Löpning Cykelteknik 5 inlägg 1339 visningar

Bråkande framväxel

Tranås
#1
14 juli 2020 - 21:26
Gilla 
Antar det blev rätt kategori x)
Men!
Har en relativt nyinköpt cykel (en tabou med 21-växlar)
Men framväxeln vill inte växla från låg till hög men det går från hög till låg.

Hittar bara om hur man fixar bakväxel med att spänna vajrar och så
Men är det samma lösning på framväxeln eller kan det vara nått annat?

Vet typ inget om cyklar :D

Samt. Jag vägrar cykla på vintrarna så;
När man ska vinterförvara cykeln till våren; vad ska man tänka på då? behöver växlarna stå på nått speciellt läge och så?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
15 juli 2020 - 10:38
2 Gilla 
Hej,
är cykeln nyinköpt kan du väl prova att vända dig dit du köpte den, kanske ingår justering så du har den cykel du har betalat för. Det kan behövas viss efterjustering när vajrar har töjt sig lite när man börjar använda cykeln.

Det är lite pyssligt att ställa in växlar, kan rekommendera att du letar tips på youtube om du vill prova själv. Sök även på rätt märke och modell av framväxeln, t ex om det är Shimano Alivio (eller vilket märke/modell det nu är, det var bara ett exempel).

Vinterförvaring, inget speciellt. Men tvätta gärna cykeln innan du vinterställer den, och smörj kedjan, så har du en piggare och fräschare hoj när du plockar fram den igen.
Tranås
#3
15 juli 2020 - 21:11
Svar på inlägg #2
Gilla 
Hade tänkt se om det var nått smidigt jag kunde göra själv så jag inte behöver låna bil igen och åka dit x)

Men okej.
1967 • Mysinge
#4
16 juli 2020 - 02:59
1 Gilla 
Vajern är nog för spänd. Kan också vara en knix på vajern, inne i höljet, eller att den är osmord. På många racercyklar finns en justeringsmöjlighet nära styret, för att cyklisten ska kunna ändra i farten. Den pillar man gärna på i onödan, (med "man" menas jag, hihi). Tror dock inte att det är fallet för dig, med framväxeln.
Summa summarum tror jag du bör byta eller be att få bytt vajern och rengöra höljet invändigt. Det är inte jättesvårt, men om cykeln är ny bör som sagt verkstaden/säljstället göra det. Cyklotekets råd och filmer är bra: https://www.youtube.com/watch?v=HzLp2WDokNs
Fredrik Edström
1972 • Hunnebostrand
#5
16 juli 2020 - 08:12
2 Gilla 
Tänk på att ALLTID sätta både fram och bakväxel i det läge som slappar växelvajrarna och fjädrar när cykeln inte används. Alltså lilla drev både fram och bak. Gör man så kommer det definitivt minska behov att justera.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.