Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 6466 visningar

Val av löpar/träningsjacka, vad är viktigt?

1984 • Borås
#1
30 december 2019 - 07:47 (Redigerad 30 december 2019 - 07:48)
Gilla
Hej,

jag gjorde ett inlägg här innan jul där jag bad er som ville svara på min enkät jag gjort för att undersöka behov och önskemål hos användaren av en löpar/träningsjacka, men jag har lite mer funderingar och skulle bli superglad om någon orkar ta sin tid och bidra med värdefull information...om du inte vill/kan svara på allt så är det helt okej!!

Gå loss och ge mig förslag och tankar kring följande;

* När du väljer jacka, är det rörelsekomfort/funktion eller utseende du baserar ditt val på?

* Bästa placering för ventilation?

* Hur länge förväntar du dig att din löpar/träningjacka ska hålla?

* Hur länge har du haft din löparjacka du har idag?

* Är det viktigt med ficka för mobilen och vart är bästa placeringen i så fall? Eller använder du ett midjebälte, typ flipbelt för förvaring av mobil och andra värdesaker?

* Och, om du fick fantisera helt fritt, vad skulle vara "utopi-jackan", jackan som inte finns idag? Vad skulle den framtids-jackan ha för lösningar och funktioner? Kan teknik blandas in i jackan? Vad skulle den då bidra med? etc...

Har jag glömt någon viktig fråga? Berätta gärna det!


Varför vill jag veta allt detta? Läs texten nedan om du orkar/ är nyfiken :)

Jag går mitt sista år på Designteknikerutbildningen på Textilhögskolan i Borås och går nu en kurs med fokus på funktionsplagg. Jag är precis i starten av produktutvecklingen av en kombinerad löpar- och träningsjacka som ska kunna användas året runt.

Vill du ta chansen att svara på enkäten så finns den här: https://www.surveylegend.com/s/1xdy

Tack för hjälpen!

/Susanne

1967 • www.sapiens.se
#2
30 december 2019 kl 09:36
2 Gilla
Hej! Jag var en av de som svarade på din enkät och jag brinner för att ha bra utrustning oavsett vad jag gör.

Men, något jag reagerade på var att du försöker med ett kombiplagg och enligt min åsikt så gå går du bort dig rejält där. Kombogrejer brukar hamna i läget att dom är inte bra för något och då går dom bort. För mig.

Jag har i stället olika jackor för olika förhållanden och beroende på aktivitet.

Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
30 december 2019 kl 10:41
1 Gilla
Min GoreTex-jacka köptes 2005 och är sannolikt nära mitt ideal för olika förhållanden, inkl mycket kallt och (mot förmodan) regnigt. Den är lätt och tycks andas väl och har 2 fickor med dragkedja. Det har således räckt för mig i snart 15 år.

Jag har den fortfarande vid längdskidåkning från -15 grader (då med annat ännu lätt lövtunt ovanpå (gammal Runners store-jacka som erhölls vid köp) ovanpå om kallare än 7 minus grader) till flera plusgrader. Från ca minus 7 grader och varmare enbart kompletterat med ett lager underställströja. Så ned till 7 minus räcker 2 tunna lager för mig inkl GoreTex-jackan. Annars 3 tunna lager.

Vid löpning från -7 till + 9 grader enbart kompletterat med ett lager underställströja. Vid ännu kallare löpning åter med Runners Store-jackan ovanpå för ett tredje lager.

Civilt använder jag den ibland vid 15-16 grader för långsam gång.

Enkäter orkar jag ytterst sällan fylla i dock.


1984 • Göteborg
#4
30 december 2019 kl 23:03
1 Gilla
Är nog lite för "sparsam" för att svara på det här men provar ändå:

* Jag baserar eventuellt köp på om jackan kommer tillföra något utöver det man hade haft utan jacka. Dvs den ska fungera liknande ett ytterskal (även om man har lägre förväntningar på en löparjacka som ytterskal än inom andra områden), den ska ha fickor bl a för mobilen och nycklar, väldigt gärna specifik "nyckelficka" där knippan inte skramlar och åker runt, och det ska finnas reflexer. Men ja, även lite rörelsekomfort, så både och.
* har jag inte tänkt så mycket på men under armarna och lägre ryggslut verkar teoretiskt lämpligt
*köper dom flesta för liten peng på Erikshjälpen så håller dom i 6 mån har dom lätt kvalificerat sig som prisvärda. Skulle jag köpa för dyr peng, dvs ny, förväntar jag mig att dom i samverkan med andra jackor ska hålla i flera år.
*Flera år, men skaffade flera "halvdana" samtidigt och kommer förmodligen byta ut dom när resurser/behovet finns.
*Mja egentligen, i praktiken har ju inte så många jackor bra fickor så jag kör oftast löparväst om man ska någon längre sträcka (annars kan man ju hålla mobilen i handen i värsta fall). De bör vara placerade i brösthöjd och "lagom" storlek just för mobilen annars skulle min hörlurssladd åka ur hela tiden så jag skulle hålla mobilen i näven ändå eller dra på västen (vilket man gärna slipper om man inte har packning).
*Oj.... 3 år? Skaffade flera ungefär samtidigt och kommer förmodligen uppdatera mig eftersom, alla är halvkassa. De duger, men bara under vissa omständigheter.
* Utopi-jackan är jackan man kan ha på sig även när det blåser/regnar och man behöver sina vardagsgrejer med utan att behöva dra på även löparväst/bälte osv. Alltså inte vattenflaskor t ex men mobil, nycklar, karta/kompass/räddningsfilt (för kyliga dagar)/andra smågrejer, men som inte gör så att det känns kvavt eller trångt, det bör finnas plats under för fler lager. Den ska ha reflexer så man inte behöver dra på ytterligare reflexer (på överkroppen iaf) när det är mörkt, och den ska såklart inte hindra löpkänslan och rörligheten. Den ska framhäva konturer i viss mån, inte kännas som att man har på sig en säck.

Ibland upplever man att löparjackor mer är till för ett estetiskt inbillat ytterskal när det egentligen inte behövs, än att dom är funktionella när dom behövs. Vilket i princip bara är på vintern eller vid jobbigare väder (blåst/nederbörd), annars klarar man väl sig i linne/t-shirt t o m.

En till sån där utopi-grej är "svettbandsaktigt"- på ärmarna/vid muddarna. Har oftast antingen svettband runt handlederna eller merinoull-torgvantar även om det temperaturmässigt inte behövs bara för att kunna torka svetten på annat än en glatt jack-/tröjärm.
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#5
31 december 2019 kl 01:21
1 Gilla
Jag har undersökt mycket för att hitta min perfekta jacka eftersom jag vill ha mitt eget motiv på. Landade i TrueStorySport till slut.
1984 • Borås
#6
31 december 2019 kl 08:40
Gilla
Tack för bra svar och tack för att ni tog er tid!

Gott Nytt år på er!


PS. Har blivit inspirerad att ta upp löpningen igen efter att jag blev medlem på detta forum! Tips på bra skor? Vill helst inte att dom ska bli dyngsura vid regn....Har ett sk. "normalt" löparsteg....
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
31 december 2019 kl 10:39
1 Gilla
Jag håller med #2 i mycket (och ja, jag har svarat på enkäten).
Jag har hellre olika typer av jackor för olika aktiviteter, svårt med en som passar till allt, och sen behöver man ju ändå olika mycket jacka för olika årstider och väder.

Ang enkäten, kanske passerat för din del nu, men ändå:
- Liten felstavning på "knowledge" i senare delen av frågorna.
- Midjejustering, kanske bör du inte anta att alla _vill_ ha just midjejustering? Det behovet beror för min del rätt mycket på övrig passform och skärning.
- Ventilation under armar, om blixtlås eller kardborrestängning, viktigt att det inte blir för styvt eller knöligt i armhålan.
- Huva, här tycker nog folk väldigt olika. Jag har gärna huva och den har räddat några rundor då jag inte fattat vädret, men huvan får gärna gå att rulla ihop eller fästa på något smart vis för att skippa "skump". Justerbar och "huvudnära" form, men plats för mössa.
- Jag klarar mig rätt långt ner i temperatur med bara vindtätt och rätt val av underställströja, innan jag behöver mer förstärkning. Så länge jag rör mig. Många jackor jag har blir dock fuktiga inuti, så det kyler snabbt när man stannar av. Jag springer dock sällan längre än 1,5-2 timme innan jag kommer in och kan värma mig, så i praktiken är det sällan problem.
- En snygg finess som finns på några jackor från bl a Salomon och Inov-8, en liten "flärp" med tryckknapp innanför blixtlåset på framsidan i brösthöjd, så man kan ha blixtlåset öppet men jackan lite stängd/ventilerande ändå. Så den inte fladdrar.
- Angående fickor: gärna någon liten blixtlåsficka som man kan lita på för körkort/nyckel. Mobiltelefonen vill jag dock ha skumpfri, då föredrar jag ett Spibelt runt midjan och telefonen i svanken.
- Material: prasselfritt. Mina älsklingsjackor i det avseendet är Black Diamond Alpine Start Hoody, i Shoeller Stretch. Tyst, elastisk och vindtrög, behöver dock impregnering mot regn. Har ingen ventilation dock, en väldigt avskalad jacka. Men gillar dem verkligen!
- Tumhål, hm, jag tycker om rejäl ärmlängd, men använder ytterst sällan tumhålen varken på tröjor eller jackor, i praktiken.
- Reglerbart ärmslut: ingen nackdel det heller, men oftast är jag nöjd med bara elastisk kant och ändå såpass rymligt att man kan få in kanten på en enklare handske under.
- Slimmat/avskalat över bröst och rygg, där det kan tänkas att en löparväst eller ryggsäck ska bäras.
- "Lucka eller fönster" för träningsklocka, har sett på en del skidjackor, men inget jag saknat. Har min klocka utanpå eller under, det funkar för mig.

Riktig vinter, typ -20 eller lägre: sällan jag sprungit kallare än typ -17 när jag tänker på det? Vill jag ens det? Jag tror jag är nöjd med jacka som klarar -15-ish med rätt lager under, helt enkelt.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#8
31 december 2019 kl 10:45
1 Gilla
Jag har en jacka för -3 och lägre, en för -2 till +4, en tunnare upp till +10. Inget jacka alls därutöver.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
31 december 2019 kl 14:09
1 Gilla
Trådkapning...
#4: Nu när du är göteborgare, tips på bra begagnat-butik för sport- och friluftsprylar: http://www.tracksrecycle.se/
Hasse A S
1953 • Munkedal
#10
31 december 2019 kl 17:45
2 Gilla
Lite svar på frågorna:
- Rörelsekomfort och funktion är viktigare framför utseende
- Ventilationen sköter jag genom dragkedjan.
- En bra löparjacka ska hålla länge. Det beror ju på hur ofta jag använder den. Jag har flera att välja på, beroende på väderlek! Men jackan ska väl hålla i åtminstone 15 år.
- Hur länge jag har haft min nuvarande löparjacka? Den senaste jag köpt är 8 år och den äldsta ca 34 år.
- Mobilficka är inte viktig. Men om jag fick välja skulle mobilfickan vara en bröstficka på höger sida.
- En utopijacka skulle ha en ficka, högt upp på ryggen, för ett batteri till en pannlampa!
1984 • Borås
#11
4 januari 2020 kl 09:04
1 Gilla
#7

Tack för feedback på stavningen, gick lite snabbt där när vi var tvungna att leverera mycket på kort tid i kursen- precis innan jul. Men nu är det åtgärdat :)

Ledsen att du tolkade frågan så, jag var mest nyfiken på om det finns/inte finns intresse med exempelvis dragsko i midjan när passformen är lös. För att vidare kunna fatta beslut både konstruktion- och designmässigt om utseende och funktioner som anpassas efter användarens önskemål. Finns flera frågor jag reflekterat över att jag kunde ställt på annat sätt, det är andra gången jag gör en enkät och det är lättare sagt än gjort att ställa dom "korrekta" frågorna. Tur att man lär sig och utvecklas hela tiden och även tur för mig att det finns dom som specialiserar sig på just marknadsundersökningar, då jag uppenbarligen inte är rätt person för jobbet!! :P

Tack för värdefulla tankar, tips och superbra tips om jackor jag kan titta närmare på för att hämta inspiration!

Ha en fin helg!

Monica Carlsson
1971 • Partille
#12
4 januari 2020 kl 09:14
1 Gilla
#11: Jättesvårt att kunna förutse alla sätt som andra läser ens formuleringar, och förstå precis det man tänkte, ingen fara! Tänker mig också att det är lite risk att man själv har en bild av sin tänkta produkt, och så kommer det personer som tänker lite annorlunda, på gott och ont...
Hursom - lycka till!
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#13
4 januari 2020 kl 09:57
1 Gilla
En drömjacka för mig skulle ha.

- Valfritt tryck över hela jackan.

- Vita detaljer skulle kunna tryckas i reflexfärg

Ficka mitt på ryggen för att ha mobil, plånbok nycklar. Centrerad mellan skuldrorna så att den inte hoppar och skumpar på en sida. Isolerad så att batteritiden håller för mobilen när det är kallt, vattentät.

Två fickor på bröstet. Centrerade så nära bröstet som möjligt gärna långa djupa så att man kan ha en softflask för vätska där om man vill utan att behöva ha ryggsäck. Lätt isolerade fickor för att hålla temp på batteri vätskor.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.