Löpning Löpning - Triathlon 8 inlägg 3490 visningar

Sluta springa?

1998 • enköping
#1
18 oktober 2019 - 10:23
Gilla 
Hej!

Den senaste ca 2 veckor har jag börjat får otroligt ont i insidan av skenbenet. Jag har inte sprungit så länge, kan det vara skorna? Någon mer som har detta? Vet vad det beror på? Hur behandlar man det?
Mikael
1967 • Södertälje
#2
18 oktober 2019 - 11:55
1 Gilla 
Det låter som att du har problem med benhinnorna.
Om man är nybörjare tar det ett tag innan benen har vant sig vid den hårdare belastning som löpning innebär för benen. Därför ska man börja lugnt och springa korta sträckor och öka längden successivt.
Visst kan skorna spela roll men gissningsvis har du ökat din sträcka för snabbt och hur ofta som du springer.

Det finns knappast någon löpare som inte någon gång har haft problem med benhinnorna. Vila 1-2 veckor och prova sen försiktigt. Om du inte har ont kan du börja springa korta sträckor som du sen utökar successivt och se till att ha minst en vilodag mellan varje löppass.. Spring inte om du har ont, det förvärrar bara problemen och gör att det tar mycket längre tid för att bli bra igen.

Det finns mycket skrivet om benhinnor, både på Jogg och på nätet sök så kommer du att hitta olika övningar som man kan göra.

Lycka till!
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#3
18 oktober 2019 - 11:56
1 Gilla 
Växla gärna om mellan flera par skor, det kan göra att belastningen blir annorlunda
1984 • Göteborg
#4
18 oktober 2019 - 13:50
Gilla 
Det kan absolut vara skorna, tyvärr kan det vara svår att pricka rätt skor för just dig direkt, eftersom eventuella bieffekter av ett mindre lämpligt val kan komma först efter flera pass.
Men ofta är det en kombination av olika faktorer, en av dom att man är otränad i den ganska löpspecifika delen av benet - i kombination med vilken löpteknik man har (har man skor med lågt drop är det oftast vaderna man märker av är otränade först, har man lite rejälare skor med drop blir steget oftare så att framsidan belastas mer ffa i början, upplever jag, och mao framsidans muskler man märker är ovana.) Att man överhuvudtaget lägger mycket belastning på specifika delar brukar också kunna ha med tekniken att göra, men jag skulle inte fokusera så mycket på teknikträning i början utan mer anpassa träningen efter svagaste punkterna så det inte blir för hårt i början.
Men att göra sig medveten om sina yttre förutsättningar är nog en bra del i att förstå sina svaga punkter. T ex hur ens löpteknik för stunden ser ut, hur ens skor inverkar på det, och om man kanske har några gamla skador eller stelhet/snedheter dessutom som påverkar.


Daniel
1979 • Stockholm
#5
18 oktober 2019 - 14:35
1 Gilla 
För mig gör det stor skillnad att springa på mjukare underlag och framför allt undvika asfalt så gott det går.
Walker67
1947 • Växjö
#6
18 oktober 2019 - 17:54
Gilla 
# 4 Tådroppet har större betydelse än man kan tro iaf för vissa löpare.
Skor med stort tådrop frestar framsidorna precis som Irre säger, men även i mitt fall insidan av knäet. Sen jag bytte från Nike Lunarlon till Adidas Glide4 kunde jag återuppta löpträningen efter 1,5 års uppehåll. Testade att gå i Niken och kände direkt i knäet.
Så frågan är vad du har för skor nu och vilken tådrop de har ?
Mille
1987 • knivsta
#7
18 oktober 2019 - 18:02
Gilla 
Skorna kan vara en bov helt klart.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
18 oktober 2019 - 18:40
1 Gilla 
Väldigt öm ca 15 cm upp från akeln räknat? Då är det det som brukar kallas benhinneinflammation. Det försvinner nog småningom när du blivit mera van. Men för att du ska bli mera van måste du ju kunna springa.
1. Välj mjukt underlag och starta lugnt.
2. Prova lite olika skor, det är ändå bra att ha minst två helt olika modeller att växla mellan ( de behöver inte vara dyra: Lidl har eller hade nyss kampanj på några för 299 kr och de går faktiskt att springa med men kolla att de känns bra på fötterna-spring några steg i affären. Annars kan man ofta hitta fjolårsmodeller på rea, de brukar vara bra köp.
3. Det finns en stretch som jag själv haft nytta av: stå på knä med rak rygg , sänk rumpan mot jälarna, luta bakåt från knäna, fortfarande med ryggen rak. Du ska nu känna att det drar i framsidan av underbenen.
4. Det är bra att stretcha vadmusklerna också.
5. Får du inte ordning på det själv så gå till en gysioterapeut och få hjälp, det här går aty fixa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.