5 km-program", där man varvar gå/spring i början. Håll ut, bestäm dig!
Lycka till!

Typ detta: http://iform.se/traning/lopning/5-km-lopprogram/lopprogram-spring-5-km
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
11 juli 2017 - 19:26
Gilla 
#1: Jag skickade dig ett privat meddelande, på ett program jag använt för "kom igång", 3 pass/vecka. I all välmening.
Som sagt, bestäm dig för att du verkligen vill, och låt det sen ta lite tid att öka träningsdosen om du är ovan. Gå/spring-blandningar är bra, så hinner du bygga upp både flåset och styrka i muskler och leder.
Första 8 veckorna på programmet jag skickar är så relativt korta i tid, att man med lite god vilja kan prova även att stiga upp tidigare på morgonen och "få träningen gjord den dagen". Vet inte om det passar dig dock.
Lycka till som sagt, bestäm dig för att du vill detta, för din egen skull och ingen annans!!! ;)
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
12 juli 2017 - 16:07
Gilla 
Håller med Monica, springa-gå är förmodligen bästa sättet att komma igång. Vill bara passa på att slå ett slag för att skaffa dig ett bra löpsteg när du nu börjar om från noll, s a s.
Stolt hållning och korta steg ofta. Att springa tyst (så lite ljud från stegen som möjligt) och vackert är effektivt och skonar kroppen. Landa med foten under kroppen, inte framför (mer än några cm). Det känns som trippande i början men man vänjer sig.

Du kommer förmodligen att kunna springa en mil i höst men låt det ta den tid det tar. Den jobbiga delen är nog att komma därhän att fem km känns lätt. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.