Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 316 visningar

Överansträngd vadmuskel?

1976 • Valbo
#1
25 augusti 2021 - 10:21 (Redigerad 25 augusti 2021 - 10:21)
Gilla 
Hej! Jag började springa på riktigt i mars i år. Började med ca 5 km, 2 ggr i veckan. Ökade på sedan med nån kilometer efter ett par veckor. I maj var jag uppe i 10 km som jag sprang 2-3 ggr/veckan. Sedan i juni kände jag att jag orkade mer kunde springa ca 13 km. Denna sträcka sprang jag 1-2 ggr/vecka.
I juli blev jag förkyld och hade ett uppehåll från träningen en månad ungefär. Efter det så var det sååå tungt att komma tillbaka. 5 km kändes jättejobbigt. Men efter någon vecka var jag nästan tillbaka i samma form som innan.
För tre veckor sedan hände något på min runda, efter 2 km kände jag att det började göra ont i vaden, det blev värre och värre men avtog lite senare under rundan men försvann aldrig.
Sprang en mil med känning i vaden ändå... Dagen efter stramade vaden när jag gick. smärtan försvann efter ca 4 dagar. Sprang igen efter 7 dagar. Samma visa hände då, smärta efter i vaden efter 2 km, men kunde ändå springa klart. Vilade en vecka igen och samma sak hände för tredje gången.

Kan det vara en överansträngd vad jag har fått? Kanske gubbvad? Hur kommer man tillbaka från skadan? Älskar ju springa :(
1965 • Kungsholmen
#2
25 augusti 2021 - 10:54
Gilla 
Låter som en typisk gubbvad vilket väl är en mindre bristning. De brukar läka ut av sig själv på en knapp vecka men var försiktig de första passen efteråt. Avlasta vaden med mer hälisättning tills du litar på den.
Många förordar tåhävningar, kompressionsstrumpor etc för att förebygga återfall. Jag hade en period med gubbvad för tio år sen som sen försvann av sig själv med mer löpvana helt utan tåhävningar och kompressionsstrumpor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.