Löpning Tävlingar 2 inlägg 4144 visningar

Säsong inför ett IM

1980 • Storvreta
#1
18 december 2017 - 10:55
Gilla 
Hej!

Jag har anmält mig till IM Barcelona i Callella den 7 oktober 2018. Nu sitter jag och försöker göra en vettig planering för hur jag ska få till en bra uppladdning inför slutmålet. Eftersom det är min första IM så har jag inga tidsmål, men jag vill känna att gör mig själv rättvisa när jag väl är där. Säsongen 2017 var min första säsong, och då genomförde jag två olympiska, en supersprint och en medeldistans. Jag presterade inga tider att skriva hem om, men det var heller aldrig tanken. Däremot fick jag många lärdomar rörande vad jag ska fokusera min träning på.

Jag har aldrig sprungit en mara, har bara cyklat 18 mil en gång i mitt liv men simmar ganska mycket (oftast 2 - 3 pass i veckan á 2,5 till 5 km). Jag har tänkt mig följande upplägg för att förbereda mig, men vet inte om jag tänkt rätt:

5 maj: Aros Maraton - 50 km löpning i ett litet men enligt uppgift trevligt lopp på hemmaplan. Det känns som om det kan vara bra att testa att springa minst ett lopp på maratondistans eller längre redan i början av säsongen, medan jag fortfarande inte är alltför sliten i kroppen.

19 maj: Uppsala Shimano landsväg 167 km cykel - känns som en lagom distans.

27 maj: Hallsta triathlon, olympisk distans.

10 juni: Uppsala triathlon, olympisk distans.

30 juni: Vansbro triathlon, medeldistans.

Efter tre triathlon på en dryg månad känns det bra att vila kroppen från den hets som blir under lopp, och återgå till mängdträning kombinerat med livsnjuteri under högsommaren.

~19 augusti: Knivsta triathlon, supersprint. Bra arrangemang på hemmaplan som är såpass kort att det inte sliter så mycket på kroppen men som ändå får igång tävlingskänslan inför hösten.

1 september: Käringsund triathlon, medeldistans. Generalrepetition 5 veckor innan den stora finalen. Simning i hav, utomlands men ändå inte :-)

7 oktober: Ironman Barcelona. Här vill jag vara på topp. Jag vill vara fullt återhämtad från sommaren. Jag vill kunna se tillbaka på säsongen och känna att den förberett mig för den stora dagen. Jag vill känna att jag VET att jag innan dagens slut kommer att springa igenom bågen och få höra orden - You...are...an...Ironman.
Helt enkelt - det är hit hela säsongen syftar. Samtidigt är också vägen hit ett mål i sig.

Nu lite frågor:
1. Är upplägget vettigt? Dvs, först en ordentlig dust på en löpdistans jag måste kunna behärska innan hösten, sedan upptrappning inom triathlon under försommaren. Efter det en paus för återhämtning innan jag återigen ger mig på allvaret. Och sen återhämtning igen.

2. Är det bättre att skippa cykelloppet - där jag inte får använda tempocykeln, och där drafting är tillåten - och istället lägga in långpass i min ensamhet på den cykel jag planerar att tävla på?

3. Blir det för tätt att ha två veckors vila mellan Hallsta och Uppsala, och sedan tre veckor mellan Uppsala och Vansbro?

4. Är det lagom med fem veckors vila efter Käringsund innan IM, eller ska jag leta reda på ett medeldistanslopp som ligger lite tidigare i Augusti istället?
1987 • Göteborg
#2
27 mars 2018 - 19:33
Gilla 
Tjena!

Kul att du anmält till din första IM och även att du valt Barcelona. Jag ska själv köra Barcelona till hösten och ser fram emot den!

På det stora hela kan man väl säga att det finns två aspekter av det hela, antingen så vill du optimera allt inför ditt stora lopp i Oktober eller så vill du utnyttja säsongen och faktiskt passa på att tävla under de få månader som går att tävla. Mina första år försökte jag köra så mycket som möjligt och det var skitkul, inget snack om saken. Problemet var att du blir sliten, inte minst mentalt. Men om de där extra 5% på en tävling inte spelar så stor roll så är det grymt kul att köra så mycket som möjlit och lära sig så mycket som möjligt. Med detta som bakgrund ska jag försöka svara på dina frågor.

1. Spontant tycker jag det är bra att hålla igång alla grenarna under hela vägen fram till tävlingen. Risken med att trappa upp löpningen specifikt är att du drar på dig någon löprelaterad skada. Fördelen med triathlon är annars just att du har möjlighet att balansera ut träningen.

2. Här spelar det jag skrev ovan in. Om du tror att det blir ball och en kul grej så ska du absolut köra om du tror att du orkar. Men det blir, som du nämner ovan, inte särskilt triathlonspecifikt så försök att inte bli alltför sliten så du tappar träning i övrigt p.g.a det.

3. Det fungerar, inget snack om saken. Men du kommer med största sannolikhet inte att leverera på topp. Tänk på att en hård tävling bryter ner dig och det kommer du märka väldigt tydligt efter IM Barcelona. Första passen efter att du tagit din välbehövliga vila känns alltid bedrövliga :). Men om du vill tävla mycket och tycker det är kul så tycker jag du ska köra!

4. En HIM 5 veckor innan kanske inte är helt optimalt, jag hade försökt klämma den typ 8 veckor innan huvudmålet. Men om du kör loppet som ett träningspass --> inte går max i varje gren utan snarare försöker hålla din tilltänkta IM-intensitet, så tror jag det går bra.

Hoppas träningen går bra!
/Jonathan
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.