Löpning Kom igång 13 inlägg 4604 visningar

Simma bra för löpare?

JJogg
1986 • Örebro
#1
7 augusti 2018 - 17:45
Gilla 
Jag har börjat att simma flera gånger i veckan utöver löpningen. Jag vet inte hur jag ska lägga upp det. Jag gör det i samband med bad i sjön. Jag kör lite på måfå och maxcrawlar 50-100 tag och vilar någon minut sedan uppprepar jag det kanske 5-10 gånger. Jag upplever att jag blir riktigt trött men ändå sliter det ingenting.

Motsvarar detta ungefär som att springa i backe med hög ansträngning? Skulle detta enkla sätta att simma även kunna öka min kondition och få bättre flås och på så sätt förbättra mig som löpare? Har ni några andra tips på hur jag på ett enkelt vis kan simma och få bra träning?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#2
7 augusti 2018 - 18:30
Gilla 
Om man är en duktig simmare så är det säkert möjligt att pressa sig så mycket det påverkar den centrala kapaciteten och därmed få lite överföring till annan konditionsidrott. Problemet för de flesta är att tekniken är så dålig att intensiteten i simningen inte blir tillräckligt hög.
1958 • Borlänge
#3
7 augusti 2018 - 21:47
2 Gilla 
Räkna inte med någon stor effekt på löpningen. Däremot är det alltid bra att träna något annat än bara löpning för att bli balanserat stark i kroppen.
Stefan Ödman
1970 • Skövde
#4
8 augusti 2018 - 20:57
1 Gilla 
Jag tycker simning är alldeles utmärkt alternativträning.

Och det är den typen av intervallträning som du ger exempel på som ger bäst effekt.

All simträning skall utföras i form av intervallträning, finns inte en enda riktig simmare som går och sommar 3000 meter i ett sträck.
Nea
1977 • Västerås
#5
9 augusti 2018 - 00:47 Redigerad 9 augusti 2018 - 00:58
2 Gilla 
Jag brukar simma för att bli av med den värsta träningsvärken och basta (jag använder simning som komplement och förebyggande syfte). Simning är bra för hela kroppen men det finns ju ett flyttbälte som ibland kan finnas att låna på bad hus. Man använder flyttbälte för att springa/jogga i vattnet bra för dem som är skadade kan man springa i vattnet istället för på land. kan nog förebygga skador att jogga i vattnet. Andning kan du träna med att simma under vattnet få en bra lungkapacitet. Du använder ju hela kroppen när du simmar och sträcker ut så jag skulle rekommendera att simma och löpning, göra båda. Men här är frågan vilket är roligast löpning eller simma? Löpning roligast ta då en dag i veckan att simma och löpning dem andra eller tvärtom. Vilket är ditt mål för din träning? är det för att bli bra löpare löp och simma för komplement men att få bra träning bara variera olika så hela kroppen får jobba och att det är roligt så det blir kontinuitet. Det man vill bli bra på ska man utöva för att bli bra. Men viktigast gör det så det är roligt för då fortsätter man. Lycka till.
länk till hur flyttbälten ser ut: https://www.klubbensport.se/simhall/flythjälpmedel/flytbälten
#6
9 augusti 2018 - 12:29
2 Gilla 
Att crawla är bra för corestyrkan som är bra för löpningen.
JJogg
1986 • Örebro
#7
9 augusti 2018 - 16:51
Gilla 
Jag kör någon slags crawling fartlek. Jag kör det endast som komplement utöver 3-4 löppass och 3 styrkepass. Men hittills så känns det som att löpningen har gått bättre. Jag flåsar inte lika mycket när jag springer. Och eftersom jag kör väldigt lågintensiv löpning så borde det nog vara bra att jag kör högintensiv träning som komplement , i detta fall simning som jag inte blir sliten av.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#8
9 augusti 2018 - 21:24 Redigerad 9 augusti 2018 - 21:33
Gilla 
Gör lugna halvlånga frisim i öppet vatten sedan tre säsonger. Märker av starkare bål/torso.

Vet just inte om löpningen är hjälpt av simningen som sådan, men det är så fantastiskt skönt!
1965 • Umeå
#9
10 augusti 2018 - 15:56
Gilla 
Det beror hur på du ser på saken. Om målet är att maximera prestation i löpning är simning sannolikt dåligt investerad tid. Den positiva effekten på bålstyrka uppnår du effektivare genom styrketräning, den positiva effekten på syreupptagning uppnår du bättre genom exempelvis cykelintervaller.

Men om du inte hade gjort något annat i stället för simningen finns det säkert en liten positiv effekt. Och så är det alltid trevligt med omväxling. För egen del har det blivit så att ökad alternativträning på sikt inneburit att jag också ökat mängden löpning, eftersom jag blivit allmänt starkare och tåligare i kroppen.
1965 • Umeå
#10
10 augusti 2018 - 15:58
Gilla 
Ja, apropå tidseffektivitet är det förstås också bättre för löpningen att springa än att simma - förutsatt att du tål mer löpbelastning, och där ligger ju en viktigt begränsning för många av oss.
1973 • Järfälla
#11
12 augusti 2018 - 09:53
1 Gilla 
Såklart simningen ger effekt för din löpning. Den ger som flera skrivit bra core-träning samt balansträning (crawl). Den ger också viss bibehållande träning för ren kondition, ju bättre teknik ju bättre träning.
Samtidigt avlastar den benen som får blodgenomströmning utan att ansträngas speciellt mycket vilket ger bra återhämtning.
Jag tycker att du har ett bra upplägg på simträningen. Det du kan lägga till är att mellan varje intervall så simmar du lika många armtag fast med rent teknikfokus för aktiv vila. I bassäng brukar jag köra 50 snabbt, 50 teknik och varva det så länge jag orkar.

Om du nu mot förmodan skulle vara elitlöpare så är det såklart en helt annan sak men som motionär så är all alternativträning bra för sin löpning och simning ligger absolut med i toppen av bra alternativa grenar.
1978 • HÄRRYDA
#12
14 januari 2019 - 20:21
Gilla 
simning är väldigt skonsam träning.. jag kör simning för att genomföra klassikern, men tanken är även att köra swimrun och triathlon framöver...
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#13
14 januari 2019 - 22:29
Gilla 
Precis som #12 började jag med simning för att köra klassikern för några år sedan. Insåg att jag gillade simma och har fortsatt sedan dess, trots att löpningen kommer först. Dragit ner ngt på simningen senaste året till förmån för ökad löpning (simmar ca 1-2 pass/vecka iställlet för som tidigare 3). Bra att fortfarande kunna simma när uppehåll har krävts i löpningen. Också bra att vänja kroppen vid ökad träningsbelastning, samtidigt som variationen i träning minskar risken för överbelastning. Enda nackdelen är att simningen kan ge lite mer muskler att släpa på när man springer;).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.