Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 3640 visningar

Skor för löpare med låg vikt?

Leif Granholm
1968 • Lidingö
#1
17 april 2020 - 10:56
Gilla 
Jag har letat på nätet efter tips på löparskor som passar för lättare löpare utan att hitta något. Sökresultaten resulterar främst i artiklar om lätta skor (vilka dock ofta kan tänkas fungera bra för lättare löpare). Det finns däremot en hel del artiklar om skor för tyngre löpare, t.ex: https://www.runningshoesguru.com/guide/best-running-shoes-for-heavy-runners/ https://runnerclick.com/best-running-shoes-for-heavier-men-reviewed/

Någon sett någon motsvarande artikel med tips för löpare med låg vikt?
1986 • Vollsjö
#2
17 april 2020 - 11:35
Gilla 
Jag har funderat lite i samma spår.
Jag väger 65kg, vilket inte är superlite, men ibland ser jag nån recension på ett par skor att dom är så mjuka och sköna undertill.
Sen testar jag och upplever inte alls samma känsla, funderat på om det kan vara en viktfråga.

Vet inte vad det är du är ute efter för känsla i skon.
Själv vill jag ha mjukt med lite studs, tror det e ganska vanlig önskan.
Än så länge gillar jag Altra Escalante bäst, med Asics Novablast där efter.
Har ett par Pegasus Turbo 2 som jag bara testat i butiken än så länge men jag har hopp för dom. Dom kändes mjuka, lätta och studsiga.
Även ett par Triumph 17 endast testade hemma, men trodde det skulle kännas mjukare än det gör, dock väldigt bekväm överlag, får se om dom stannar.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#3
17 april 2020 - 14:46
Gilla 
Det allra viktigaste när det gäller skoval är att den sitter bra på foten. När man har hittat den så kan man börja fundera över typ av dämpning, drop, skons vikt osv.

För några år sen köpte jag Adidas Adizero till att användas på kortare tempopass. 10 mm drop och helt underbar löpkänsla. Det var som att springa i mockasiner med stötdämpning. Men är man ovan ska man inte köra för långt i dem i början, det kändes i benen efter de första passen att det är en tävlingssko även om jag bara använde dem ett par km eller så i början. Så viss en försiktighet är bra att ha, särskilt kanske när man börjar komma upp i åren lite.
Leif Granholm
1968 • Lidingö
#4
17 april 2020 - 15:47
Gilla 
För mig (väger ca 60 kg) har det fungerat bra med t.ex. Saucony Freedom, Kinvara och Zealot, Nike Elite, Mizuno Hitogami, Nike Terra Kiger och liknande.
1984 • Stockholm
#5
17 april 2020 - 20:34
1 Gilla 
Tror inte skillnaden är superstor mellan lätt och mittemellan - en lätt löpare avviker nog ganska mkt mindre från snittet neråt än en "tung" gör uppåt. Dessutom påverkar löpstil och fotisättning antagligen mer än vikt, så tror det är svårt att generalisera särskilt mkt för lätta löpare så. Kanske att man har lite större chans att klara skor med lägre stack height på ett bra sätt, men tror inte skillnaden är särskilt stor mellan 60kg och säg 70kg?

Jag gillar ungefär samma skor som dig men kan inte komma med så mkt tips nu direkt, tycker inte jag fått tag på riktigt, riktigt bra asfaltsskor sen zealot. Freedom är ok men tycker dom har onödigt tung yttersula egentligen. Springer mest trail nu - har också gillat kiger men kör numera mest hoka torrent och är supernöjd med dom.
1984 • Stockholm
#6
17 april 2020 - 21:01 Redigerad 17 april 2020 - 21:08
1 Gilla 
Men jag känner också igen känslan som #2 skrev att skor som beskrivs som mjuka ibland känns som plankor. Nu är jag inte så lätt, runt 70, men jag tror mitt steg är ganska flackt och min fotisättning ganska svag - så jag upplever att mer eller mindre dämpning inte gör nån större skillnad. Iallafall inte i känsla under passet - efteråt upplever jag dock tendensen att jag blir lite mer sliten av tunna skor.

Kanske kan vara värt att leta skor som beskrivs som studsiga utan att vara tjocka.

Och till asfalt behöver inte jag någon direkt gummiyttersula - slitage på sulan är aldrig en anledning att kassera skor för mig. Kanske det kan korrelera med vikt även om det i mitt fall nog mer är ett trippande, flackt och inte särskilt snabbt steg som är anledningen.

Det skulle ju isåfall innebära att skor som Kinvara och Hoka Rincon t.ex. skulle kunna passa... Tycker också nike brukar kunna ha mellansulor som är just ganska studsiga utan att man behöver trycka till så mkt... Även Saucony's everrun har den egenskapen tycker jag. Men det bästa tipset är väl som alltid att prova sig fram och köra på det som känns bra.
Tomas Ericsson
1965 • Luleå
#7
18 april 2020 - 12:52
Gilla 
Lättare skor är att föredra om man är lätt. Skorna tenderar att hänga och slänga om de blir för tunga när man inte väger så mycket. Nu kan jag inte bara så där räkna ut vad belastningen vid landningen blir på varje steg, men rimligen bör en sko för lätta löpare inte ha lika mycket sula och dämpning som en sko för tyngre löpare (som du är inne på Leif).

En mindre butik med kunnig personal är i alla fall att föredra framför större sportkedjor, vars personal bara står och tittar på när man provar dem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.