Hoka Speedgoat 4 - skär den fortfarande in i hålfoten? - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 4681 visningar

Hoka Speedgoat 4 - skär den fortfarande in i hålfoten?

Karlstad
#1
8 april 2020 - 19:42
Gilla 
Nu var det något år sedan jag testades Hokas skor men vill minnas att alla modeller hade en sula som "skar" upp i hålfoten. Är det någon som har testat "nya" speedgoat 4 och kan bekräfta om sulan fortfarande är utformad på detta vis?
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#2
8 april 2020 - 21:30
1 Gilla 
Jag har inga tidigare erfarenheter av speedgoat men kutat runt 10 mil i speedgoat 4 och tycker de är riktigt sköna utan något skav. Jag har ganska smala fötter med normal hålfot.
1962 • Gnesta
#3
8 april 2020 - 22:35
1 Gilla 
Inte testat Speedgoat 4, men väl 3:an. Där var det inga problem med hålfoten. Testat Clifton i årets modell och det skar in rejält. Kände då efter i Speedgoat 4 som jämförelse. Stor skillnad mot Clifton. Så trist på en bra sko!
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
9 maj 2020 - 16:38 Redigerad 9 maj 2020 - 17:23
1 Gilla 
Evo Speedgoat är en sjukt bra ultrasko. Passformen är något helt annat än Speedgoat 4.

Dels har den inte den märkliga tungan som skär in i vristen som Speedgoat 4 har. Dessutom har den ett fungerande hälgrepp. Skon är även lättare, ovandelen har en socklik passform, samt dämpningen känns något mjukare än Speedgoat 4. Osäker om det är en bra egenskap, men för riktigt långa distanser känns det vettigt.

Det finns en orsak att merparten av Hoka-sponrade ultralöpare som egentligen skulle promota Evo Mafate2, istället springer med Evo Speedgoat. Löjligt bra sko helt enkelt, för syftet den är byggd för.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#5
9 maj 2020 - 18:50
Gilla 
Någon som testat wide-versionen?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
9 maj 2020 - 19:16
Gilla 
#4: Förmodar att du har Evo Speedgoat själv, och det är dina erfarenheter som du beskriver? Det låter som en toppensko!

Jag provade Speedgoat 2, har långa låga smala platta fötter och nästan aldrig några klämproblem... men efter typ 30 minuter så började stortårna domna, skon var för låg för mig just däröver, typ ingen flex alls i överdelen vid stortårnas framkant. Mina stortår pekar lite uppåt. Sålde skorna efter ha provat 5-6 rundor med samma resultat.

Är det skillnad på Evo Speedgoat relativt vanliga Speedgoat, tycker du? Flera recensioner/tester säger att överdelen har mer flex framme i tårna, jag tolkar det som "uppåt", inte bara "åt sidorna"?
(Viss reservation, mina Speedgoat 2 var dam-modellen, kan ju hända att herr inte hade gett samma problem för mig.)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
9 maj 2020 - 19:43 Redigerad 9 maj 2020 - 19:45
1 Gilla 
Hej Monica, ja det är egna erfarenheter av Evo Speedgoat. Det är en bra sko helt enkelt.

Jag hade själv Speedgoat2 under en längre tid, men blev aldrig kompis med dem. Tyckte de var för trånga för yttersta tårna. Synd på en i övrigt helt ok sko. Klädinsamling.

Speedgoat 4 hade jag hemma på prov, men märkte direkt att de inte fungerade för mig. Episkt hälglapp, märklig plös som skar in i vristen. Och skum passform över foten, kändes som man behövde kranka åt snörningen för hårt för att den skulle sitta ok. Retur.

Men Evo Speedgoat är väldans bra, är också litet vidare över framfoten (yttersta tårna).

Jag som skadad skomissbrukare, har såklart även Evo Mafate 2. Det är en sko jag inte förstår mig på alls. Jag springer ungefär 20 sek långsammare per km i dem. Och de framstår som klonkiga och oflexibla. Det enda positiva med dem är det otroliga greppet i sulan.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#8
9 maj 2020 - 20:07 Redigerad 9 maj 2020 - 20:17
1 Gilla 
#7: Mitt missbruk är inte riktigt lika illa ännu, men relativt min löpförmåga och kapacitet så kan man inte säga att jag saknar nåt materiellt! ;)

Tack för tankar om Evo Speedgoat, mycket användbart! Ska jag våga... Svår att hitta i markbutik i min närmiljö, får bli nätköp och samma storlek som Speedgoat 2, det var ju inte längden som var problemet.

Sista fråga: höjden i tåboxen längst fram, på Evo jämfört med de vanliga, hur skulle du säga?
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
9 maj 2020 - 20:48
1 Gilla 
Jag kör med samma storlek i alla mina Hoka. Skulle jag säga något är de snarare långa. Framdelen är väldigt mjuk och skonsam jämfört med många andra skor. Tåhöjden känns korrekt, varken för höga eller för låga. Evo serien har dessutom den stretchiga ”wamp”-en över mittersta delen av tåpartiet.

Utan att vara expert vill jag påstå att tåpartiet är en ickefråga i den här skon.

En sak vill jag påpeka. Det är inte jättehögt dropp i dem. Tror det är 4 el 5 mm, men känns ganska lågt. För mig är det bra, då jag har tendens att hällanda på längre sträckor. Dessutom är de otroligt sköna utför av samma orsak.

Men gillar man Nikes 10 mm drop som på t.ex. Pegasus 36 trail, så är dessa väsentligt lägre i dropp. Jag kan också tycka att peg 36 trail har ett bättre grepp på rullgrus, vilket är ganska vanligt.förekommande i våra skogar. Ex vis Ultravasan går väl till 50% på det underlaget. Rullgrus är det för övrigt ytterst få skor som rår på.
1993 • Tullinge
#10
9 maj 2020 - 22:36
Svar på inlägg #9
Gilla 
Kul att se att det finns fler som testat på EVO Speedgoat! Älskar skon och har endast ett klagomål, både jag och en vän som köpte skon märkte att limmet mellan överdelen och sulan släppte lite i den del av skon som "böjer" när man springer. Det slutade med att min träningskompis skickade tillbaka, jag har själv behållit skon då jag inte upplevt att detta skadat min upplevelse med skon till något negativt, men man börjar ju fundera på dess kvalitet. Är detta något du också uppmärksammat?

Kan lägga till foto imorgon om det behövs förtydligande.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#11
9 maj 2020 - 23:52 Redigerad 10 maj 2020 - 09:24
Gilla 
Jag har inte märkt av det på mina Evo Speedgoat, men läst om problemet. Det verkar vara litet slumpmässigt om man får det eller inte. Helt klart något att hålla obs på.

En sak jag försöker göra, men är osäker om det gör någon skillnad, är att dra upp plösen maximalt, för att undvika veck där foten böjer sig. Jag fattar att släppet sker ute vid kanten, men har fått för mig att en korvad plös kan störa även ned på sidan av skon.
1993 • Tullinge
#12
10 maj 2020 - 10:15
Gilla 
Ja, det känns som att det gradvis har ökat, och har inte riktigt upplevt att skon veckar sig så värst mycket, så blev lite förvånad när problemet uppstod. Går fortfarande i valet och kvalet om jag ska försöka reklamera, har som sagt inte märkt av något tapp i funktion men känns ju som att det är ett produkt-problem om skorna går sönder innan 10 mil..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.