Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 6430 visningar

Hur ont gör stressfraktur egentligen?

Oskarshamn
#1
3 augusti 2019 - 00:51
Gilla 
Sitter här och deppar med en misstänkt stressfraktur och greppar nu halmstrån i hopp om att det ska vars något annat. Har ont i mellanfoten. Smärtan kom efter årets Stockholm Marathon, satt först i hålfoten. Vilade och det blev väl nästan bra men efter träning började det göra ont igen. Till slut kunde jag knappt gå. Nu vilat fem dagar och tagit pronaxen, kan k princip gå obehindrat.

Bedömd av två läkare, en sa stressfrsktur, den andra klämde på foton och sa att fraktur borde hörs ondare. Väntar på röntgen.

Någon som tror något? Tack på förhand!
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#2
3 augusti 2019 - 07:27
Gilla 
Röntgen kommer ge dig besked. Jag hade min fraktur över ett halvår i skenbenet. Hade skitont, men vården sa se vanliga "ta lite alvedon och vila" . Tillslut fick jag en utväxt på skenbenet och gick iväg till en privat läkare. Han skickade mig direkt tilk röntgen. Ena benet helt av. Så se till att de kollar noga med röntgen.
1985 • Göteborg
#3
3 augusti 2019 - 12:25
Gilla 
Stressfraktur syns inte alltid på vanlig slätröntgen, utan kan behöva MR eller skiktröntgen för att bekräfta diagnosen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
3 augusti 2019 - 22:20
Gilla 
När frakturen börjat läka bildas vävnad som brukar kunna ses med vanlig röntgen från sidan men det dröjer ca tre veckor.
Men det kan ju vara något annat. Mortons syndrom (neurom?) kanske metatarsalgi eller för den delen Plantar fasciit.
Oskarshamn
#5
3 augusti 2019 - 22:48
Gilla 
Eller kan det vara ”vanlig” överansträngning? Något i mjukdelarna...?
Oskarshamn
#6
3 augusti 2019 - 22:51
Gilla 
Om jag spänner foten, drar framdelen uppåt och försöker spreta med tårna gör det lite ont, inte mycket dock
1963 • hunnebostrand
#7
3 augusti 2019 - 23:34
Gilla 
Vet ej mycket om ämnet. Men en stressfraktur är väl något elitidrottare kan råka ut för ,som ligger på väldigt höga samt kvalitativa träningsvolymer . Har aldrig hört att att motionärer som dom flesta här är på forumet råkat ut för den typ av skada .Detta är bara en betraktelse som jag kan ha fel i.Men jag omger mig med väldigt många som tränar och motionerar lika mycket som mig . Många har varit skadade på olika sätt men aldrig har jag hört talas om någon stressfraktur .Vet ej något om din träningsbakrund men tränar du som dom flesta här på forumet tror jag nog du att det inte är nån skada som typ som tar 5-10 månader att läka ,då stressfrakturer är svåra samt långvariga
mvh Ove
Oskarshamn
#8
4 augusti 2019 - 09:14
Gilla 
Ingen blir gladare än jag om du har rätt Ove! Såvida det inte är nån ännu värre skada förstås...
1985 • Göteborg
#9
4 augusti 2019 - 11:58
1 Gilla 
Om det är stressfraktur brukar man kunna identifiera punkten där frakturen sitter genom att gå över benet och trycka hårt med fingrarna. Är det en stressfraktur brukar det göra lokalt ondare där frakturen sitter.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
4 augusti 2019 - 17:18 Redigerad 4 augusti 2019 - 17:19
Gilla 
#7: En kollega till mig som vanlig motionär fick en stressfraktur under Göteborgsvarvet. Han tyckte att det gjorde ont att springa senare delen av loppet, men gnetade igenom, efteråt visade det sig vazd problemet var. (Han var relativt ny som motionslöpare r det hände, gränsande till överansträngning.)
Daniel Lindholm
1977 • Älvkarleby
#11
4 augusti 2019 - 19:27
Gilla 
Hur ont det gör är nog individuellt. Jag har haft en stressfraktur i foten, en ordentligt brännande smärta vid viss typ av belastning eller tryck som #9 skriver om. Rekommendationen var två veckor på kryckor för mig för att underlätta läkningen. Tog 3 månader innan jag kunde springa igen.
1987 • Tingsryd
#12
12 augusti 2019 - 12:49
Gilla 
Hej
Sitter själv just nu med en stressfraktur i ett av fotens mellanfotsben, är en helt vanlig motionär som dock kanske slarvat lite med att byta skor i tid i förhållande till att jag löper mycket på asfalt. När jag fick den för ca 10 veckor sedan var det som en molande värk, kunde dock avsluta rundan med några kilometer kvar att springa utan någon outhärdlig smärta. Destovärre blev det sen, väldigt ont vid belastning MEN ingen palpömhet eller svullnad att tala om. Jag haltade runt bäst det gick men efter ett nytt försök att springa några dagar senare gjorde det betydligt ondare. Då kom såväl palpömhet som svullnad. Slätröntgen efter två veckor visade inte på något men på skelettscinten efter fem veckor lyste det klart och tydligt! Jag tycker det är en blandning mellan huggande nervsmärta (min har även strålat upp kraftigt i hälsenan) och molvärk såsom vid sen- och muskelsmärta, det gör med andra ord periodvis ont som ...! Det har gradvis blivit bättre men är fortfarande lite svullet och palpömt. Igår försökte jag på att jogga några hundra meter men detta var tydligen för tidigt då den återigen svullnade upp och jag kan känna att det småmoler upp i hälsenan. Är det förresten någon här som erfarenhet av hur er återgång till löpning efter en sådan här skada sett ut? Har ni vågat löpa med lite svullnad men ingen kraftig smärta eller är det helt stopp tills inga symtom kvarstår?
Janne Österman
1967 • Malmö
#13
13 augusti 2019 - 13:35
Gilla 
Stressfraktur är ju oftast lättare än en mjukdelsskada då den har en tämligen säker prognos. Mjukdelsskador kan ju ta hur länge som helst och vara svåra att identifiera med säkerhet. Ingen belastning tills du är helt symptomfri. Jag har haft stressfrakturer i metatarsalerna 2012 och 2014. Det tog ca 2 mån innan jag var igång med löpningen igen. Räkna med minst 6 veckor.
Anna-Karin D
1959 • Lund
#14
13 augusti 2019 - 16:20
1 Gilla 
#7: "Vanliga" motionärer kan absolut råka ut för stressfrakturer, det är inte något som är vikt enbart för elitfolk. En stressfraktur på mellanfotsbenen är inte helt ovanlig faktiskt, men självklart krävs en helt del löpning/ökning av löpsträcka/frekvens för att den ska utvecklas. Läker på 6-8 veckor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.