Löpning Träning 3 inlägg 1124 visningar

Belastningskänningar i knäet - Anpassa träningsprogram

J.H. Kim
1969 • Stockholm
#1
31 december 2019 - 12:41
Gilla 
Jag har sedan juli månad ökat löpträningen avsevärt. Det har gått bra hittills, och jag börjar närma mig PB-nivån från > 10 år sedan. De senaste veckorna har jag emellertid börjat känna av vänterknä, speciellt efter intervallspass och längre distanspass. Ingen intensiv smärta, men det känns verkligen som en belastningskänning. Det brukar släppa efter en vilodag, men så fort jag springer lite mer intensivt/längre så har jag samma känning efteråt. Nu under senaste veckan så har knät gett sig till känna redan under passen. Hämmar inte direkt men det är ju en signal värd att lyssna på.

Så min tanke är att pausa träningsprogrammet (med sikte på PB på halvmaran 18/1) och ha en vecka med bara styrketräning och något lätt och lågintensivt löppass.

Det är ju kort tid kvar till loppet i fråga, och hur ska jag tänka för att inte tappa för mycket? Ska jag prioritera distans före kvalitet eller tvärtom efter viloveckan? Distansen är inte svårt för mig, men däremot har jag lite svårt att hålla måltempot över 30 min (iaf under träning när jag är ensam).

Jag brukar träna 4-5 pass/vecka, vilket innebär att jag har 8-9 pass kvar inför loppet efter viloveckan.
1984 • Eslöv
#2
31 december 2019 - 17:14
Gilla 
Så nära ett lopp kan man inte förbättra särskilt mycket, men lätt förstöra.

Mitt tips är att ställa in löpningen eller möjligen ta något lugnt pass som du avbryter om det inte känns bra. Om det känns bra att cykla eller crosstraina eller liknande och du har möjlighet till det så kanske det kunde vara ett alternativ?
J.H. Kim
1969 • Stockholm
#3
1 januari 2020 - 12:57
Gilla 
Låter klokt. Ska dra ner på intensiteten och känna efter. Får öka dosen av styrka och strech.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.